Λέσβος: Γαστρονομία value for money

Λέσβος: Γαστρονομία value for money

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άφθονο φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, ούζα ντόπια, μεζέδες από τους λίγους και όλα σε προσιτές τιμές.

Πάμε στη Λέσβο για το Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου, για ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, τον Μόλυβο, για την εντυπωσιακή εναλλαγή τοπίων και τις θερμές πηγές, για τα αμέτρητα ούζα και γιατί μόνο εδώ τρως παντού εξαιρετικά, value for money και ενίοτε με θέα τη Μικρά Ασία!

Λέσβος: Γαστρονομία value for money-1

Αντώνης στο Καγιάνι / Το γκάλοπ μου για τα καλύτερα μαγαζιά της Μυτιλήνης έδωσε ξεκάθαρη πρωτιά στον Αντώνη στο Καγιάνι. Οι ντόπιοι πίνουν νερό στ’ όνομά του, όχι μόνο γιατί τον εμπιστεύονται τυφλά για την ποιότητα ή για τα μεζεκλίκια του, αλλά και για την αυθεντική προσωπικότητα του ιδίου. Και κρέας, και ψάρι θα βρούμε εδώ. Δοκιμάστε σουπιά ξιδάτη, κταβάκια (προσφυγάκια) σκορδαλιά, λαδοτύρι, κεφτέδες και συκώτι τηγανητό. Το ούζο ρέει άφθονο, ζητήστε του και κρασί, κάτι καλό θα ξεθάψει από την κάβα του.

Ταξιάρχες, Τ/22510-61.951


Λέσβος: Γαστρονομία value for money-2Ατόφιες γεύσεις στο στέκι του Γιάννη.

Το στέκι του Γιάννη / Να πάτε οπωσδήποτε στον Αίο. Έτσι συνηθίζουν να λένε οι ντόπιοι «Το στέκι του Γιάννη», γιατί εκεί σύχναζαν οι οπαδοί του Αιολικού. Το μαγαζί το έχει ο Γιάννης Καραμπέτσος, ένας μερακλής μαγαζάτορας που θα σας ταΐσει θάλασσα. Ατόφιες γεύσεις, σπαρταριστές. Φρέσκα όστρακα, αέρινα τηγανισμένα κολοκυθάκια σε τσιπς, πολύ καλή λακέρδα και μπιζελόφαβα, και δεν συζητώ για το ψήσιμο στο ψάρι!

Αγ. Θεράποντος 24, Μυτιλήνη, Τ/22510-28.244


Λέσβος: Γαστρονομία value for money-3Θαλασσινοί μεζέδες στη Μουριά του Μυριβήλη.

Μουριά του Μυριβήλη / Μπροστά στο λιμανάκι εμπνεόταν νουβέλες και διηγήματα ο Στράτης Μυριβήλης. Σήμερα, τα χταπόδια στεγνώνουν πρώτα στον αέρα κάτω από την πελώρια μουριά, ξεροψήνονται στα βιοκάρβουνα, καψαλίζονται εξωτερικά, μένουν χυμώδη μέσα, βγάζουν θάλασσα όπως τα κόβεις. Δοκιμάστε επίσης παστουρμά μαγιάτικου, εξαιρετική λακέρδα και παστή σαρδέλα, σκορδάτες γαρίδες και τηγανητή σουπιά.

Σκάλα Συκαμιάς, Τ/22530-55.319


Λέσβος: Γαστρονομία value for money-4Κρεατοφαγία στη Λιώτα.

Λιώτα / Κρεατοφαγικός προορισμός από το 1946 είναι η Λιώτα, στον ομώνυμο ορεινό οικισμό. Η οικογένεια Ματζουράνη φέρνει ντόπια κρέατα και ό,τι βγαίνει από τα κάρβουνα είναι λουκούμι: εκπληκτικό παϊδάκι αρνίσιο γάλακτος και λεπίδι (χοιρινός λαιμός)! Για τη δροσιά, βλίτα και καλοβρασμένα αμπελοφάσουλα, μεζεκλίδικοι γκιουζλεμέδες, έκτακτο λαδοτύρι σαγανάκι. Σκιερή αυλή με μηλιές, ξινά, συκιές, έναν πλάτανο απροσδιορίστου ηλικίας και θέα Μόλυβο και Τουρκία.

Τ/22530-56.730


Γαβρίλος / Τι κι αν δεν τα ψήνουν στα κάρβουνα τα κρέατα, η νοστιμιά δεν περιγράφεται! Ο Γαβρίλος Χρυσοστόμου και ο γιος του Δημήτρης λειτουργούν 21 χρόνια την εξοχική ταβέρνα στον δρόμο μεταξύ Πέτρας και Καλλονής και ψήνουν υποδειγματικά το λεπίδι (χοιρινό λαιμό), αρνίσια παϊδάκια και ένα μπιφτέκι με κιμά ανάμεικτο μοσχάρι και πρόβατο, αλεσμένο στη δική τους μηχανή. Μακαρίζετε την τύχη σας έτσι και πετύχετε κλέφτικο με πρόβειο μπούτι!

Πέτρα, Τ/22530-91.500


Σούλιου (Κάβο Ντόρο) / Οδηγήστε μέχρι το Σίγρι για την ταβέρνα του Σούλιου. «Κάνε εσύ κουμάντο», του λέμε κάθε φορά, δεν δίνουμε παραγγελία και μας φέρνει από πλατιές (σαλάχι) τηγανητές με αμυγδαλένια σκορδαλιά και συκώτι πεσκανδρίτσας μέχρι χταποδάκι ξιδάτο, λακέρδα-λουκούμι, το κριθαρότο της Βιβής με γαρίδες και πορτσίνι, κι ό,τι άλλο σπαρταριστό.

Σίγρι, Τ/22530-54.221


Το Σταυρί του Παπέλη / Το Σταυρί του Παπέλη στην Αγιάσο είναι σήμα κατατεθέν του χωριού και θα έλεγα εκ των κορυφαίων του νησιού. Αποθέωση τα βουνίσια χόρτα (λουλουδιές, καυκαλήθρες, λαχανέλια, κουτσουνάδες) με μπόλικο ελαιόλαδο, τα τηγανητά μπαμπάτσικα λαγόρτια (μορχέλες), οι γεμιστές χάχλες και αξέχαστες οι σβυρνιές (αβρωνιές) με τ’ αυγά. Ένας καφενές-προορισμός που δεν πρέπει να χάσει κανένας γνήσιος φούντι.

Αγιάσος, Τ/22520-22.936


Μπαλουχανάς / Από τη Μυτιλήνη έως το Πέραμα είναι μισή ώρα δρόμος. Αξίζει να διασχίσετε τον κόλπο της Γέρας για να φτάσετε στον Μπαλουχανά του Χρυσόστομου. Χρυσό παιδί, όνομα και πράγμα, έχει άποψη και όρεξη. Μαγειρεύει εδώ από το 1995 με ζαρζαβατικά που καλλιεργούν τα αδέρφια του, με ψάρια και θαλασσινά που φέρνουν οι ψαρόβαρκες στο Πέραμα. Δοκίμασα χριστόψαρο με λεμονάτη σάλτσα μούρλια και γκιουζλεμέδες πεντανόστιμους!

Πέραμα, Τ/22510-51.948


+7 ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΤΕΚΙΑ: Οι Μυτιληνιοί πίνουν ουζάκια με καλό μεζέ στο ουζερί του Κουτσομύτη (Ζαλόγγου 25, Μυτιλήνη, Τ/22510-43.332) και απολαμβάνουν οικονομικό φρέσκο ψάρι στο Ρεφενέ (Ναυμαχίας Έλλης 7, Μυτιλήνη, Τ/22510-55.701 ). Εξοχικά κι αγαπημένα τους στέκια είναι το Πανόραμα (6ο χλμ. Μυτιλήνης – Καλλονής, Θερμά, Τ/22510-46.562), για ρεβιθοκεφτέδες με ντόπια ρεβίθια Λισβορίου, το Ψητοπωλείο (Λεπέτυμνος, Τ/6972-369.412) και το Χάνι (Φίλια, Τ/22530-98.812) για μαλέγκα (πρόβατο) και η Ταράτσα (Φίλια, Τ/22530-98.606) για κισκέκ (πρόβατο με στάρι χυλωμένο). Επίσης στην ταβέρνα Βαφειός (Βαφειός, Τ/22530-71.752), στον ομώνυμο οικισμό, για χάχλες γεμιστές, σουγάνια και μπλατσέντες.


Μη χάσετε: Το μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου και το Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά, καθώς και τα μουσεία ούζου της οικογένειας Βαρβαγιάννη και του Ισιδώρου Αρβανίτου. Το γαστρονομικό φεστιβάλ Lesvos Food Fest, που διοργανώνεται από 5 έως 15 Ιουλίου – πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.lesvosfoodfest.com

Θερμές ευχαριστίες στον αρχοντικό Πύργο Μυτιλήνης για τη φιλοξενία και στην Hellenic Seaways για την άνετη μετακίνηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή