Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή: Μεγάλη ιστορία, λαμπρό μέλλον

Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή: Μεγάλη ιστορία, λαμπρό μέλλον

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 1904 εκπαιδεύουν νέους στην καλλιέργεια της γης και στην κτηνοτροφία, και παράγουν εκλεκτά προϊόντα, όπως γάλα, αυγά και τις διάσημες πια γαλοπούλες.

Ήταν ένα εξαιρετικά βροχερό Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και η μουντάδα του καιρού ερχόταν σε αντίθεση με τις μεγάλες ανατυπώσεις του λαμπερού πορτρέτου που έχει κάνει ο Άντι Γουόρχολ στην Αλίκη Περρωτή, αναρτημένο σε κτίρια της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Η Ελληνίδα της διασποράς μαζί με άλλους χορηγούς έχει υποστηρίξει με μεγάλη γενναιοδωρία έναν εκπαιδευτικό θεσμό που το 2019 θα έχει όλες τις βαθμίδες: από παιδικό σταθμό και δημοτικό έως το γυμνάσιο, γενικό και επαγγελματικό λύκειο, αλλά και μεταπτυχιακά, καθώς και Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης για αγρότες. Δικαίως χαίρει υποστήριξης, διότι κάνει εξαιρετική πρωτοπόρο δουλειά στον αγροδιατροφικό και κτηνοτροφικό τομέα της χώρας μας.

«Στην επαρχία μάς ξέρουν για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Στις πόλεις από τα προϊόντα μας», λέει χαμογελαστός ο δρ Πάνος Κανέλλης, που μας υποδέχτηκε. Όταν εκείνος ανέλαβε στα τέλη του 2009, η σχολή παρήγε αυγά και γάλα με πλήρη λιπαρά. Αργότερα προσετέθη το γάλα με μειωμένα λιπαρά. Τρεις με έξι τόνους ημερησίως φτάνει η παραγωγή και περίπου 5 εκατ. αυγά τον χρόνο. Το γαστρονομικό success story δεν έμεινε εκεί. «Πριν από τρία χρόνια αποφασίσαμε να βγάλουμε το δικό μας γιαούρτι, αγελαδινό παραδοσιακό, και το ημίσκληρο κίτρινο τυρί. Επίσης, βγάζουμε κρασί σε περιορισμένες ποσότητες και τσίπουρο που δεν βρίσκει κανείς στην αγορά, όπως και διάφορα ζυμαρικά. Επόμενος στόχος, το χαβιάρι σαλιγκαριών, για την παραγωγή του οποίου είμαστε σε διαδικασία έρευνας ακόμη». Ο Πάνος Κανέλλης μάς ενημερώνει ότι στα σχέδια της ΑΓΣ είναι η παραγωγή στραγγιστού γιαουρτιού. «Ενδέχεται να αρχίσουμε και μια συνεργασία με εταιρεία αλλαντικών, που θα της δίνουμε εμείς τις γαλοπούλες μας και εκείνοι θα φτιάχνουν προϊόντα, όπως κάναμε με την εταιρεία Νίκας».

Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή: Μεγάλη ιστορία, λαμπρό μέλλον-1

«Οι γαλοπούλες είναι από τα πιο διάσημα προϊόντα της σχολής. Παίρνουμε μικρά γαλόπουλα στα τέλη Αυγούστου, για να είναι έτοιμα προς κατανάλωση την εορταστική περίοδο. Κάθε χρόνο ο αριθμός τους φτάνει τις 22.000. Το αγρόκτημά μας αποτελείται από το «μητρικό», στο οποίο υπάρχουν 130 αγελάδες της φυλής Χόλσταϊν-Φρίζιαν, και ένα δεύτερο, το «Ζάννας», που γίνεται παραγωγή ζωοτροφών σε συνεργασία με απόφοιτο της σχολής. Έχουμε 20.000 κότες. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη σχολή είναι να μεταφέρει τη φάρμα της σε άλλο γεωγραφικό σημείο, πέραν της σχολής. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει έναν μεγάλο χώρο ώστε να μεταφέρουμε τα ζώα μας. Ο λόγος που έχουμε τα πάντα πέριξ της σχολής μέχρι σήμερα είναι να κάνουν οι μαθητές την πρακτική τους μετά τα μαθήματα», είπε.  Όταν λοιπόν θα αγοράζετε προϊόντα της ΑΓΣ, να ξέρετε οτι η ιστορία τους είναι μεγάλη και το μέλλον τους ακόμα μεγαλύτερο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή