Σαν Μιχάλη: Ένας νεαρός και φέρελπις μάγειρας κάνει το επιχειρηματικό ντεμπούτο του

Σαν Μιχάλη: Ένας νεαρός και φέρελπις μάγειρας κάνει το επιχειρηματικό ντεμπούτο του

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομώνυμο με το περίφημο συριανό τυρί, το εστιατόριο στην περιοχή Σαν Μιχάλη της Σύρου προσφέρει βατές δημιουργικότητες με θέα συγκλονιστική!

Η θέση: Έχει την πιο συναρπαστική θέα που μπορεί κανείς να αντικρίσει στις Κυκλάδες. Ατέλειωτη θάλασσα, ξεραΐλα κι αγριάδα, κληματαριές, συκιές και αγριοθύμαρα, με Κύθνο και Τζιά σε πρώτο πλάνο. Το εστιατόριο βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό στην Απάνω Μεριά του νησιού, εκεί που παλιότερα εκτρέφονταν τα ζώα που έδιναν το γάλα για το περίφημο τυρί Σαν Μιχάλη – πλέον το γάλα προέρχεται από διάφορες φάρμες από όλο το νησί.

Η ατμόσφαιρα: Πολλοί επιλέγουν να ανηφορίσουν στο Σαν Μιχάλη λίγο πριν την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Γιατί πραγματικά εκείνες τις στιγμές που δύει ο ήλιος το τοπίο παίρνει μια μαγική απόχρωση. Η σάλα του εστιατορίου είναι προσεγμένη και στιλάτη, αλλά η αυλή και τα μπροστινά τραπέζια της γίνονται ανάρπαστα, με τη δροσιά, την ανάλαφρη και καλόγουστη αισθητική τους, και φυσικά με αυτή την ανεκτίμητη θέα.

Σαν Μιχάλη: Ένας νεαρός και φέρελπις μάγειρας κάνει το επιχειρηματικό ντεμπούτο του-1

Το φαγητό: Ο νεαρός μάγειρας και ιδιοκτήτης Αλέξανδρος Καρακατσάνης έχει πιάσει την ουσία της ελληνικής κουζίνας, μπλέκει στοιχεία από την συριανή παράδοση, ψαχουλεύει στα μανάβικα, στα ψαροκάικα και στα κρεοπωλεία του νησιού για καλή πρώτη ύλη και ιδανικά τοπικής προέλευσης, μπαίνει στην ευρύχωρη κουζίνα του και χρησιμοποιώντας διεθνείς, σεφίστικες τεχνικές παρουσιάζει πιάτα με ενδιαφέρον και ουσία. Το νεαρό της ηλικίας του μεταφράζεται αφενός σε μικρή εμπειρία και μοιραία σε κάποιες τεχνικές ατέλειες, κι αφετέρου σε μια πηγαία λαχτάρα, επιμονή και κέφι, που ενισχύονται από το ταλέντο και τη φαντασία του. Το μενού το αλλάζουν αρκετά συχνά. Εμείς δοκιμάσαμε εξαιρετική σαλάτα με φακές beluga, καπνιστή πέστροφα και δυνατή βινεγκρέτ με πορτοκάλι και έκτακτη πράσινη σαλάτα με φράουλες, ντοματίνια, καρύδια, τυρί Σαν Μιχάλη και σάλτσα από πετιμέζι σε φοβερό κοντράστ.

Οι τηγανιτές πατάτες που σερβίρονται είτε ως ορεκτικό ή ως συνοδευτικό των κρεατικών είναι must – υποδειγματικά μαγειρεμένες, απίθανη λιχουδιά που περνάει τρία στάδια μαγειρέματος, πρώτα ψήσιμο στον ατμό, μετά στον αέρα και αφού κρυώσουν καλά, τηγάνισμα στη φριτέζα, που τις κάνει ονειρεμένα τραγανές με κρεμμώδη υφή στο εσωτερικό τους! Αρκετά καλή είναι η μαϊντανοσαλάτα με καπνιστό σκουμπρί. Από τα κυρίως μας φάνηκε ενδιαφέρον το φρικασέ αυγολέμονο με τσιπούρα και σταμναγκάθι και το φιλέτο μπαρμπουνιού με καπνιστή φάβα και αρμύρα. Δοκιμάστε και κάτι από τον ξυλόφουρνο, όπως για παράδειγμα το κατσικάκι με τις μελωμένες baby πατάτες ή το πολύ καλό οσομπούκο με τη σιφνέικη ρεβιθάδα που είναι σιγομαγειρεμένα παρέα για 24 ώρες. Από τον καινούριο κατάλογο ξεχωρίσαμε την Κυκλαδίτικη κακαβιά βελουτέ με γιουβαρλάκια γαρίδας και σταμναγκάθι, το φιλέτο σκουμπρί με συριανή μαϊντανοσαλάτα, αμπελοφάσουλα και λάδι τρούφας, και τις υφές συριανού λουκουμιού, ένα πολυεπίπεδο και καλοδομημένο εστιατορικό επιδόρπιο.

Σαν Μιχάλη: Ένας νεαρός και φέρελπις μάγειρας κάνει το επιχειρηματικό ντεμπούτο του-2

Ο λογαριασμός: 18-25 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Συνοπτική, ελληνική λίστα με καλοδιαλεγμένα κρασιά, αλλά και κάποιες επιλογές σε νόστιμα κοκτέιλ.

Επιπλέον πληροφορίες: Μια μικρή γωνιά με τοπικά προϊόντα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ψωνίσουν νόστιμα σουβενίρ για το σπίτι. Παράδειγμα τα ροφήματα και τα αρωματικά βότανα των Συριανών Cyclades Organics, οι απίθανες ντόπιες μαρμελάδες της οικογένειας Βλάμη, τα κρασιά του Οινοποιείου Σύρου. Ανοιχτά καθημερινά 12.00-00.00.

Σαν Μιχάλης,
Απάνω Μεριά, Σύρος,

T/6945330074.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή