Τι πρασινίζει στα χρόνια της κρίσης;

Τι πρασινίζει στα χρόνια της κρίσης;

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιο γεωργικό προϊόν στα χρόνια της κρίσης σημείωσε καλή εμπορική πορεία; Το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη πτώση στην κατανάλωση είναι γνωστό σε όλους μας. Στα χρόνια της κρίσης μειώσαμε όλοι την κατανάλωση, αφυπνιστήκαμε και επαναπροσδιορίσαμε τις ανάγκες μας. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα και η απλή επίσκεψη στον μανάβη ή στη λαϊκή απέκτησε και το στοιχείο του προβληματισμού. Είναι η αγορά προϊόντων αναγκαστική ή ενδεχομένως θα μπορούσαμε να παραγάγουμε οι ίδιοι ένα μέρος αυτών που καταναλώνουμε; Αρκετός κόσμος είχε μνήμες από το χωριό του, θυμόταν τη γεύση των παραδοσιακών προϊόντων και τόλμησε να δοκιμάσει και ο ίδιος.

Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, μια κλεφτή ματιά στον γείτονα, μια συζήτηση με τους συγγενείς στο χωριό, και να το: γλάστρες, παρτέρια, ανθυποκηπάρια πρασίνισαν, βλάστησαν και άρχισαν να δίνουν καρπούς. Καρπούς μικρούς, λίγο κακομούτσουνους, με σημάδια, αλλά και περισσή υπερηφάνεια και ικανοποίηση. Τι κι αν οι προδιαγραφές του μάρκετινγκ απείχαν χιλιόμετρα από το δικό μας προϊόν; Η χαρά ότι βγήκε δική μας παραγωγή δεν συγκρίνεται με τίποτα. Είναι ένα απίθανο μείγμα συναισθημάτων που προκύπτουν από την επαφή μας με τη φύση, τη χαρά της δημιουργίας και την αίσθηση ότι, παράγοντας οι ίδιοι την τροφή μας, εκτός απ’ όλα τα άλλα, κάνουμε και οικονομία.

Για το τελευταίο δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι πραγματικά συμβαίνει, καθώς δεν υπάρχει καλλιεργητική τεχνογνωσία, εμπειρία και τεχνικά μέσα για σωστή καλλιέργεια. Παρ’ όλα αυτά, το συναίσθημα ότι είμαστε αυτάρκεις και παράγουμε οι ίδιοι την τροφή μας χωρίς χημικά πρόσθετα είναι αξεπέραστο. Ικανοποιούμε την αρχέγονη ανάγκη της αυτοσυντήρησής μας, και αυτό είναι πολύ ωραίο! Σε αυτή τη νέα κατάσταση, λοιπόν, χρειαζόμαστε τον όποιο διαθέσιμο χώρο, πολλή όρεξη και υλικά. Γλάστρες, λάστιχα, σκαλιστήρια, αλλά κυρίως σπόρια και φυτά. Φυτά; Α, ναι! Αυτό είναι το προϊόν που σημείωσε θεαματική αύξηση στις πωλήσεις του τα τελευταία χρόνια: τα φυτά κηπευτικών για ερασιτεχνική χρήση!

Για ερωτήσεις, απορίες κ.λπ. μη διστάσετε να επικοινωνήσετε στο [email protected].

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή