Το φαγητό του δρόμου βραβεύεται, ξεχωρίζει, ξαναδημιουργείται

Το φαγητό του δρόμου βραβεύεται, ξεχωρίζει, ξαναδημιουργείται

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη νέα στήλη της στο Foodie Guide, η Νένα Δημητρίου δοκιμάζει και προτείνει εστιατόρια, street food, κοκτέιλ και… τυρόπιτες, οτιδήποτε έχει σχέση δηλαδή με το φαγητό και θεωρεί ότι αξίζει να μας το γνωρίσει.

Το 2017 ήταν μια καλή χρονιά για το street food. Η 70χρονη Jay Fai δεν ήξερε πώς να αντιδράσει όταν της ανακοίνωσαν πως το μαγαζάκι της, που σερβίρει ταϊλανδέζικο street food στην Μπανγκόγκ, με σπεσιαλιτέ ομελέτες και κάρι καβουριού, κέρδισε ένα αστέρι Μισελέν. Δεν έδειξε να εκπλήσσεται αρχικά. Πιθανότατα δεν γνώριζε τον θεσμό που ανεβοκατεβάζει τα εστιατόρια από τις προτιμήσεις και τις συνειδήσεις εκατομμυρίων μαγείρων και πιστών του φαγητού σε όλο τον κόσμο. Ήταν το ένα που ξεχώρισε, από τα δεκαεπτά εντελώς καθωσπρέπει εστιατόρια, που σε τίποτα δεν έμοιαζαν με το δικό της χρωματιστό παραπέτασμα στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης. Αμ, δεν είναι για βραβείο το πολιτισμένο φαγητό του δρόμου;

Διαβάζω πως στην ηλεκτρονική έκδοση του λεξικού του αμερικανικού εκδοτικού οίκου Merriam-Webster η λέξη «gyros» είναι μία από τις «Λέξεις της Χρονιάς». Σύμφωνα με τον αλγόριθμο που υπολογίζει ποιες ήταν οι λέξεις που έψαξαν περισσότερο οι χρήστες του λεξικού, εμφανίζεται και ο γύρος, που ορίζεται στο λεξικό ως ένα σάντουιτς από αρνί ή βοδινό, με ντομάτα, κρεμμύδι, και σάλτσα γιαουρτιού σε πίτα. Λίγοι στην Ελλάδα έχουν δοκιμάσει πίτα με γύρο, τόσο καθαρό, σαφές και πολιτισμένο, όσο φαντάζει διαβάζοντας τον παραπάνω ορισμό. Ο γύρος που κάνει κύκλους στις βιτρίνες των νεο-σουβλατζίδικων είναι μια χοντρή λιπαρή κρεατόμαζα. Μετρημένος ο καλός γύρος σε μαγαζιά παλιά, σκόρπια στο λεκανοπέδιο που όλοι, λίγο πολύ γνωρίζουν. Σε αυτή τη λίστα θα βάλω και το Hoocut Το άνοιξαν οι πέντε μάγειρες της Cookoovaya. Δεν έχω ξαναδεί να φτιάχνουν σε σουβλατζίδικο demi-glace για να κάνουν σάλτσα. Τις πίτες τις ανοίγουν επιτόπου από ζυμάρι ψωμένιο, τις πατάτες τις καθαρίζουν στο χέρι και τις χρυσοτηγανίζουν, για να είναι αέρινες. Θα μου πεις, πέντε σεφ, ο ένας Μισελενάτος, δεν πέφτω κι από τα σύννεφα. Όμως μιλάμε για σουβλάκι. Το ελληνικό φαΐ της πιάτσας που ήθελε ανανέωση εκ των έσω, κι αυτοί βρήκαν την τόλμη να το κάνουν καλύτερο, να σπάσουν το μέινστριμ. Όχι άλλα κυβάκια κρέας κομμένα σε πριονοκορδέλα.

Με συμπεριφορά Λονδρέζου στην ουρά, θα δείτε τον κόσμο να περιμένει για το σουβλάκι. Μικρή αναμονή σε σχέση με το μήκος της ουράς. Περί τα δέκα λεπτά. Αξίζει να δοκιμάσετε αυτόν τον «γύρο», που είναι από κρέας κομμένο σε λεπτές φέτες, ψήνεται οριζοντίως σε πλάκα και κόβεται σε κομματάκια. Κοτόπουλο, χοιρινό, βοδινό και πρόβατο. Έχουν και μερίδες, πιο ιδιαίτερες, μερικές σαλάτες (πάρτε αυτή με το λάχανο και το λουκάνικο). Ωραία κρέατα, βαθιά νόστιμο σουβλάκι. Σε μέγεθος,είναι ελαφρώς πιο μικρό. Σε ουσία και απόλαυση πολύ μεγαλύτερο. Από 2,20 € η πίτα.


Hoocut, Αγίας Ειρήνης 9, Αθήνα, Τ/ 210-32.40.026. Ανοιχτά καθημερινά 12:00 – 01:00. Παρασκευή και Σάββατο έως τις 02:00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή