Τήνος: Ο γαστρονομικός παράδεισος των Κυκλάδων

Τήνος: Ο γαστρονομικός παράδεισος των Κυκλάδων

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριβέ παραλίες, κουκλίστικα χωριά, καφενέδες κάτω από αιωνόβιους πλατάνους, μουσεία και μια πλούσια γαστρονομική παράδοση που ανθεί ξανά μέσα από τις προσπάθειες νέων ανθρώπων.

Τα πιο δημιουργικά πιάτα:

Θαλασσάκι / Πάνω στη μικρή προβλήτα στα Υστέρνια, η συναισθηματική κουζίνα της Αντωνίας Ζάρπα αναδεικνύει με ευφάνταστο τρόπο και με πολλή ψυχή τις πρώτες ύλες του νησιού. Signature πιάτα της η ταραμοσαλάτα με μελάνι σουπιάς, το μελωμένο χταπόδι φούρνου με λάδι και πετιμέζι, αλλά και οι μαρέγκες με τη γέμιση της γλυκιάς τυρόπιτας. Δοκιμάστε και τις μακαρονάδες θαλασσινών και «ψαχουλέψτε» την αξιολογότατη λίστα με κρασιά που επιμελείται ο σύζυγος της Αντωνίας, Άρης Τάτσης.

Όρμος Υστερνίων, Τ/22830-31.366.


Ήταν ένα μικρό καράβι / Στο εστιατόριο του Αντώνη και της Σταματούλας Ψάλτη πάμε για ραβιόλια με κουνέλι και σάλτσα στιφάδο, μπακαλιάρο βραστό με κάππαρη και φασόλια γιαχνί, αλλά και για ένα από τα ωραιότερα γλυκά του νησιού, το ρυζόγαλο με βανίλια και ελληνικό καφέ. Η λίστα με τα κρασιά είναι σαφάρι στον κυκλαδίτικο αμπελώνα, ενώ πολύ αξιόλογη είναι και η ποικιλία με τοπικά τυριά από τα νησιά.

Τριών Ιεραρχών, Χώρα, Τ/22830-22.818.


Τήνος: Ο γαστρονομικός παράδεισος των Κυκλάδων-1

Μαραθιά / Ο Μαρίνος Σουράνης κάνει παστά και διατηρητέα, ο Στέφανος Μαραγκός ψαρούκλες πειραγμένες και η Κυριακή Δασύρα στο πρωινό δίνει ρεσιτάλ. Μην προσπεράσετε με τίποτα το αυγοτάραχο και το καρίκι τους, τη στήρα με κρασί και δεντρολίβανο στον φούρνο και από το πρωινό τις τηγανίτες με μέλι και ντόπιο τυρί ζυμωμένο με κανελοζάχαρη, και το καλαμποκόψωμο με κολοκύθα.

Άγιος Φωκάς, Τ/22830-23.249


Μοντέρνοι μεζέδες:

Σαν το αλάτι / Μια αξιομνημόνευτη λίστα με ούζα, φοβερή ταραμοσαλάτα, έκτακτος γαύρος μαρινάτος, καλαμάρι τηγανισμένο όπως πρέπει. Μεζέδες περιωπής το ντόπιο τη- νιακό τυράκι σε εκδοχή με σύκο και λεμόνι, αλλά και το ημιάγριο τηνιακό αγκιναράκι στο λαδόξιδο.

Άγιος Φωκάς, Τ/22830-29.266.


Ταρσανάς / Στο τέρμα της προκυμαίας, στον Ταρσανά του Αντώνη Γκιων, για ελληνική κουζίνα με βαθιά νοστιμιά και πιάτα ανάλογα με την εποχικότητα και την έμπνευση του μάγειρα και ιδιοκτήτη. Μεγάλη τύχη αν πετύχετε φρικασέ με αλιφώνια (χορταρικά) και πεσκανδρίτσα, καβουρομάνες γιουβέτσι ή αγκινάρες αλά πολίτα.

Βίντσι, Χώρα, Τ/22830-24.667


Μη χάσετε

Το Θείο Τραγί ( Τήνου-Τριποτάμου, Τ/22830-22.511)και τη δημιουργική κουζίνα που ετοιμάζει η κολεκτίβα των Πετραλώνων, που από πέρυσι ξεκαλοκαιριάζει στο νησί. Τους κεφτέδες, τη φρουτάλια και τα τηγανόψωμα στο παραδοσιακό καφενείο της κυρα-Λένης (Κρόκος, Τ/22830-51.409), το μπαρμπούνι σαβόρο, το κοκκινιστό πιτσούνι και την αγκιναρόπιτα στο Κουτούκι της Ελένης (Γάφου 5, Χώρα, Τ/22830-24.857) στη Χώρα. Προορισμός ο Ναυτίλος (Υστέρνια, Τ/22830-31.642) του Γιάννη και της Μαρίας Σκούταρη στα Υστέρνια, για ολόφρεσκα ψάρια που διανύουν μια σύντομη απόσταση από το καΐκι έως τα κάρβουνα, αλλά και για το απίθανο γιουβέτσι με κριθαράκι και γαρίδες που τρώγεται ακριβώς μπροστά στη θάλασσα. Για ελληνικό καφέ και γαλακτομπούρεκο καθίστε στον Μεγάλο Καφενέ (Πύργος, Τ/22830-31.647), ένα από τα ομορφότερα καφενεία ολόκληρης της χώρας, κάτω από τον πλάτανο, στην ονειρεμένη πλατεία του Πύργου.


Τήνος: Ο γαστρονομικός παράδεισος των Κυκλάδων-2

Τι παίρνουμε για το σπίτι:

Κρασιά από τον ανερχόμενο τηνιακό αμπελότοπο, όπου δραστηριοποιούνται 5 παραγωγοί, αλλά και τις μπίρες Νήσος από την επισκέψιμη Μικροζυθοποιία Κυκλάδων (Βαγιά, Τ/22830-26.333). Από το παντοπωλείο του Συνεταιρισμού (Λεωφ. Μεγαλόχαρης 22, Τ/22830-23.289) τη δική τους παλαιωμένη γραβιέρα, κοπανιστή και μοσχομυρωδάτο αγελαδινό βούτυρο, αλλά και πολλά ακόμα τοπικά προϊόντα. Στα οπωσδήποτε σημειώστε τη λούζα και τα ντόπια λουκάνικα (σαλτσίσια) από τον Γιάννη Κρητικό ( Βίντσι, Ταρσανάς, Χώρα, Τ/22830-29.280) και από τον Θόδωρο Μπόρα (Ευαγγελιστρίας 25, Τ/22830-24.055). Σε πολλά παντοπωλεία θα βρείτε το πρόβειο μπαλάκι και το καστελάνο (μαστιχωτό τυρί) του τυροκομείου San Lorenzo (Κέχρος, Τ/22830-41.549) και μη φύγετε δίχως το εμβληματικό καρίκι (μπλε τυρί ωριμασμένο σε ξερή κολοκύθα) και το μαλαθούνι της Αγγελικής Ρουγγέρη (Τ/6948-259.427).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή