ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Στον Γαστρονόμο Οκτωβρίου

ston-gastronomo-oktovrioy-2277240

Οδοιπορικό στον Ψηλορείτη

«Στο καφενείο του Γρυλλιού, στα Ανώγεια, ακούσαμε µεγάλες σοφίες για τη ζωή. Στα Ρούστικα δοκιµάσαµε την πιο βουτυράτη µυζήθρα.» Οργώσαμε το Ρέθυμνο και συλλέξαμε σπιτικές συνταγές αλλά και όσες σερβίρονται στα μαγαζιά του Νομού για να καταγράψουμε την ουσία της γαστρονομίας του τόπου.

ston-gastronomo-oktovrioy0


Αφιέρωμα: Μοντέρνα γιουβέτσια

Ο σεφ Δημήτρης Δημητριάδης ετοίμασε 4 γιουβέτσια ανανεώνοντας την έννοια του ελληνικού «comfort» φαγητού. Στη φωτογραφία γιουβέτσι με κόκορα μαγειρεμένο με άγρια μανιτάρια και Αγιωργίτικο και γιουβέτσι μαγειρεμένο σε ντοματοζωμό, με ψητό αρνί.

ston-gastronomo-oktovrioy2


Μήλα και αχλάδια νέας εσοδείας

Τώρα γίνεται η συγκομιδή των πρώτων μήλων και αχλαδιών. Με αυτά θα φτιάξουμε ξεχωριστά τσάτνεϊ, σάλτσα, µαρµελάδα και σαλάτα.

ston-gastronomo-oktovrioy4


Το συνταγολόγιο του Οκτωβρίου

Οι σεφ του περιοδικού ετοίμασαν λαχταριστά φαγητά που καλύπτουν την όρεξη για πειραματισμό στην κουζίνα των εργένηδων αλλά και τις ανάγκες της μεγάλης οικογένειας. Στη φωτογραφία κρασάτες μπριζόλες με ντοματίνια και σαλτιμπόκα αλά ρομάνα.

ston-gastronomo-oktovrioy6


Τρεις συνταγές σε μία

Μερακλίδικος µεζές µε ψάρι και θαλασσινά σε τραγανή κρούστα, σκορδάτος πουρές-αποκάλυψη και το βορειοελλαδίτικο λάχανο τουρσί σε µια εκδοχή µαστόρικη από τον σεφ Αστέριο Κουστούδη για τη στήλη «Νέα Ελληνική Κουζίνα».

 ston-gastronomo-oktovrioy8


Η φασολάδα του Χριστόφορου Πέσκια

Αυτή η λευκή φασολάδα είναι ζουμερή, αλλά όχι νερουλή. Θέλει σιγανό βράσιμο και φρέσκα μυρωδικά. Θα γίνει η αγαπημένη σας.

ston-gastronomo-oktovrioy10


Αρκαδικές πίτες

Απλές, αλλά ιδιαίτερες οι πίτες όπου πρωταγωνιστούν οι εξαίρετες πρώτες ύλες που απλόχερα παράγει ο τόπος.

ston-gastronomo-oktovrioy12


Σαλάτες με αβοκάντο

Είναι ζουμερό και βουτυράτο, ό,τι πρέπει για σαλάτα. Δένει τέλεια µε πρασινάδες, ταιριάζει απόλυτα µε ντρέσινγκ και αγαπά τα ζυµαρικά, τα θαλασσινά, τα αυγά, αλλά και το τυρί.

ston-gastronomo-oktovrioy14


Με ζάχαρη & αλάτι

Στο εργαστήρι του σεφ Θοδωρή Παπανικολάου παστώνουμε φιλέτα ψαριού και ετοιμάζουμε ένα φίνο θαλασσινό μεζέ από τα χεράκια μας.

ston-gastronomo-oktovrioy16


Μουσακάς με κολοκύθα;

Ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης αποκαλύπτει τα μυστικά του φθινοπωρινού μουσακά: χωρίς κρέας αλλά με κινόα, β) κολοκύθα στη μπεσαμέλ και γ) ώριμα λαχανικά. Θα το φτιάξετε αμέσως.

ston-gastronomo-oktovrioy18


Με τριφτή υφή

Το γλυκό ιρλανδέζικο ψωμί φτιάχνεται χωρίς μαγιά αλλά με καρύδια. Εμείς το συνοδεύσαμε με κατσικίσια τυριά και μέλι και το καταευχαριστηθήκαμε.

ston-gastronomo-oktovrioy20


Μοδάτα αλείμματα για πρωινό

Εντάξαμε «βούτυρα» αμυγδάλου, φουντουκιού αλλά και ταχίνι στο καθημερινό διαιτολόγιό μας ετοιμάζοντας μπολ με βρόμη, μέλι και γιαούρτι, τορτίγια, σάντουιτς με αβοκάντο και αυγό και smoothie μηλόπιτα.

ston-gastronomo-oktovrioy22


Γλυκιά ανάμνηση

Ο Στέλιος Παρλιάρος μας φέρνει στη μνήμη τα γλυκά των γιαγιάδων μας και μας υπενθυμίζει τη γεύση της σεράνο, των κορνέ με κρέμα βανίλιας και των βουτυράτων μπισκότων.

ston-gastronomo-oktovrioy24


Στο foodie guide

Ερευνήσαμε τα γαλατάδικα της Ηλιούπολης και ταξιδέψαμε κάποια χρόνια πίσω όταν οι γαλατάδες διαλαλούσαν στις γειτονιές την πραμάτεια τους.

Την Κυριακή 14/10 με την Καθημερινή