Μαζί: Σε μια θεσπέσια αυλή στη Σύρο

Μαζί: Σε μια θεσπέσια αυλή στη Σύρο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασυναγώνιστο setting, πρώτης τάξης κουζίνα και αξιόλογη λίστα κρασιών.

Η θέση: Έχοντας ως σημείο αναφοράς το Δημαρχείο της Ερμούπολης, διασχίζουμε την πλατεία Μιαούλη και κατευθυνόμαστε δυτικά προς το μικρό σοκάκι που είναι κάθετο στην πλατεία. Ωραίος περίπατος, κοσμοπολίτικος.

Η ατμόσφαιρα: Τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψουν αυτή την αυλή που το γεγονός ότι στερείται τη θέα στη θάλασσα μοιάζει ειλικρινά άνευ σημασίας. Η ιδιοκτήτρια Υβόννη Χαριτωνίδου μπορεί ελεύθερα να καμαρώνει για το γούστο της που έχει ως αποτέλεσμα μια επιμελώς ατημέλητη, μοντέρνα αλλά και ρομαντική, σικάτη αλλά και ακατέργαστη, κατάφυτη αυλή, που όμοιά της δεν έχω βρει στις Κυκλάδες!

Μαζί: Σε μια θεσπέσια αυλή στη Σύρο-1

Το φαγητό: Ο νεαρός σεφ Άλκης Κουρής μαγειρεύει μοντέρνα, δημιουργική κουζίνα που με τον έναn ή τον άλλοn τρόπο εμπεριέχει το ελληνικό στοιχείο, με έντονα αιγαιοπελαγίτικη αύρα. Ξεκινάμε με μια πολύ επιτυχημένη τριλογία αλοιφών: μια ελαφροκαπνισμένη μελτζανοσαλάτα με καρύδι, μια συννεφένια ταραμοσαλάτα σε στυλ μαγιονέζας αρτυμένη με τρίμμα αυγοτάραχου και μια γευστικότατη φάβα που κομπλιμεντάρεται από καραμελωμένο καρότο. Μια ωραία αρχή.

Μαζί: Σε μια θεσπέσια αυλή στη Σύρο-2

Τι μου άρεσε περισσότερο από τις σαλάτες; Η πεντανόστιμη ποικιλία φασολιών και πρασινάδων. Πρωτότυπη, εμπνευσμένη, δροσερή, αλλιώτικη: με αμπελοφάσουλα, γλυκό αρακά, χάντρες, βλίτα, ανάκατα και νοστιμισμένα με σάλτσα από ψημένο κρόκο αυγού. Ενδιαφέρουσα και φρέσκια η σαλάτα με κόκκινη και λευκή κινόα, καλοφτιαγμένο και το ταρτάρ τόνου με κάπαρη, σάλτσα από ζωμό ψαριού με λάιμ και κόλιανδρο σε βάση από τριμμένο αγγούρι και τζίντζερ όπου τα τραγανά τσιπς περουβιανής πατάτας με τα οποία σερβίρεται μοιάζουν περιττά. Το μπουρδέτο με σκορπίνα, σάλτσα τσίλι και αφρό λεμονιού απευθύνεται σε ουρανίσκους που αναζητούν δυνατές και πικάντικες γεύσεις. Πιάτο της βραδιάς στέφθηκε το μυλοκόπι με τα βλίτα, αμφότερα μαγειρεμένα υποδειγματικά και σερβιρισμένα με μια λεπτεπίλεπτη, αριστοκρατική σάλτσα μαστίχας – ξανά εδώ η περουβιανή πατάτα σε πουρέ, θα μπορούσε και να λείπει. Δυο ακόμα θαυμάσια πιάτα που δοκιμάσαμε είναι το μελωμένο αρνίσιο κότσι με χόρτα και κρύο αυγολέμονο και τα σπαγγέτι αλά Γκιτάρα σαν άλλη καρμπονάρα με μια δεμένη σάλτσα λεμονιού και βουτύρου και σερβιρισμένα με αυγοτάραχο Μεσολογγίου.

Μαζί: Σε μια θεσπέσια αυλή στη Σύρο-3

Θα το μετανιώσετε αν δεν αφήσετε χώρο και για τα γλυκά. Δοκιμάσαμε φανταστικό εκμέκ φτιαγμένο με εξαιρετική τεχνική, που σερβίρεται με έμπειρο παγωτό φιστίκι και με μια γκανάζ λευκής σοκολάτας η οποία αν και άρτια τεχνικά προσθέτει περιττή γλύκα. Το γλυκό πάντως που μου έμεινε αξέχαστο είναι ο αποδομημένος μπακλαβάς τους σε μια σύνθεση από μους μπακλαβά, φιστίκια Αιγίνης, υπέροχα μαστιχωτό παγωτό καϊμάκι και τόσο τραγανά καραμελωμένα φύλλα κρούστας που σπάνε με σαματά και μοσχοβολάνε βούτυρο ανάμικτο, πρόβειο και αγελαδινό.

Ο λογαριασμός: 35-40 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Μια αξιόλογη λίστα με κρασιά, ελληνικά και ευρωπαϊκά, δομημένη έτσι ώστε να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις του φαγητού. Επίσης καλοφτιαγμένα κοκτέιλ που ετοιμάζει ο bartender Γιάννης Νούλας κι αξίζει να δοκιμάστε πριν ή μετά το δείπνο.

Επιπλέον πληροφορίες: Καθημερινά 19.00-01.00. Τη φουλ σεζόν είναι καλύτερο να έχετε κάνει κράτηση.

Μαζί,

Λεωτσάκου 2, Ερμούπολη, Σύρος,

Τ/22810-88811.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή