Ζάκυνθος: Και ρουστίκ, και γκουρμέ

Ζάκυνθος: Και ρουστίκ, και γκουρμέ

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαθαίνουμε τη «σάρτσα», τρώμε φυτούρα, μερακλώνουμε με λαδοτύρι-φωτιά και καλό κρασί και δοκιμάζουμε μαύρη σταφίδα τουρσί.

Λατρεύουμε τη Ζάκυνθο για τις βορειοδυτικές ακτές της που κόβουν την ανάσα με την αγριάδα τους, για το απόκοσμο Ναυάγιό της, για την απίθανη ποικιλία σε παραλίες, αμμώδεις και βραχώδεις, γιατί τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αδύνατο να μην πετύχουμε μια γιορτή με επτανησιακούς χορούς, μαντολίνα και μελωδικές φωνές, αλλά και για τα ορεινά χωριουδάκια, τα κατάφυτα βουνά της και τα τοπικά καλούδια της που θα φορτώσουμε στις βαλίτσες μας φεύγοντας.

Προσήλιο

Θαυμάζω τον καταπράσινο και δροσερό κήπο του και την αληθινά δημιουργική κουζίνα του. Μια γαστρονομική αποκάλυψη, με άριστα υλικά, τα περισσότερα ζακυνθινά και βιολογικά. Διαλέξτε μεταξύ ιδιαίτερων κρεατικών και κοπών, όπως το σπάνιο Τόμαχοκ, αλλά και ολόφρεσκων ψαριών και θαλασσινών (εκπληκτικό το ταρτάρ με ψάρι ημέρας), με παρεμβάσεις-έκπληξη όπως η σταφίδα τουρσί και οι κροκέτες με λαδογραβιέρα. Πλουσιότατη λίστα κρα- σιών και εξαιρετικά κοκτέιλ.

Αρχιεπισκόπου Λάττα και Αγίων Πάντων, πίσω από τον ΟΤΕ, στην πλατεία Δημοκρατίας, Τ/26950-22.040


Οινομαγειρείον Μαλάνος

Είναι το μαγειρείο-σύμβολο της τοπικής κουζίνας, ο ναός των απανταχού Ζακυνθίων καλοφαγάδων. Θα φάτε ντόπια κοκκινιστά, πολύ καλά κρεατικά και κλασικά ζακυνθινά πιάτα. Υλικά διαλεγμένα ένα κι ένα, ήρεμη ατμόσφαιρα, πεντακάθαροι χώροι, πολύ καλές τιμές και γενναίες μερίδες. Δοκιμάστε κόκορα κοκκινιστό «σάρτσα», κουνέλι γεμιστό και λαδερά. Όλα φημισμένα και καλοφτιαγμένα.

Κήποι, Τ/26950-45.936


Ζάκυνθος: Και ρουστίκ, και γκουρμέ-1

Αμπελοστράτες

Με μικρό αλλά διαλεχτό κατάλογο, αυτή η ταβέρνα-μαγειρείο είναι σκέτη πρόκληση. Σπλήνα γεμιστή-αφρός (τοπική συνταγή), μάγουλα μόσχου καλοκαθαρισμένα και μαγειρεμένα σκέτο λουκούμι, σγατζέτο, μερακλίδικα ορεκτικά, τσιγαριδοπιτάκια και τυροπιτάκια με χειροποίητη τραγανιστή ζύμη, πολύ καλό και εμφιαλωμένο κρασί του ίδιου του κάπελα, θεσπέσιο ζακυνθινό ψωμί, λαδοτύρι πικάντικο και «τυρί της τάβλας» βουτυράτο. Όλα αυτά σε παμπάλαιο, αλλά ανακαινισμένο πέτρινο σπίτι με ξύλινη τζαμαρία και πίνακες ζωγραφικής, μέσα σε δάσος και αμπελώνα, με κότες και κλωσόπουλα, γάτες, σκύλους, πάπιες, άλογα για βόλτες και τριγύρω χαλάσματα της Ελληνιστικής εποχής. Επιλεγμένες τζαζ live βραδιές, δροσιά, ησυχία. Τι άλλο θέλετε; Κοιλιωμένος,

Τ/26950-43.718


Ζάκυνθος: Και ρουστίκ, και γκουρμέ-2

34

Σε ένα πρώην σιδηρουργείο και στον πλακόστρωτο πεζόδρομό του, ένας νέος άνθρωπος έφτιαξε το καλύτερο casual στέκι της πόλης. Το πρωί για καφέ και χάζι στον δρόμο και αργότερα για φαγητό και τα πρώτα ποτά της βραδιάς. Η μυρωδάτη τηγανιά είναι αφρός, τα σαλατοφαγητά τόσο όσο για να μη βαρύνεις, η κρητική «κουκουβάγια» ολόφρεσκη και χορταστική. Εναλλακτική μουσική, ποικιλία από μπίρες που ξαφνιάζει, καθαρά ποτά και μια ενιαία τζαμαρία που ενώνει το εσωτερικό του μαγαζιού με τον καταπράσινο και δροσερό πεζόδρομο από όπου κατεβαίνει η δροσιά της Μπόχαλης.

Φιλιτά 34, Ζάκυνθος, Τ/26950-22.333


Ζάκυνθος: Και ρουστίκ, και γκουρμέ-3

Dominicale

Μπροστά η θάλασσα, ανοιχτή μέχρι την Πελοπόννησο. Αριστερά η φωτισμένη νυχτερινή πόλη και το λιμάνι. Πίσω, ένα από τα ιστορικότερα ανακαινισμένα κτίρια του νησιού, το αρχοντικό (diminicale) του Δομενεγίνη. Γκουρμέ γεύσεις, απλές και πιο σύνθετες, με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά δίπλα στο κύμα. Από την κλασική ριγανάδα (ντόπιο παξιμάδι με τυρί αλοιφωτό, ντομάτα και μαριναρισμένο γαύρο και κάππαρη) μέχρι αστακό Ιονίου ολόφρεσκο και σφυρίδες. Οι χώροι είναι κομψότατοι με αρχιτεκτονική πιστή στην τοπική παράδοση των παλιών αρχοντικών (dοminicali), θα απολαύσετε ησυχία, καλό κρασί και εξαίρετο σέρβις.

Αργάσι, Τ/26950-42.817


Πορτοκάλι

Σε έναν από τους πιο όμορφους, πολύχρωμους, γουστόζικους και δροσερούς κήπους σε όλο το νησί, μια νέα γυναίκα έβαλε το μεράκι και τη φαντασία της όχι μόνο στη διακόσμηση, αλλά και στο μενού. Μια μονοκατοικία γεμάτη χρώμα και έθνικ στοιχεία συνεχίζεται ενιαία στον κήπο, όπου σερβίρονται μόνο εποχικά πιάτα, όπως δροσερά σαλατοφαγητά, νοστιμότατα ζυμαρικά, τάρτες, πίτες, ριζότι και ελαφριά πιάτα με πουλερικά και ψάρια. Μπαρ με καθαρά και ψαγμένα ποτά, και πολλά (επώνυμα) live κάθε εβδομάδα.

Αργάσι, Τ/26950-45.730


Μη χάσετε

  1. Μια περατζάδα στη λαϊκή αγορά της Ζακύνθου (στο λιμάνι, κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Σάββατο), για τα πιο φρέσκα καλούδια του νησιού: απίθανα αρωματικό και γλυκό ντόπιο πεπόνι, ζουμερά νεροκρέμμυδα από το Μπελούσι, μοσχομύριστες πιπεριές και ντομάτες, αφράλα (ανθός αλατιού από τα βόρεια του νησιού), τουρσιά, γλυκά, λάδι. Οι παραγωγοί τακτικά ψήνουν επιτόπου νοστιμότατους μεζέδες με τα προϊόντα τους. Αν πετύχετε το γλέντι, μην το χάσετε!
  2. Τα ζακυνθινά πανηγύρια στα χωριά είναι γεμάτα μαντολίνα, κιθάρες, ριγανάδες, άφθονο κρασί και πυροτεχνήματα. Σε όλα αυτά τα, θρησκευτικά συνήθως, πανηγύρια ψήνεται επιτόπου η φυτούρα, το πατροπαράδοτο γλυκό street food της Ζακύνθου. Είναι ένα μείγμα από βρασμένο χοντρό σιμιγδάλι, κρύο, κομμένο σε χοντρά κομμάτια και τηγανισμένο σε καυτό λάδι. Απέξω αποκτά μια τραγανή χρυσαφένια κρούστα και μέσα γίνεται κρέμα. Το σερβίρουν επιτόπου, στο χαρτί, πασπαλισμένο με ζάχαρη και κανέλα. Τα κλασικότερα στέκια βρίσκονται στην πόλη, μπροστά από τον ναό του Αγίου Διονυσίου, στον παραλιακό δρόμο.
  3. Φρύσσες «παναρίες» και «καταρίες» (δηλαδή τα μακρουλά παραδοσιακά ζακυνθινά παξιμάδια, το επάνω και το κάτω μέρος), ζακυνθινά ημίγλυκα παξιμαδάκια με σταφίδα, ελαιόλαδο και κρασί, όλα ντόπια, και μασίφ προζυμένια ψωμιά από κάθε ορεινό χωριό ξεχωριστά, από την Αρτογωνιά (Κολυβά 83, Ζάκυνθος, Τ/26950-27.446).
  4. Από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Μελισσιώτισσες (Κοιλιωμένος, Τ/26950-42.872) καλούδια όπως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, ποτά, ντόπια τυριά.Τη νοστιμότερη ζακυνθινή «κουλούρα» (χριστουγεννιάτικο ψωμί-υπερπαραγωγή που συχνά το φτιάχνουν και το καλοκαίρι, για να το πάρουν οι επισκέπτες φεύγοντας μαζί τους) στον φούρνο Παράδοση (Γαϊτάνι, ΕΟ Ζακύνθου – Βολιμών, Τ/26950-45.554).
  5. Τέλη Αυγούστου, στα μανάβικα θα βρείτε φρέσκια ντόπια σταφίδα στο τσαμπί της, φρούτο σπάνιο και λαχταριστό.
  6. Αμπελότοπος η Ζάκυνθος με δικές της ποικιλίες: Αυγουστιάτης, Γουστουλίδι, Παύλος, Σκιαδόπουλο, Κατσακούλιας και πολλά ακόμη. Λίγοι οι οινοποιοί που παλεύουν και κάνουν καλή οινοποίηση. Κλήμα Γράμψα (Λαγοπόδο, Τ/26950-92.286), Οινόλπη (Μαχαιράδο-Αγρία, Τ/26950-94.030).
  7. Στο Cave Damianos, βγαίνοντας από το χωριό Αγαλάς (θα δείτε ταμπέλες στην καρδιά του οικισμού), σερβίρουν καλό φαγητό, ωραία σπιτικά γλυκά και καφέ, με θέα σε βαθιά χαράδρα και ηλιοβασίλεμα. Με τα πόδια φτάνετε και στην ομώνυμη διόφη σπηλιά (Αγαλάς, Τ/6946-510.549).

Foodie tip: Στις βόλτες σας στα ορεινά θα συναντήσετε καφενεία-ταβερνεία που φτιάχνουν απλούς μεζέδες με τυρί ντόπιο, ελιές, ντομάτες και χοιρομέρι, όλα σερβιρισμένα με ζυμωτό ψωμί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή