ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Στον Γαστρονόμο Μαΐου

ston-gastronomo-ma-oy-2249402
Cucina povera (=κουζίνα της φτώχειας) της Τοσκάνης

ston-gastronomo-ma-oy0

Το μεγαλείο της τοσκανέζικης κουζίνας φανερώνεται διαβάζοντας τις γραμμές του αφιερώματος του τεύχους του «γ». Συνταγές για όσπρια, κρεατικά, πίτες, ψωμιά και ζυμαρικά από τους καλύτερους Έλληνες σεφ και επιμελημένες από την ομάδα μας. Τα υλικά απλά και καθημερινά αλλά το αποτέλεσμα στο πιάτο μας, μάς αποκαλύπτει την ουσία της λιτής τοπικής κουζίνας. Στη φωτογραφία το περίφημο βραστό της Τοσκάνης και οι παπαρδέλες με ραγού πάπιας.


Λακέρδα και σαρδέλες της Λέσβου

ston-gastronomo-ma-oy2

3 μέρες μείναμε στο ψαροχώρι Σίγρι στη Λέσβο και δεν ξαποστάσαμε λεπτό για να καταγράψουμε τη λιτή αλλά πλούσια σε περιεχόμενο και ουσία μαγειρική του τόπου.


Φίνες γαρίδες στο πιάτο μας

ston-gastronomo-ma-oy4

Μπήκαμε στην κουζίνα του σεφ Λευτέρη Λαζάρου για να καταγράψουμε και να σας μεταφέρουμε αυτήν την ανοιξιάτικη συνταγή με γαρίδες και αγκινάρες. Το αποτέλεσμα είναι εξαίσιο χάρη στον συνδυασμό των αρτυμάτων.


Ο αρακάς αποκαλύπτεται

ston-gastronomo-ma-oy6

Οι σαλάτες του Μαΐου φτιάχνονται με αρακά. Εξαιρετικής νοστιμιάς σαλατογεύματα που θα αλλάξουν τη γνώμη που έχουμε για το λαχανικό. Στη φωτογραφία σαλατοφαγητό με αρακά και αυγό μελάτο και σαλάτα με αρακά, κινόα, αβοκάντο και μυρωδικά.


Συνταγολόγιο Μαΐου

ston-gastronomo-ma-oy8

24 συνταγές για το καθημερινό μας τραπέζι με ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, ψάρι και κοτόπουλο. Στη φωτογραφία τα ντολμαδάκια με ντοματόρυζο του Νικόλαου Κατσάνη.


100% ελληνική κουζίνα

ston-gastronomo-ma-oy10

Ο σεφ Αστέριος Κουστούδης φέρνει την αλλαγή στο κλασικό κοκκινιστό αρνί και το σιγομαγειρεύει με κρασί, δεντρολίβανο, μουστάρδα και δάφνη.


Ρουμελιώτικες πίτες

ston-gastronomo-ma-oy12

Mερακλίδικες, εξαίρετης φαντασίας και σχεδόν πάντα µε τυριά, οι ρουµελιώτικες πίτες είναι ο ορισµός της νοστιµιάς και της οικονοµίας των υλικών.


Παστίτσιο σε νέα… εκτέλεση

ston-gastronomo-ma-oy14

Ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης μας προτείνει το παστίτσιο με μοσχαρίσια μάγουλα σιγομαγειρεμένα σε Ξινόμαυρο. Ευτυχώς μας αποκαλύπτει και τα μυστικά του.


Σπαράγγια στο λεπτό

ston-gastronomo-ma-oy16

Πανέ, σούπα και σε συνοδεία με απάκι και αυγό ποσέ. Πρωτότυπη μαγειρική με το λαχανικό της άνοιξης.


Το φρούτο του μήνα

ston-gastronomo-ma-oy18

Οι φράουλες επιστρέφουν και εμείς δε τις χορταίνουμε. Ξεφεύγουμε από τις κλασικές μαρμελάδες και τα γλυκά και ετοιμάζουμε πρωτότυπα αλμυρά σνακ που θα συναρπάσουν τον ουρανίσκο μας.


Ψωμί με μέλι

ston-gastronomo-ma-oy20

Η Ελισάβετ Κουλούρη, δημιουργός του διαδικτυακού αρτοποιοίου Betty's Bakery ζυμώνει το ψωμί του «γ» και βάζει λεβάντα. Έξτρα μυστικό της μαστόρισσας για να το φτιάξουμε μόνοι μας.


Κλασικά αλλά και διαφορετικά

ston-gastronomo-ma-oy22

Η μαγείρισσα Νένα Ισμυρνόγλου παίρνει την αγαπημένη σε όλους σπανακόπιτα και την κάνει τηγανίτες για να φάμε στο πρωινό μας. Το αποτέλεσμα ιδιαίτερα νόστιμο.


Στο ζαχαροπλαστείο

ston-gastronomo-ma-oy24

Μέχρι και το ψωμί της προηγούμενης ημέρας αξιοποιούμε για να φτιάξουμε τα λαχταριστά γλυκά της Τοσκάνης. O Στέλιος Παρλιάρος μας μυεί στη ζαχαροπλαστική της βόρειας Ιταλίας. Στη φωτογραφία Sciacciata alla Fiorentina και Zuccotto.

Κυκλοφορεί στις 13/05 με την Καθημερινή της Κυριακής.