Το κουμκουάτ όπως δεν το έχουμε ξαναδεί

Το κουμκουάτ όπως δεν το έχουμε ξαναδεί

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μικρή επιχείρηση στην Κέρκυρα έβαλε στοίχημα να τερματίσει την εμπορική κακοποίηση του κουμκουάτ και το κατάφερε. Πώς; Με έξοχες, παραδοσιακές συνταγές, φαντασία και συσκευασίες πρότυπο.

Όποιος επισκέπτεται την Κέρκυρα συνήθως φεύγει έχοντας στις αποσκευές του ένα μπουκάλι λικέρ κουμκουάτ ή ένα βαζάκι με γλυκό του κουταλιού, αγορασμένο από ένα από τα δεκάδες μαγαζάκια της πόλης με τουριστικά είδη. Έτσι, δεν έχει αποφύγει ένα μάλλον κακής ποιότητας παρασκεύασμα, σε μια συσκευασία με αισθητική σουβενίρ.

Αυτή την αποκαρδιωτική, για την αρχοντική φυσιογνωμία της Κέρκυρας εικόνα, θέλησε να αλλάξει πριν από περίπου 12 χρόνια, ένας νέος επιχειρηματίας του νησιού, ο Κωνσταντίνος Λάζαρης. Βλέποντας σε πόσο μεγάλο βαθμό κακοποιείται ένα έξοχο τοπικό προϊόν, το κερκυραϊκό κουμκουάτ, και πόσες δυνατότητες έχει να καθιερωθεί ως ένα εκλεκτό είδος, με ταυτότητα και ιδιαίτερο χαρακτήρα, ξεκίνησε τη μικρή επιχείρηση Lazaris Distillery & Artisan Sweets, με συμμάχους την πολύτιμη πείρα μιας παλαιάς οικογένειας ποτοποιών του νησιού και το δικό του μεράκι και αισθητική. Η τεχνογνωσία και οι συνταγές για λικέρ από κουμκουάτ εκείνης της οικογένειας, πέρασαν στη δική του επιχείρηση που ξεκίνησε τα πρώτα δειλά βήματα σε ένα μικρό χώρο στην πόλη. Σύντομα ωστόσο, η έδρα και το εργαστήριο της επιχείρησης μετακινούνται εκτός πόλης, σε έκταση 4.500 τ.μ., που τη χαρακτηρίζουν η πραγματικά υψηλή αισθητική και ο συνδυασμός παραδοσιακού και σύγχρονου εξοπλισμού.

Οι πρώτες προσπάθειες ήταν δύσκολες αλλά η επιμονή και το μεράκι του Κ. Λάζαρη υπερνικούν τα εμπόδια. Τα προϊόντα της επιχείρησης γίνονται γρήγορα γνωστά και η ζήτηση μεγαλώνει. Ακλουθεί ωστόσο η οικονομική κρίση στη χώρα, που κάμπτει την πορεία των πωλήσεων, αφού το κατεξοχήν αγοραστικό κοινό των προϊόντων του κουμκουάτ είναι Ελληνες που χάνουν σε τεράστιο βαθμό την καταναλωτική τους ικανότητα.

Η επιμονή όμως του νεαρού επιχειρηματία και, κυρίως, το μεγάλο στοίχημα που έχει βάλει, να καθιερώσει το λικέρ κουμκουάτ ως ένα ποιοτικό τοπικό προϊόν, δεν τον λυγίζουν. Τα τελευταία τρία χρόνια η αγορά δείχνει να επανακτά σημαντικό μέρος της δύναμής της και το ελληνικό κοινό επιστρέφει στο αναμνηστικό δώρο. Μόνο που τώρα πλέον, αυτό το κοινό έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ένα προϊό κορυφαίας ποιότητας και γούστου. Εκτός από το κλασικό λικέρ, για το οποίο η εταιρεία Lazaris Distillery & Artisan Sweets έχει λάβει πιστοποίηση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης Π.Γ.Ε., όντας μάλιστα η μοναδική στην Κέρκυρα με αυτή τη διάκριση, η επιχείρηση παράγει κρεμώδες λικέρ κουμκουάτ, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, κουμκουάτ γλασέ, μαντολάτο με κομμάτια φρούτου γλασέ αλλά και ένα εκπληκτικό, ιδιαίτερο μαντολάτο με κακάο και κουμκουάτ, έμπνευση του αρχιμάστορα του εργαστηρίου που τον παίδεψε για πάνω από ένα χρόνο, μέχρι να καταλήξει στην ιδανική αναλογία υλικών. Εκτός από τα προϊόντα με βάση το κουμκουάτ, η επιχείρηση παράγει ούζο, ένα εξαίρετο λικέρ λιμοντσέλο, απλό και στην κρεμώδη εκδοχή του, από παμπάλαια κερκυραϊκή συνταγή, μάντολες σε πολλές γεύσεις, λουκούμια και μια έξοχη συκομαΐδα, πικάντικη και πιπεράτη, άριστο συνοδευτικό για ούζο ή τσίπουρο.

Το «χρυσό πορτοκάλι» τση Κέρκυρας

Όποιος επισκεφτεί την Κέρκυρα στα μέσα του χειμώνα (και πιστέψτε με, αξίζει!), πρέπει οπωσδήποτε να κάνει ένα πέρασμα από τα βόρεια του νησιού. Περνώντας μέσα από κατάφυτες εκτάσεις και δάση, θα φτάσει στο ορεινό χωριό Νυμφές, όπου καλλιεργούνται χιλιάδες ρίζες κουμκουάτ. Είναι το μοναδικό μέρος του νησιού όπου ευδοκίμησε το εσπεριδοειδές που έφερε από την Κίνα ο Βρετανός γεωπόνος Sidney Louis Walter Merlin, το 1924. Στον κύριο αυτό χρωστά η Κέρκυρα τη φήμη της για το κουμκουάτ και η χώρα μας τα γλυκύτατα και ζουμερά πορτοκάλια Merlin που έχουν πάρει το όνομά του, καθώς αυτός τα εισήγαγε στην Ελλάδα από την Καλιφόρνια.

Το κουμκουάτ -που στη γλώσσα των Κινέζων Μανδαρίνων σημαίνει “χρυσό πορτοκάλι”- είναι ένας οβάλ καρπός σε μέγεθος αυγού ορτυκιού, με λεία, λεπτή φλούδα και υπέροχο άρωμα. Στην Κέρκυρα καταναλώνονται και νωπά με το φλούδι τους: μια κιτρώδης έκρηξη στο στόμα, γεμάτη αρώματα πορτοκαλιού, νεραντζιού και περγαμόντου, μια αληθινή απόλαυση. Οι ντόπιοι κάτοικοι των Νυμφών λένε ότι το δέντρο ευδοκίμησε χάρη στο ήπιο μικροκλίμα της περιοχής, με τις συχνές βροχές και τα τρεχούμενα νερά από τους γειτονικούς καταρράκτες, μέσα σε ένα βραχώδες, πυκνό δάσος όπου, σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, έκαναν το λουτρό τους οι Νύμφες. Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 60 και 80 τόνων.

Από τις Νυμφές προέρχεται και η πρώτη ύλη για τα προϊόντα της εταιρείας του κ. Λάζαρη, που φτάνει περίπου τους 15 τόνους ετησίως. Ο ίδιος, έχοντας την ικανοποίηση να δει το τοπικό προϊόν του νησιού του να κερδίζει την αναγνώριση και την εκτίμηση που του αξίζει, δεν κρύβει την ικανοποίησή του. «Το λικέρ και τα άλλα προϊόντα με κουμκουάτ έχουν κυριολεκτικά κακοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, έχοντας καταντήσει φτηνά τουριστικά σουβενίρ», λέει χαρακτηριστικά. «Αυτό ακριβώς θέλαμε να αλλάξουμε και νομίζω πως το καταφέραμε».

Ο ίδιος δεν έχει σκοπό να σταματήσει εδώ: διαθέτει τα προϊόντα του σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και κάνει εξαγωγές στη Γερμανία και σύντομα στην Ταϊλάνδη. Συνεργάζεται με καταλύματα και εστιατόρια του νησιού, που έχουν εισάγει τα προϊόντα του στα μενού τους, ενώ στις σκέψεις του βρίσκονται και νέα παρασκευάσματα με βάση το κουμκουάτ, όπως τσάτνι και μπάρες δημητριακών.

Η γνωριμία μας με τον ιδιαίτερο αυτό καρπό και με την επιχείρηση Lazaris Distillery & Artisan Sweets, μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς μάς άλλαξε για πάντα την άποψη που έχουν οι περισσότεροι από εμάς για το κουμκουάτ, ότι είναι απλώς ένα τουριστικό είδος που μας θυμίζει την Κέρκυρα. Οχι: Το κουμκουάτ είναι ένα εκλεκτό τοπικό προϊόν, με άπειρες δυνατότητες, αν πέσει στα χέρια άξιων ανθρώπων, με μεράκι, σεβασμό στον τόπο τους, σύγχρονη και υγιή αντίληψη για την ανάπτυξη. Και μόνο που το κατάφεραν αυτό, σε εποχές τεράστιων δυσκολιών για την επιχειρηματικότητα, τους αξίζει η αναγνώριση και το κουράγιο για να συνεχίσουν.


Που τα βρίσκουμε: Ενδεικτικά, στα Καφεκοπτεία Λουμίδη, στα σούπερ μάρκετ ΟΚ και My Market, στην Κάβα Ανθίδη και στο e-shop www.corfuproducts.com. Επίσης, στο εργαστήριο-κατάστημα στην Κέρκυρα, ΕΟ Κέρκυρας-Αχιλλείου, Τ/26610-33.400, www.lazarisproducts.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή