Βιοκαλλιεργητής: Δήμητρα Τσακίρη

Βιοκαλλιεργητής: Δήμητρα Τσακίρη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μελιτζανιές στην Ακροθαλασσιά.

Νεαρή, δραστήρια, μια ιδιαίτερη περίπτωση βιοκαλλιεργήτριας, η Δήμητρα Τσακίρη είναι αγρότισσα πρώτης γενιάς και απόφοιτος, το 2004, της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπόνων του Μεσολογγίου. Καλλιεργεί 80 στρέμματα γης πιστοποιημένα βιολογικά από την Bio Hellas, εκ των οποίων τα 50 είναι ιδιόκτητα, στο Κυβέρι Αργολίδας, απέναντι από το Ναύπλιο, κοντά στην πηγή του Ανάβαλου, σε πολύ χαμηλό υψόμετρο, παραθαλάσσια και αμφιθεατρικά. Καλλιέργειες ευνοημένες από το γλυκό κλίμα της περιοχής, τα άφθονα νερά από τα πολλά συγκοινωνούντα πηγάδια, τα πλούσια εδάφη με το κοκκινόχωμα, που κρατούν την υγρασία και είναι πλούσια σε κάλιο, και τέλος την εγγύτητα στη θάλασσα, υπεύθυνη για την πρωιμότητα.

Στη φουλ παραγωγή η Δήμητρα κουμαντάρει γύρω στους 15 εργάτες, φέρνει βόλτα και συντονίζει από τις αγροτικές εργασίες μέχρι την τυποποίηση, που γίνεται σε πιστοποιημένο βιολογικό εργαστήριο στα Βασιλικά Κορινθίας (κάνει η ίδια μαρμελάδες, κονφί πορτοκαλιού, σάλτσες, γλυκά κουταλιού, ελαιόλαδο από μανάκια, λαδολιές και κορωνέικες), τις βιολογικές αγορές και κάποιες λίγες εξαγωγές. Συνήθως βρίσκουμε την ίδια πίσω από τον πάγκο της στις βιολογικές αγορές – είναι ο καλύτερος πωλητής για τα προϊόντα της. Ο κόσμος την ξέρει, την εκτιμά και την προτιμά για τα ωραία εποχικά της: άλλοτε για τα πορτοκάλια Μέρλιν που είναι χυμώδη και αρωματικά, κι άλλοτε για τις ολόγλυκες φράουλες και τα μαύρα ντοματίνια της. Περιμένω πώς και πώς το φθινόπωρο που βγαίνουν κυδώνια, περγαμόντα και μανταρίνια από παλιά δέντρα της γιαγιάς της και συνήθως ψωνίζω και βαζάκια με γλυκό κουταλιού που φτιάχνει η ίδια. Έχω πάντα την περιέργεια να δω τι καινούργιο σκαρφίστηκε η πολυμήχανη Δήμητρα να φυτέψει στα χωράφια της, κι έτσι την τελευταία φορά βρέθηκα προ εκπλήξεως, μπροστά σε μια αλλόκοτη κολοκύθα με την ονομασία «καπέλο του σεΐχη» από σπόρο που της έστειλε μια φίλη της που τις καλλιεργεί στην Αγγλία – σπάνια, γλυκιά γεύση, ιδανική για σούπα και πίτα.

Βιοκαλλιεργητής: Δήμητρα Τσακίρη-1

Η Δήμητρα καλλιεργεί επίσης βιοδυναμικά μαρούλια, γαλλικές και σγουρές σαλάτες, και πρόσφατα και πατάτες, πολύ καλές, ολόγλυκες. Το 80% των φυτών της είναι από ιδιοπαραγόμενους σπόρους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2013, σε ηλικία 32 χρόνων, η δυναμική καλλιεργήτρια έγινε και πρόεδρος στον Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής.


Βρίσκουμε τη Δήμητρα στις εξής βιολογικές αγορές: Δευτέρα: Κηφισιά, Τρίτη: Ψυχικό, Τετάρτη: Ηλιούπολη, Πέμπτη: Φάληρο και Πετρούπολη, Παρασκευή: Καισαριανή, Σάββατο: Βούλα. Από τον Οκτώβριο και ηλεκτρονικά στο www.gis-erga.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή