Τι ξέρετε για την κολοκύθα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκομίζεται από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι περίπου τα μέσα του φθινοπώρου, όταν έχει ωριμάσει πλήρως, όταν δηλαδή έχει κιτρινίσει εντελώς η φλούδα της (πριν, είναι πράσινη σαν το κολοκυθάκι) και το κοτσάνι και τα φύλλα έχουν ξεραθεί. Η καλλιέργεια της κολοκύθας στη χώρα μας γίνεται σε διάφορες περιοχές σε μικρή κλίμακα.

Είδη: Στην αγορά θα βρούμε κολοκύθες με καρπούς επιμήκεις, κυλινδρικούς ή αχλαδόμορφους, με επιδερμίδα πορτοκαλί και σάρκα από ανοιχτό κίτρινο έως βαθύ πορτοκαλί. Επίσης, κολοκύθες σφαιρικού σχήματος με επιδερμίδα διάφορων χρωμάτων (πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, λευκό), με ή χωρίς αυλακώσεις, και σάρκα από πορτοκαλοκίτρινο έως ανοιχτό κόκκινο. Κυκλοφορούν επίσης κολοκύθες σε μικρό μέγεθος (baby), ενώ σε πολλά σούπερ μάρκετ θα βρούμε «σκαφάκια» με κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια, ό,τι πρέπει για κολοκυθομαγειρέματα χωρίς κόπο.

Όλες οι κολοκύθες, ανεξαρτήτως χρώματος σάρκας, κάνουν για αλμυρά και για γλυκά. Ενας εμπειρικός κανόνας λέει πως όσο βαθαίνει το χρώμα της κολοκύθας τόσο πιο γλυκιά είναι – και άρα καταλληλότερη για ζαχαροπλαστική χρήση.

Αγορά: Προσέχουμε η κολοκύθα να είναι σκληρή, με επιδερμίδα καθαρή, χωρίς χτυπήματα. Το κοτσάνι πρέπει να είναι καλά στερεωμένο, καθώς σε περίπτωση που έχει αφαιρεθεί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα από την πληγή που θα δημιουργηθεί να έχουμε προσβολές από μύκητες με αποτέλεσμα την καταστροφή της.

Διατήρηση: Ακοπη μπορεί να μείνει αναλλοίωτη για αρκετούς μήνες, εκτός ψυγείου, σε ξηρό, δροσερό σημείο. Οταν την κόψουμε, φροντίζουμε να καθαρίσουμε μόνο όση θα χρησιμοποιήσουμε – την υπόλοιπη την αφήνουμε με τη φλούδα, την τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και τη διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα. Καθαρισμένη και κομμένη διατηρείται χωρίς κανένα πρόβλημα στην κατάψυξη για περίπου 2 μήνες.

Όλη η φασαρία είναι στο καθάρισμα

Το καθάρισμα της κολοκύθας φαίνεται μπελαλίδικο, αλλά δεν είναι – αρκεί να ακολουθήσουμε μερικές βασικές οδηγίες. Με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι (ακόμη και του ψωμιού) την κόβουμε προσεκτικά στη μέση, με φορά από κοτσάνι σε κοτσάνι, όπως κάνουμε και με το καρπούζι. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε τα σπόρια της κολοκύθας και «γδέρνουμε» την εσωτερική κοιλότητα ώστε να απομακρύνουμε τις πολλές ίνες. Μετά κόβουμε την κολοκύθα σε μικρότερα κομμάτια για να μπορέσουμε να τα χειριστούμε καλύτερα. Καθαρίζουμε τη σκληρή φλούδα με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι. Το ξεφλούδισμα μπορεί να γίνει και με το εργαλείο με το οποίο καθαρίζουμε πατάτες και καρότα (peeler, ξεφλουδιστήρι). Στο καθάρισμα υπάρχει αρκετή φύρα. Για παράδειγμα, από μία μίνι κολοκύθα βάρους 1.100 γρ. και μετά από προσεκτικό καθάρισμα από φλούδα, σπόρους και ίνες, το καθαρό βάρος που μένει είναι περίπου 700 γρ.

Ταιριαστά μυρωδικά και μπαχαρικά

Η κάπως άτονη γεύση της ενδυναμώνεται με τη χρήση μυρωδικών. Ταιριάζει τέλεια με δυόσμο, ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι, μαϊντανό, λουίζα, καυκαλήθρες. Η κολοκύθα, όμως, «δένει» και με πληθώρα μπαχαρικών: συνδυάζεται θαυμάσια με κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι και μοσχοκάρυδο, που όμως τονίζουν τον γλυκό της χαρακτήρα, οπότε, αν πρόκειται για φαγητό, θα χρειαστεί να κοντράρουμε με δυνατά υλικά (σκόρδο, χυμό λεμονιού, ξίδι, πελτέ). Λίγο τζίντζερ ή κάρι τής δίνουν εξωτική χροιά, ενώ λίγη γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα απογειώνει τη γεύση της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή