Στις αγορές της Θεσσαλονίκης

Στις αγορές της Θεσσαλονίκης

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μανάβικα και κρεοπωλεία μέχρι ξηροκαρπάδικα, μαγαζιά με μαγειρικά σκεύη, λουλουδάδικα και ουζερί φιλοξενούν οι κλειστές αγορές της πόλης, Καπάνι, Μοδιάνο και η μικρότερη της Άθωνος.

Βazar Central Salonique» αναγραφόταν η αγορά Μοδιάνο στα σχέδια του Εβραίου αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο, ο οποίος είχε σπουδάσει στο Παρίσι και ανέλαβε το 1922, πέντε χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε σημαντικό κομμάτι του κέντρου της Θεσσαλονίκης, να σχεδιάσει την κεντρική αγορά τροφίμων της πόλης. Η κλειστή αγορά φιλοξενούσε 144 καταστήματα και κυρίως την κρεαταγορά, την ιχθυαγορά και τα «πτηναυγοπωλεία». Σήμερα όμως είναι λιγοστά τα μαγαζιά που λειτουργούν σε αυτήν, κάποια κρεοπωλεία στην πάνω πλευρά και κάποιες ταβέρνες και ψητοπωλεία στην κάτω πλευρά.

Το ποσοστό 43,63% που διατηρούσε το ελληνικό δημόσιο στην αγορά Μοδιάνο πωλήθηκε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ σε σύμπραξη εταιρειών, η οποία ανακοίνωσε και την πλήρη ανακαίνιση και αναμόρφωση της στοάς. Η Μοδιάνο σύντομα θα εκκενωθεί και θα αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης. Η αγορά αναμένεται να ξανανοίξει μέχρι το τέλος του 2019 ή τις αρχές του 2020.

Η ιστορία της αγοράς Βλάλη (Καπάνι) ξεκινά από πολύ παλιότερα, και μάλιστα πρόκειται για την παλιότερη λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης. Το όνομά της το πήρε στα χρόνια της τουρκοκρατίας, γιατί εδώ πωλούνταν άλευρα (un το αλεύρι στα τούρκικα – η λέξη kapan σχετίζεται με την αραβική kabban, ένα είδος ζυγαριάς). Η σημερινή μορφή της αγοράς διαμορφώθηκε το 1923, μετά την πυρκαγιά του 1917. Εδώ έχουν μεταφερθεί τα περισσότερα καταστήματα πλέον, με μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, παραδοσιακά προϊόντα και παντοπωλεία να κάνουν το Καπάνι μια ζωντανή και πολύχρωμη αγορά στο κέντρο της πόλης.

Απέναντι από το Καπάνι θα βρείτε τη μικρή αγορά της Άθωνος, ενώ πολλά μαγαζιά με τρόφιμα λειτουργούν κοντά στα Λουλουδάδικα, στην Κομνηνών, στη Βασιλέως Ηρακλείου και στη Βενιζέλου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή