Πεϊνιρλί Ιωνίας: Στην ουρά για πεϊνιρλί μικρασιάτικο

Πεϊνιρλί Ιωνίας: Στην ουρά για πεϊνιρλί μικρασιάτικο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θέση: Επί της Πανόρμου, λίγο πριν κατηφορίσει για Αλεξάνδρας. Κομβικό σημείο, δύσκολο στο παρκάρισμα, αλλά εύκολο για ένα γρήγορο σταμάτημα με alarm.

Η ατμόσφαιρα: Εδώ δεσπόζει ο μεγάλος ξυλόφουρνος που κερδίζει το μάτι και τις εντυπώσεις. Κατά τα άλλα, πρόκειται για έναν απλό, κλασικό φούρνο γειτονιάς.

Το φαγητό: Ανδριώτης στο επίθετο, Κερκυραίος στη καταγωγή, το πρωί επιδεικνύει προσόντα φούρναρη και το βράδυ ερασιτέχνη ηθοποιού με sold out παραστάσεις. Ο λόγος για τον κύριο Σπύρο Ανδριώτη που μαζί με την οικογένειά του ζυμώνουν πεντανόστιμα, χορταστικά πεϊνιρλί από το 2001. Ο ίδιος ο κύριος Σπύρος, καλλιτεχνική φύση κι απόφοιτος της Βακαλό, έμαθε το πεϊνιρλί δίπλα στο Μικρασιάτη μάστορα πεθερό του και δίνει πραγματική παράσταση καθημερινά μπροστά στους πελάτες του, παρασκευάζοντας με την παραδοσιακή συνταγή και χειροποίητα, τα πεϊνιρλί του.

Εκτός από το ζυμωτήριο όπου ενώνονται τα υλικά, όλα τα άλλα, πλάσιμο, άνοιγμα, προετοιμασία των υλικών για τη γέμιση και γέμισμα, γίνονται στο χέρι. Η ζύμη είναι ζωντανή, ολόφρεσκη, «ζυμώνουμε 2 και 3 φορές κάθε μέρα, για να έχει το ζυμάρι την επιθυμητή υγρασία που παίζει μεγάλο ρόλο στη γεύση του». Χρησιμοποιούν άλευρα από ελληνικούς μύλους, λίγη φρέσκια μαγιά και προζύμι. Ο φτιαχτός ξυλόφουρνος που χτίστηκε από την αρχή με τη βοήθεια παλιού τεχνίτη, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Συμπαγής, κατασκευασμένος εξολοκλήρου με πυρότουβλα, κατανέμει τη θερμοκρασία σε όλο το δάπεδο του φούρνου. Έτσι τα πεϊνιρλί, οι πίτες, οι πίτσες και τα ψωμιά, βγαίνουν τραγανά, μοσχοκαπνισμένα, με ζουμερή αφράτη και κυψελωτή ψίχα. Τα πολύχρωμα πεϊνιρλί ξεφουρνίζονται κάθε τόσο. Τα παραδοσιακά είναι και νοστιμότερα: με σουτζούκι και με παστουρμά, με τρικαλιώτικο κασέρι κι αλειμμένα με φρέσκο αιγοπρόβειο βούτυρο.

Φτιάχνουν όμως και πεϊνιρλί με ζαμπόν, με μπέικον, με κιμά (προετοιμασμένο μέσα σε ταψί στο ξυλόφουρνο) και σπέσιαλ με λαχανικά φρεσκοκομμένα. Εξίσου νόστιμη είναι η πίτσα τους και η λουκανικόπιτα, εξαιρετική η χορτόπιτα με ζωντανή τη πρασινάδα της και υπέροχο το σάντουιτς με μελιτζάνα (επίσης ψημένη στο ξυλόφουρνο). Μακάρι τα αλλαντικά τους να ήταν από μικρούς παραγωγούς κι όχι τα μαζικής κατανάλωσης, αφού τότε θα μπορούσα εύκολα να μιλήσω για το καλύτερο πεϊνιρλί της Αθήνας. Αν περάσετε για κολατσιό, μην αμελήσετε να ψωνίσετε και μοσχομυρωδάτο ψωμί για το σπίτι: λαγανάκια, ελιόψωμα, τυρόψωμα και τσιαπάτες ολικής άλεσης.

Ο λογαριασμός: Πίτες και σάντουιτς από 1,70 €, πεϊνιρλί και πίτσα από 2,50 €.

Η κάβα: Μπίρες και αναψυκτικά.

Επιπλέον πληροφορίες: Καθημερινά εκτός Κυριακής 8.00-17.30 και Σάββατο 8.00-16.00.

Πεϊνιρλί Ιωνίας,

Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι,

Τ/210-64.62.854.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή