Βραβείο Παραγωγής Ελαιολάδου

Βραβείο Παραγωγής Ελαιολάδου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Ευτύχη Ανδρουλάκη και στον Μιχάλη Μάρακα, για το βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Pamako.

Ελαιόλαδο για καλή υγεία

Η οικογένεια του Ευτύχη Ανδρουλάκη παράγει ελαιόλαδο εδώ και δεκαετίες για ιδιοκατανάλωση. Παιδί ακόμα ο ίδιος, καθισμένος στα γόνατα για ώρες μαζί με τον πατέρα του, έραβε τα δίχτυα που απλώνουν στο έδαφος για τη συγκομιδή της ελιάς. Τύλιγαν τις δύο άκρες και τις καρφίτσωναν με πρόκες. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που το 2011 αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την ελαιοπαραγωγή. Οι μικρόκαρπες Τσουνάτες ελιές στην περιοχή του Σελίνου στα Χανιά έδιναν συνήθως παρθένα ελαιόλαδα. Εκείνος, όμως, προσπάθησε να φτιάξει ένα βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με μεγάλη συγκέντρωση σε φαινόλες και νόστιμο στη γεύση. Τρία χρόνια τού πήρε για να παραγάγει το ελαιόλαδο που είχε ονειρευτεί. Το Pamako (που σημαίνει «φάρμακο» στη Γραμμική Β) παράγεται από υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα κοντά στο χωριό Αγριλές, σε τόσο δύσβατες πλαγιές, που ούτε αμάξι ανεβαίνει ούτε άνθρωπος. Μάλιστα ο ίδιος, για να συγκομίσει τους καρπούς από κάποια δέντρα, χρειάζεται να δεθεί κυριολεκτικά πάνω στην ελιά. «Είναι ένα φοβερά δύσκολο προϊόν και δεν φτιάχνεται στην πορεία ούτε διορθώνεται.

Για έναν ολόκληρο χρόνο προσπαθειών έχεις μόνο μία ευκαιρία, την ημέρα που θα μαζέψεις τις ελιές, να κάνεις τις σωστές κινήσεις. Να είναι σωστή η μέρα. Δεν έχεις άλλη ευκαιρία. Αυτή μόνο», εξηγεί στο κοινό που τον χειροκροτούσε κατά την παραλαβή του βραβείου του «Γ», δίπλα στον συνεργάτη του στο ελαιουργείο, Μιχάλη Μάρακα. Μαζί εφαρμόζουν καινοτομίες και πατέντες σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Το ελαιουργείο τους είναι μπουτίκ και όχι εργοστάσιο. Τα μηχανήματα τα έχουν προσαρμόσει στις ανάγκες τους, ενώ σε κανένα σημείο το ελαιόλαδο δεν έρχεται σε επαφή με πλαστικό, όλα είναι ατσάλινα, ώστε να μην πάρει το λάδι κάποια ανεπιθύμητη μυρωδιά. Η μάλαξη των ελιών γίνεται με παροχή αζώτου. Απουσία οξυγόνου, το ελαιόλαδο δεν οξειδώνεται και διατηρεί καλύτερα τα αρώματά του. H παραγωγή τους είναι ακόμα πολύ περιορισμένη, όμως το Pamako έχει τόσο μεγάλη συγκέντρωση σε φαινόλες, που πωλείται στο εξωτερικό ως συμπλήρωμα διατροφής!


Pamako, Γιαννακάκη 16, Χανιά, Τ/ 28210-51.421, www.pamako.gr

Πού βρίσκουμε το ελαιόλαδο: Μαλοτήρα, Nora’s Deli, Παντοπωλείον Μεσογειακής Διατροφής, Αξός (Ρέθυμνο), Savvas (Μύκονος)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή