Το αυγολέμονο «ανεβάζει» τις σούπες

Το αυγολέμονο «ανεβάζει» τις σούπες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ελληνική» προσθήκη στις σούπες, το αυγολέμονο, ταιριάζει κυρίως στις κοτόσουπες, αλλά πολλοί αυγοκόβουν και κρεατόσουπες, και ψαρόσουπες. Τι προσθέτει; Πλούσια γεύση (λόγω των αυγών), οξύτητα (λόγω του λεμονιού), καλύτερη υφή, αφράτη αίσθηση. Η παρασκευή του γίνεται με διάφορους τρόπους. Κάποιοι βάζουν μόνο τους κρόκους, άλλοι κρόκους και ασπράδια μαζί. Κάποιοι τα χτυπάνε χωριστά, άλλοι πάλι όλα μαζί. Όσο πιο πολλά αυγά προσθέτουμε, τόσο πιο παχύ και πλούσιο θα γίνει το αυγολέμονο. Μπορούμε, όμως, να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα ασπράδια και λιγότερους κρόκους -σε αναλογία 3 προς 1- με πολύ νόστιμο αποτέλεσμα. Το αυγολέμονο για μια σούπα 4 ατόμων καλό είναι πάντως να έχει 2 αυγά τουλάχιστον.

Ακολουθεί η εκδοχή του Χριστόφορου Πέσκια για ένα πλούσιο αυγολέμονο.

  1. Κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά ώστε όταν την αυγοκόψουμε να μη βράζει, αλλά να είναι πολύ ζεστή (για να μην ψηθεί ο κρόκος). Στύβουμε 1 λεμόνι και σουρώνουμε το χυμό του.
  2. Χτυπάμε 4 – 5 αυγά (χωρίς να χωρίσουμε τους κρόκους από τα ασπράδια) σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε καλά μέχρι να προκύψει ένα αφράτο μείγμα.
  3. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και χτυπάμε πάρα πολύ καλά. Με μια βαθιά κουτάλα παίρνουμε από το ζουμί της κατσαρόλας (συνολικά 5 – 6 κουτάλες) και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο αυγολέμονο χτυπώντας συνέχεια. 
  4. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε διαρκώς (έτσι δεν θα μπορέσει να ζεσταθεί πολύ) μέχρι να πήξει και να γίνει λευκή και κρεμώδης. Προσοχή: η σούπα δεν πρέπει να βράσει, γιατί θα ψηθούν τα αυγά.

Προσοχή!

Όταν αυγοκόψουµε τη σούπα, δεν πρέπει να σκεπάσουµε την κατσαρόλα, γιατί οι υδρατµοί που θα εγκλωβιστούν θα συµβάλουν στο να «κόψει» το αυγό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή