Η διατροφική αξία του χοιρινού

Η διατροφική αξία του χοιρινού

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια είναι τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά του; Το χοιρινό περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας με τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός και πρέπει να τα προσλάβει από τρόφιμα. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο, ιχνοστοιχεία ωφέλιμα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Πόσο βλαβερό είναι το λίπος που έχει; Το λίπος του είναι «ορατό» και μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί μετά το μαγείρεμα, σε αντίθεση με το λίπος του μοσχαρίσιου κρέατος το οποίο είναι κυρίως ενδομυϊκό και δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Η περιεκτικότητα σε λίπος στο χοιρινό ποικίλλει ανάλογα με το είδος του ζώου αλλά και με το κομμάτι του κρέατος που επιλέγουμε.

Ποια είναι τα πλέον άπαχα και τα πλέον λιπαρά τμήματα;

Πλέον άπαχα: Το φιλέτο (ψαρονέφρι), ορισμένα κομμάτια από το μπούτι, καθαρισμένα όσο γίνεται καλύτερα από το λίπος. Mετρίως: Μέρη από το μπούτι, μπριζόλες από σπάλα.

Λιπαρά: Μπριζόλες λαιμού, λουκάνικα, αλλαντικά (μπορεί να περιέχουν έως και 50% λίπος).

Πολύ λιπαρά: Πανσέτες, μπέικον (πάνω από 50% κορεσμένο λίπος).

Ψαρονέφρι, μοσχαρίσιο φιλέτο ή φιλέτο κοτόπουλου; Tο μοσχάρι περιέχει διπλάσιο σίδηρο και ψευδάργυρο (2,1 mg και 4,3 mg ανά 100 γρ. έναντι 1 mg και 2,4 mg για το ψαρονέφρι), έχει όμως διπλάσιο λίπος: ενδεικτικά, το φιλέτο, το πλέον άπαχο μέρος του μοσχαριού, έχει 7,8/100 γρ. έναντι 3,2/100 γρ. που έχει το ψαρονέφρι. Επίσης, περιέχει σημαντικά λιγότερο σελήνιο (5,4 mg έναντι 12 mg στο ψαρονέφρι). Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το μοσχάρι θεωρείται μεν ιδανικό για τη διατροφή των μικρών παιδιών, στα οποία η πρόσληψη σιδήρου είναι πολύ σημαντική, όμως η υψηλή περιεκτικότητα του ψαρονεφριού σε σελήνιο, στοιχείο που θεωρείται ότι έχει αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, σε συνδυασμό με τη χαμηλή λιποπεριεκτικότητα, το καθιστά καταλληλότερο για τη διατροφή ενός ενηλίκου σε σχέση με το μοσχαρίσιο: ένας υγιής ενήλικος που καταναλώνει κόκκινο κρέας μία φορά την εβδομάδα είναι καλύτερα να επιλέγει εναλλάξ ψαρονέφρι και μοσχάρι, παρά συνεχώς μοσχάρι.

Ωστόσο, αμφότερα περιέχουν σίδηρο υψηλής βιοδιαθεσιμότητας (που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό σε υψηλό ποσοστό). Ως προς τις θερμίδες, το ψαρονέφρι… υπερτερεί και πάλι: ανά 100 γρ. το μοσχαρίσιο φιλέτο αποδίδει 109 θερμίδες, ενώ το ψαρονέφρι 105. Τέλος, το ψαρονέφρι «σκοράρει» χαμηλότερα στο λίπος ακόμη και από το κοτόπουλο: σε πρόσφατη έρευνα των πανεπιστημίων του Ουισκόνσιν και του Mέριλαντ, μετρήθηκε ότι 100 γρ. ψαρονέφρι περιέχουν 3,5 γρ. λίπος, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα φιλέτου από στήθος κοτόπουλου περιέχει 3,53 γρ. λίπος. Και πάλι η διαφορά είναι απειροελάχιστη, όμως το γεγονός παραμένει: το ψαρονέφρι έχει λιγότερο λίπος ακόμη και από το κοτόπουλο!

Η διατροφική αξία του χοιρινού-1

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή