Μέτσοβο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί να πάτε: Για να ξεναγηθείτε στον ορεινότερο αμπελώνα της Ελλάδας, που πρόσφατα απέκτησε τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις τέχνης από σημαντικούς καλλιτέχνες, για να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα και το σπουδαίο κρασί του οινοποιείου Αβέρωφ, για να δείτε τη συλλογή της Πινακοθήκης του Ιδρύματος Τοσίτσα, όπως και το Λαογραφικό Μουσείο, για να περπατήσετε στον Αβερώφειο Κήπο, για να απολαύσετε ένα από τα πιο γραφικά χιονισμένα χωριά στην Ελλάδα, όλα μόλις σε 4 ώρες από την Αθήνα.

Που θα φάτε: Το παραδοσιακό παντοπωλείο-καφενείο Δέλφας (Ανήλιο, Τ/26560-41.474), εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων στα απαραίτητα από το 1953. Πλέον σερβίρει και φαγητό, παραδοσιακούς μεζέδες, τσίπουρο, λουκάνικα αλλά και θεσπέσια κρεατικά στα κάρβουνα. Σπεσιαλιτέ είναι τα παϊδάκια, η παραδοσιακή τυρόπιτα με ντόπια φέτα και το γαλοτύρι, που φτιάχνει μόνος του ο Κώστας Δέλφας. Χοιρινό κοντοσούβλι, αρνί ψητό στη σχάρα και πρόβειο παϊδάκι αξίζει να μπουν στο τραπέζι σας. Δεν υπάρχει λίστα κρασιού, εμφιαλωμένο υπάρχει διαθέσιμο του οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ.

Μη χάσετε: Την ξενάγηση στο Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ (Τ/26560-31.490), μια παιδική χαρά για ενήλικες. Δεν χρειάζεται να είστε λάτρεις του κρασιού για να εντυπωσιαστείτε από το έργο του Αβέρωφ, από την ιστορία και τα αμπελοτόπια που σώζονται από την εποχή που ο ίδιος ο Αβέρωφ τα καλλιέργησε. Τους καρπούς αυτών των αμπελιών, με γαλλικές αλλά και ντόπιες ποικιλίες, θα δοκιμάσετε σε μια μυσταγωγική γευστική δοκιμή στο wine bar του Κατωγιού. Επισκέψιμο όλο τον χρόνο.

Την παραδοσιακή κασιάτα στον φούρνο του Τσίμπα (Κεντρική πλατεία, Τ/26560-41.951) μια τυρόπιτα με δεκάδες λεπτά φύλλα και πολύ βούτυρο, που την κάνει ιδιαίτερα εύθρυπτη και βέβαια πεντανόστιμη. Μη φύγετε χωρίς ψωμί, φραντζόλα ή καρβελάκι.

Μέτσοβο-1

Τι θα πάρετε για το σπίτι: Τυροκομικά Ιδρύματος Τοσίτσα (Τ/26560-41.235), τα εκλεκτά τυριά του Μετσόβου, όπως το καπνιστό μετσοβόνε, η μετσοβέλα, τα κατσικίσια –ανώτερα από τα τύπου σεβρ–, γραβιέρα και φυσικά φρέσκο βούτυρο, για κάθε χρήση. Ρωτήστε για την παρμεζάνα, περιορισμένης παραγωγής. μπορεί να είστε τυχεροί.

Παραδοσιακά ζυμαρικά, χυλοπίτες και ντόπια λουκάνικα θα βρείτε στο ντελικατέσεν «Η Πηγή» (Μιχαήλ Τοσίτσα 17, Τ/26560-42.163). Μαρμελάδες φρούτων του δάσους Orifrum. Ο παραγωγός Αποστόλης Τρίτος καλλιεργεί στις πλαγιές του βουνού σμέουρα, βατόμουρα και φράουλες, τα οποία φτάνουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη υπό την ετικέτα Οrifrum. Ένα μέρος της παραγωγής μεταποιείται σε μαρμελάδες, με τουλάχιστον 75% φρούτο, χωρίς ζάχαρη, αλλά με μούστο σταφυλιού. Τις γευστικότατες μαρμελάδες θα τις βρείτε στο πωλητήριου του οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ και στο ντελικατέσεν «Η Πηγή».

Κρασί θα πάρετε, φυσικά, από το Κατώγι Αβέρωφ. Μάλιστα, το «Φλογερό», από φέτος θα διατίθεται αποκλειστικά στο πωλητήριο του οινοποιείου. Ρωτήστε για παλιότερες χρονιές και ιδιαίτερα κρασιά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή