Χειροποίητος εκ Θεσσαλονίκης

Χειροποίητος εκ Θεσσαλονίκης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον τρόπο που έμαθαν από τους προγόνους τους που ήρθαν από την Πόλη φτιάχνουν και σήμερα χαλβά τα αδέρφια Λουκά στη Μενεμένη.

«Αυτά τα μπακιρένια μπασίμια που βλέπεις τα φέρανε μαζί τους οι παππούδες μας από την Κωνσταντινούπολη το 1945. Είναι τα ίδια που χρησιμοποιούσαν εκεί, ο χαλκός δεν χαλάει ποτέ, το μόνο που κάνουμε είναι να τα γανώνουμε», μου λέει ο Γιώργος Λουκάς στο εργαστήριο της οικογενειακής επιχείρησης στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης. Είναι λίγες μέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα και η πόρτα ανοίγει συνέχεια. Πελάτες, ιδιώτες και καταστηματάρχες έρχονται να αγοράσουν χαλβά, είτε τις συσκευασίες του 1 κιλού για το σπίτι είτε τα δεκάκιλα που προορίζονται για καταστήματα λιανικής πώλησης, παντοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα ξηρών καρπών. Τα αδέρφια Λουκά, ο Γιώργος και ο Γιάννης, που είναι στο τιμόνι της επιχείρησης από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, δεν έχουν δίκτυο διανομής για τη Θεσσαλονίκη. Ούτε πωλητές διαθέτουν.

Όποιος θέλει να αγοράσει χαλβά πρέπει να έρθει εδώ στο εργαστήριο (για την υπόλοιπη Ελλάδα εννοείται ότι στέλνουν οι ίδιοι τις παραγγελίες). Δεν έχουν χτυπήσει ποτέ πόρτες καταστημάτων με πωλητές, δείγματα κ.λπ. «Το προϊόν μιλάει από μόνο του, εμείς δεν χρειάζεται να λέμε πολλά», μου λέει ο Γιάννης, εξηγώντας μου ότι οι περίπου 1.200 πελάτες που έχουν ανά την Ελλάδα ήρθαν από μόνοι τους, επειδή έτυχε να ακούσουν και να δοκιμάσουν τον χαλβά που φτιάχνουν. Τα ρωτάω όλα αυτά όσο περιμένουμε το χαλβαδοκάζανο να ετοιμάσει το αγκντάς, την ειδική αυτή καραμέλα που αργότερα θα ενωθεί με το ταχίνι. Χρονόμετρο δεν έχει πάνω του το καζάνι, το επιβλέπει συχνά πυκνά ο Γιώργος με το έμπειρο μάτι του. Δεν υπάρχει τίποτα στο εργαστήριο που να μην είναι παραδοσιακό, που να έχει κάποιον αυτοματισμό ή έστω ένα timer!

Όλα γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο και τα δύο αδέρφια, μαζί με δύο-τρεις έμπειρους υπαλλήλους, ζυμώνουν οι ίδιοι τον χαλβά με τον τρόπο που μάθανε από τους παππούδες και από τον πατέρα τους. «Γι’ αυτό ο χαλβάς μας έχει τόσες κλωστές. Παίζουν ρόλο και η καραμέλα και το καλό σουσάμι, αλλά και οι κατάλληλες κινήσεις των χεριών στο ζύμωμα», μου εξηγεί ο Γιώργος. Ο ζεστός, μόλις ζυμωμένος, χαλβάς που μου έδωσαν να δοκιμάσω θα μου μείνει αξέχαστος: όλο κλωστές, γεύση και άρωμα. Και αργότερα, όμως, που δοκίμασα τον συσκευασμένο χαλβά τους, ένιωσα την ίδια ένταση στη γεύση, την ίδια τραγανότητα.


Που βρίσκουμε τα προϊόντα: Τον χαλβά Λουκά τον βρίσκουμε σε δεκάδες σημεία σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά: Καφεκοπτείο Λουμίδης (Κηφισιά), Eranuts, Στο τσουβάλι, Εκλεκτόν (Πειραιάς), Εδώδιμον (Θεσσαλονίκη), Ελληνικά Μάρκετ (Θεσσαλονίκη), Λαβράνος (Κέρκυρα).

Τηλ. παραγωγού: 2310-764.362, www.lukas.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή