Βραβείο «Εύη Βουτσινά»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χαλβαδοποιία Αργουδέλη, που συμπληρώνει φέτος 99 χρόνια.

Χαλβάς ετών 99

Αν περπατήσει κανείς στη γειτονιά των Καμινίων, κοντά στη χαλβαδοποιία Αργουδέλη, η μυρωδιά του φρεσκοψημένου σησαμιού θα τον πάρει από τη μύτη για να τον φέρει στην πόρτα της. Φέρνουν εκλεκτό σουσάμι από την Αιθιοπία και το Σουδάν, το οποίο κοσκινίζεται, µπαίνει σε δεξαµενές µε αλατόνερο, αποφλοιώνεται φυσικά, στεγνώνεται, ψήνεται και αλέθεται. Σε κανένα στάδιο της παραγωγής δεν χρησιµοποιούνται χηµικά µέσα και έτσι παράγεται ένα ταχίνι που διατηρεί τις θρεπτικές ιδιότητες του σουσαµιού. Η μηχανή της άλεσης λειτουργεί με μυλόπετρες. Το σουσάμι το περνάνε δύο φορές, για να πετύχουν τη βελούδινη υφή που έχει το μοσχοβολιστό τους ταχίνι. Με αυτή την πρώτη ύλη, μαζί με καραμέλα, ζυμώνουν με τα χέρια τον μαστιχωτό χαλβά τους μέσα σε μπακιρένια μπασίμια.

Τη ζύμη την προσέχουν σαν μωρό, να είναι αφράτη, να μη σπάσουν οι ίνες, αυτές που αποτελούν και το σήμα κατατεθέν του χαλβά Αργουδέλη από την πρώτη φορά που φτιάχτηκε με τη συνταγή των προγόνων των σημερινών ιδιοκτητών. «Μπροστά σας έχετε την τέταρτη γενιά μιας οικογένειας, όμως το βραβείο αυτό ανήκει σε όλη την οικογένεια, στις προηγούμενες γενιές, και δη στην τρίτη γενιά, τις μητέρες μας Άννα και Γεωργία Αργουδέλη, που βρίσκονται εδώ απόψε και μας παρακολουθούν», δήλωσε ο Βασίλης Ράλλης κατά την παραλαβή του βραβείου.

Εκτός από ταχίνι και χαλβά, παράγουν γλυκά κουταλιού και λουκούμια. Στον χαλβά δεν βγάζουν περίεργες γεύσεις, παρά μόνο τον κλασικό, με αμύγδαλο, με κακάο, ενώ έχουν ξεκινήσει να παράγουν χαλβά µε φυσική µαστίχα Χίου, χαλβά από ταχίνι ολικής άλεσης, αλλά και χωρίς ζάχαρη, µε φυσικά γλυκαντικά. Τα προϊόντα τους διανέμονται σε περισσότερα από 700 σημεία σε όλη την Ελλάδα.


Χαλβαδοποιία Αργουδέλη, Ν. Φραγκούλη 38, Καµίνια, 210-48.12.880, www.argoudelis.com

Πού βρίσκουμε τον χαλβά: στο πρατήριό τους, Δ. Γούναρη 31-33, στα Γαλακτοπωλεία Δημητρίου, στον Μπαλάσκα, στο Καφεκοπτείο Λουμίδη (Θεσσαλονίκη), στο Flora Market (Μύκονος) και online στο ebloko.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή