Δενδρολίβανο, το φυτικό λιβάνι

Δενδρολίβανο, το φυτικό λιβάνι

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάσημο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και όχι μόνο, εμπλουτίζει με τα αρώματά του κρέας, ψάρια, λαχανικά αλλά και φρουτοσαλάτες.

Το δενδρολίβανο, που λένε τοπικά ροζμαρίνι, λασμαρί, αρισμαρί, αρισμαρές, δυοσμαρίνι, ήταν για τους Αρχαίους Ελληνες αυτό που λέει και το όνομά του, φυτικό λιβάνι. Μάλιστα, σε συνδυασμό με κεδροκούκουτσα (τα οποία βάζουμε σε ένα μπολ και τα ανάβουμε), είναι απολυμαντικό του χώρου, διώχνει από τα ξύλινα κρεβάτια ψύλλους, κοριούς και ακάρεα. Φαρμακευτικά χρησιμοποιήθηκε ως χωνευτικό, ως τονωτικό του εγκεφάλου, ως χολαγωγό αλλά και ως αντισπασμωδικό. Ανακατεμένα τα άνθη του με κρασί δίνουν ένα καλό καρδιοτονωτικό και ενισχύουν την όραση. Ισως το πιο διάσημο σκεύασμα με δενδρολίβανο να είναι το λεγόμενο «νερό της βασιλίσσης της Ουγγαρίας», ένα αλκοολικό εκχύλισμα που παράγεται από τον 14ο αιώνα κάτι σαν ελιξήριο αιωνίας νεότητος.

Στην αγορά

Το δενδρολίβανο, που φθάνει και το 1½ μέτρο, αρχίζει να ανθίζει από τον Φεβρουάριο και σχεδόν όλο το χρόνο. Είναι αρκετά σκληρό και ανθεκτικό φυτό, αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες, αναπτύσσεται όμως καλύτερα στις θερμές περιοχές. H συλλογή των φύλλων του μπορεί να γίνει όλο το χρόνο αλλά την καλύτερη ποιότητα την παίρνουμε από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο. Τα λουλούδια παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον στην οσμή και τη γεύση, αφού έχουν πιο λεπτά αρώματα από τα φύλλα. Θέλει στεγνό και ζεστό μέρος τόσο στον κήπο όσο και στη γλάστρα. Στη φύση, όπου το λατρεύουν οι μέλισσες, προτιμά τα ασβεστογενή χώματα.

Στην κουζίνα

Ταιριάζει τόσο με το κρέας (κυρίως χοιρινό, αρνί) όσο και με τα μεγάλα ψάρια ή τα λαχανικά (πατάτες, καρότα), ενώ τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε σε κρέμες και φρουτοσαλάτες. Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν το δενδρολίβανο και το φασκόμηλο, όσο εμείς τη ρίγανη, ακόμη και σε σάλτσα τομάτας. Δεν χρησιμοποιούμε μόνο τα φύλλα και τα λουλούδια του αλλά και τα κλαριά του που, ξυσμένα και ίσως με μια φουντίτσα φύλλων, γίνονται ιδανικά αρωματικά σουβλάκια για ψητά. Επίσης δεν διστάζουμε να ρίξουμε κλαδάκια (βρεγμένα) πάνω στα κάρβουνα για να αρωματίσουμε τα ψητά μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή