Η Σαντορίνη έχει κάτι για όλους

Η Σαντορίνη έχει κάτι για όλους

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασύρτικα, Μαντηλαριές και… Ξενόλοα, όλα τα θηραϊκά κρασιά έχουν θέση στο τραπέζι μας.

«Στον αμπελώνα της Σαντορίνης υπάρχουν 62 ποικιλίες αμπέλου λευκές, ερυθρές και μαύρες. Από όλες τις ποικιλίες δύο είναι οι κυρίως οινικές, το Ασύρτικο από τις άσπρες και η Μαντηλαριά από τις μαύρες. Όλες οι υπόλοιπες ποικιλίες, που λέγονται με μια λέξη «ξενόλο(γ)α», βρίσκονται σε μικροποσότητες διάσπαρτες στους αμπελώνες. Πολλά από τα ξενόλοα είναι εξαιρετικά σταφύλια. Αξίζει να αναφέρουμε το Αθήρι, που είναι λεπτόφλουδο και γευστικότατο, και το Αηδάνι, που είναι τραγανιστό και μυρωδάτο. Μερικοί παρασκευάζουν από αυτές κρασί για οικιακή κατανάλωση, ομολογουμένως εξαιρετικής ποιότητας. Επίσης το Μαυροτράγανο, μια άλλη μαύρη ποικιλία, είναι πολύ αρωματικό και χρησιμοποιείται στην παρασκευή του Βινσάντο».

Έτσι περιγράφει τον σαντορινιό αμπελώνα στο βιβλίο του «Παραδοσιακή Οινοποίηση στη Σαντορίνη» ένας σπουδαίος άνθρωπος, ο χημικός-οινολόγος Γεώργιος Βενετσάνος, που έβαλε τις βάσεις για τη νέα εποχή του θηραϊκού οίνου, δημιουργώντας το πρώτο σύγχρονο οινοποιείο, το 1949, στο νησί. Τα κρασιά της Σαντορίνης σήμερα λάμπουν σαν αστέρια στον διεθνή οινικό ορίζοντα και σας καλώ να τα αναζητήσετε και να τα σερβίρετε με καμάρι στα ποτήρια σας. Όστρακα, λεμονάτα και ιωδιούχα θα ερωτευτούν παράφορα την αλμύρα, το λεμόνι και την ορυκτότητα μιας Σαντορίνης δεξαμενής και θα ακολουθήσουν, ξετρελαμένα επίσης, ριζότο και ζυμαρικά με θαλασσινά, με φρέσκια ντομάτα και μπόλικο βασιλικό, λευκά σαγανάκια γαρίδας και ένα λεμονάτο κοτόπουλο. Και τα ορφανά γεμιστά, βεβαίως βεβαίως! Αν τώρα η ετικέτα της Σαντορίνης σας γράφει «βαρέλι», βάλτε τη δίπλα και στο φρικασέ που θα φτιάξετε με το αρνί που περίσσεψε και με ολόφρεσκα κρεμμυδομαρουλάκια. Τα απαιτητικά Νυχτέρια θέλουν συμπεριφορά κόκκινου κρασιού: μεταγγίσεις, πλούσια πιάτα κ.λπ. Όσο για τη «δειλή» Μαντηλαριά, βάλτε δίπλα της ένα χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό να την ξεψαρώσει. Και αφήστε χώρο δίπλα στα κρεατικά σας για ένα στιβαρό επιθετικό Μαυροτράγανο. Το μυθικό Vinsanto είναι σοβαρό μεν, αλλά και προκλητικό συνάμα, μια και θα συμμαχήσει τόσο με αλμυρούτσικες όσο και με γλυκές γεύσεις. Ενώ ο καφές θα το περιμένει πάντα με ανυπομονησία στο τέλος του γεύματος.

Α, και να μην ξεχάσω! Αφρώδη και ροζέ για όλες τις ώρες, τις ημέρες, τις εποχές, γιατί δίνουν χαρά στη ζωή μας! Αναζητήστε!

Οι προτάσεις μας:

  • Κτήμα Σιγάλα: Καβαλιέρος, Νυχτέρι, Μαυροτράγανο, 7 Χωριά.
  • Κτήμα Αργυρού: Σαντορίνη βαρέλι ΠΟΠ, Αηδάνι και το Vinsanto 20ετίας με τη signature σοκολάτα που το συνοδεύει.
  • Art Space: Vinsanto, Νυχτέρι και λευκός Άγιος Αύγουστος.
  • Gaia Wines: Θαλασσίτης ΠΟΠ.
  • Avantis Winery: Δελφίνια ΠΟΠ, Άφουρα ΠΟΠ.
  • Santo Wines: Σαντορίνες ΠΟΠ, Ασύρτικα, Μαυροτράγανα, αφρώδη και η Καμένη από Μαντηλαριά, οινοποιημένη με τον παραδοσιακό τρόπο!
  • Οινοποιείο Μπουτάρη: Καλλίστη Reserve ΠΟΠ, η πρώτη λευκή ξηρή Σαντορίνη περασμένη από βαρέλι.
  • Οινοποιείο Γαβαλά: Σαντορίνη Γηγενείς Ζύμες ΠΟΠ, Κατσανό και Ξενόλοο.
  • Οινοποιείο Καραμολέγκου: Πυρίτης ΠΟΠ, Μυστήριο/14 ΠΟΠ.
  • Οινοποιείο Χατζηδάκη: Σκυτάλη 2017. Κτήμα Σιγάλα: Καβαλιέρος, Νυχτέρι, Μαυροτράγανο, 7 Χωριά.
  • Venetsanos Winery: Νυχτέρι, Μαντηλαριά, ροζέ Anagallis.
  • Vassaltis vineyards: Σαντορίνη ΠΟΠ, Nassitis, Pet (Petillant) Nat (Naturel).
  • Κάναβα Χρυσού – Γιάννης Τσέλεπος: Κάναβα Χρυσού Τσέλεπος Σαντορίνη ΠΟΠ.
  • Acroterrawines: Acroterra Santorini, Acroterra Skafida, Acroterra Assyrtiko.
  • Κάναβα Ρούσσος: Παλαιωμένα Νυχτέρια, Μαυράθηρο.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή