Lady Finger: Δοκιμάσαμε την πιο high end κρεμμυδόπιτα της Μυκόνου

Lady Finger: Δοκιμάσαμε την πιο high end κρεμμυδόπιτα της Μυκόνου

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοντέρνα ελληνική κουζίνα σε επιμέλεια Γκίκα Ξενάκη και απόδοση Νίκου Κουτσούκου.

Η θέση: Στον περιφερειακό της Χώρας, στο καλόγουστο ξενοδοχείο Andronikos.

Η ατμόσφαιρα: Ταιριαστό στο μυκονιάτικο life style, αλλά χωρίς περιττές εξτραβαγκάντζες στη διακόσμηση. Το, ολίγων θέσεων, γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου βρίσκεται μπροστά στην κεντρική πισίνα, είναι διακοσμημένο με γούστο με φυσικά υλικά όπως ξύλο και πέτρα, και με ανεμπόδιστη θέα στα κουζινικά δρώμενα.

Lady Finger: Δοκιμάσαμε την πιο high end κρεμμυδόπιτα της Μυκόνου-1

Το φαγητό: Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης επιμελείται και σχεδιάζει το μενού, το βάζει σε εφαρμογή, αλλά δεν είναι παρόν στην εκτέλεση. Ωστόσο εκτός από ταλαντούχος μάγειρας έχει και την οξυδέρκεια να επιλέγει καλούς συνεργάτες, που δικαιώνουν εκ του αποτελέσματος την ποιότητα της δουλειάς του. Στρατηγός στην περίπτωση του Lady Finger, στην πρώτη γραμμή για να κουμαντάρει την μπριγκάντα του κ Ξενάκη, βρίσκεται ο νεαρός, φέρελπις σεφ Νίκος Κουτσούκος που φροντίζει για την άψογη παρουσίαση των πιάτων.

Το σενάριο εδώ είναι σταθερό από το 2004 και υπηρετεί πιστά την ελληνική δημιουργική κουζίνα, από τότε που ακόμα, ειδικά στη Μύκονο, λίγα εστιατόρια είχαν εντρυφήσει στο αντικείμενο. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, Μάρκος Ανδρόνικος, είχε τότε εμπιστευτεί την κουζίνα του εστιατορίου στον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε και μια πολυετής συνεργασία και με τον σεφ Γιώργο Βενιέρη. «Γιατί να ταΐζουμε τους ξένους επισκέπτες σούσι, αφού σίγουρα το έχουν φάει καλύτερο στη χώρα τους; Καλούμαστε να τους δημιουργήσουμε αυθεντικές εμπειρίες με ελληνικό χαρακτήρα, κι αυτό δεν έχει να κάνει με το κέρδος, αλλά με την ειλικρινή αγάπη μας για την γαστρονομία» είναι η άποψη του κ Ανδρόνικου.

Lady Finger: Δοκιμάσαμε την πιο high end κρεμμυδόπιτα της Μυκόνου-2

Η πρώτη ύλη είναι διαλεγμένη σχολαστικά και δουλεμένη έτσι ώστε να αναδεικνύεται ξεκάθαρα, ακόμα και στα δικά τους ψωμιά, όπως στο μελαψό χαρουπόψωμο και στο ψωμάκι με κεφίρ. Για να μας καλωσορίσουν μας προσέφεραν μπουκίτσες μιλφέιγ με τραγανά φύλλα και μους φέτας, air baguette με μελάνι σουπιάς και ταραμά, και αποδομημένη χωριάτικη σαλάτα. Το φίνο μαριναρισμένο λαυράκι που δοκιμάσαμε στη συνέχεια αλληλεπιδρούσε απολαυστικά με υλικά ετερόκλητα, πλην απολύτως ταιριαστά, όπως η πίκλα αγγουριού, η καρύδα, το γιαούρτι και ο άνηθος σε ένα αποτέλεσμα που μας θύμισε μια εξωτική εκδοχή τζατζικιού.

Οι πεντανόστιμες και ζουμερές γαρίδες σαγανάκι συνοδεύονται από πίκλα καρπουζιού, ξινοτύρι Μυκόνου, μάραθο και αφρό από μπισκ γαρίδας, ενώ και το ψητό λαυράκι έρχεται με μια τραγανή κρούστα ψωμιού, μεταξένιο πουρέ μαραθόριζας, μύδια ταρτάρ, θαυμάσια πράσα γεμιστά με ταραμά και σάλτσα λουίζας. Το κορυφαίο από όσα πιάτα δοκιμάσαμε είναι η σύγχρονη εκδοχή της μυκονιάτικης κρεμμυδόπιτας που σερβίρεται αποδομημένη με κάτι πεντανόστιμα, σούπερ τραγανά φύλλα κρούστας με παρμεζάνα και μάραθο ανάμεσά τους, και με πανακότα τυροβολιάς, ψητά κρεμμύδια και βαθιάς νοστιμιάς σάλτσα κρεμμυδιού με miso. Έξοχο είναι και το μελωμένο αρνάκι, που συνοδεύεται με μια απαλή κρέμα ρεβιθιών ως άλλο χούμους, με γλυκοπατάτες τουρσί, γιαούρτι και δυόσμο. Το παιχνίδι των υφών, η διασκεδαστική συνύπαρξη πολλών επιμέρους στοιχείων και οι αρμονικοί συνδυασμοί τους που χαρακτηρίζουν όλα τα πιάτα, παρουσιάζουν μια ελεύθερη μετάφραση της μοντέρνας, δημιουργικής ελληνικής κουζίνας, ευφάνταστη και συναρπαστική.

Ο λογαριασμός: 30-45 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Η λίστα με τα κρασιά είναι μικρή, με αρκετά mainstream ελληνικές επιλογές – θα θέλαμε να δούμε περισσότερες ετικέτες από τις Κυκλάδες και το Αιγαίο.

Επιπλέον πληροφορίες: Το ξενοδοχείο Andronikos έχει διακριθεί με το βραβείο αρχιτεκτονικής το 2015 στο Hotel Show. Η φιλοσοφία του ιδιοκτήτη είναι η χρήση τοπικών υλικών από το νησί, έτσι ώστε να συνδέεται στενά η αισθητική του χώρου με τη Μύκονο, καινοτομώντας και διαμορφώνοντας παράλληλα την αρχιτεκτονική τάση του μέλλοντος. Στα cocoon δωμάτια με τα βοτσαλένια πατώματα, τα κοίλα, τσιμεντένια κρεβάτια είναι χτιστά και μοιάζουν να αιωρούνται στον αέρα πράγμα που τονίζεται από τους κρυφούς φωτισμούς γύρω και κάτω από αυτά. Το εστιατόριο λειτουργεί καθημερινά 20.00-23.30.

Lady Finger: Δοκιμάσαμε την πιο high end κρεμμυδόπιτα της Μυκόνου-3

Lady finger,

Ντραφάκι, Χώρα, Μύκονος,

T/22890-24.231.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή