Λαμπερή Θεσσαλονίκη

5' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλακόστρωτο στα στενά των Άνω Λαδάδικων είναι ακόμα υγρό από τη βροχή που ξέσπασε στην πόλη. Κόσμος πηγαινοέρχεται γρήγορα και ανάμεσά τους ένα ζευγάρι τουριστών που μπαίνει στο εντυπωσιακό μπλε διατηρητέο που βρίσκεται στη γωνία της πλατείας Εμπορίου. Το οκτάμηνο του 2018, καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 7,6% στις διανυκτερεύσεις τουριστών στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. «Η άνοδος στην τουριστική κίνηση έχει οδηγήσει σε επενδύσεις τόσο για τη δημιουργία νέων καταλυμάτων όσο και για ανακαινίσεις σε ήδη υπάρχοντα ξενοδοχεία», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος. Το «Κ» παρουσιάζει μια νέα γενιά καταλυμάτων που αξιοποιούν το αρχιτεκτονικό απόθεμα της πόλης και απευθύνονται σε επισκέπτες που εκτιμούν την καλαισθησία, την εξατομικευμένη περιποίηση και την προσιτή πολυτέλεια.

Bahar Boutique Hotel

Το «μπλε διατηρητέο της πόλης», το Bahar Boutique Hotel, άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούνιο του 2018 στην ανερχόμενη γειτονιά των Άνω Λαδάδικων. Η χαμογελαστή κυρία που υποδέχεται πίσω από τη ρεσεψιόν τους επισκέπτες, σε συνδυασμό με τη λιτά διακοσμημένη είσοδο, δημιουργούν μια πρώτη γλυκιά, οικεία αίσθηση, η οποία ενισχύεται όσο προχωράς στα ψηλοτάβανα και φωτεινά δωμάτια του ξενοδοχείου. «Θέλουμε να παρέχουμε προσωποποιημένες υπηρεσίες φιλοξενίας σε κάθε μας επισκέπτη, δημιουργώντας έτσι μια ζεστή ατμόσφαιρα», τόνισε μία εκ των τριών θυγατέρων του εμπνευστή και ιδιοκτήτη του Bahar, η Θεοδώρα Χρηστάκη. Η οικογένεια Χρηστάκη ξεκίνησε να αναστηλώνει το νεοκλασικό το 2008, όταν αυτό είχε περιέλθει σε τραγική κατάσταση. Το ιδιαίτερης ομορφιάς κτίριο χτίστηκε μεταξύ 1926 και 1931 από την οικογένεια του γνωστού εμπόρου Αδάμ Λαδένη και για περίπου έναν αιώνα στέγαζε επιχειρήσεις και γραφεία. Ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο βρίσκεται ένα μαγαζί γεμάτο μυρωδιές από μπαχάρια, που λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ανθούσε στην περιοχή μια αγορά μπαχαρικών. Εκεί οφείλει το ξενοδοχείο το σήμα κατατεθέν του, τον γλυκάνισο, αλλά και την ονομασία του, Bahar.

 

Λαμπερή Θεσσαλονίκη-1

Antigon Urban Chic 

Λίγο πιο πάνω από την Εγνατία, ανάμεσα σε άχαρες πολυκατοικίες και γραφεία, το Antigon Urban Chic Hotel αποτελεί μια όαση μέσα στο γκρίζο της οδού Αντιγονιδών. Στον αριθμό 15, το νέο boutique hotel, που άνοιξε τις πόρτες του στα τέλη Αυγούστου, αποτελεί μια επιλογή για όσους αγαπούν τη σικ πολυτέλεια και τις μοντέρνες γραμμές. Την αναστήλωση του κτιρίου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1931 αλλά ρήμαζε εγκαταλελειμμένο από το 2004, ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Μίμης Τσίτσος, ο οποίος αντιμετώπισε με σεβασμό την ιστορία και την αρχιτεκτονική του, μένοντας πιστός στο αρχικό του στιλ. Στα 38 του δωμάτια, καθώς και στους υπόλοιπους χώρους, επικρατούν το μάρμαρο, το ξύλο, καθώς και οι μεταλλικές λεπτομέρειες που συνδυάζονται αρμονικά, ακολουθώντας ένα μοντέρνο ύφος. Το ξενοδοχείο κερδίζει τις εντυπώσεις χάρη σε λεπτομέρειες όπως η γεμάτη μέλι κερήθρα στο τραπέζι του πρωινού, αλλά και το αίθριο του μπιστρό, από το γυάλινο δάπεδο του οποίου βλέπει κανείς τμήματα της οδού από τη Ρωμαϊκή εποχή, τα οποία ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες αναστήλωσης.

 

Λαμπερή Θεσσαλονίκη-2

Gatto Perso Luxury Apartments

Ένας έμπορος αποφασίζει το 1926 να χτίσει ένα τριώροφο κτίριο στη Θεσσαλονίκη για τις τρεις του κόρες. Περίπου έναν αιώνα μετά, ένας άλλος πατέρας, επίσης τριών κοριτσιών, αποφασίζει να αγοράσει το κτίριο αυτό και να το μετατρέψει σε ένα κομψό ξενοδοχείο, το Gatto Perso Luxury Apartments. Μία εκ των τριών θυγατέρων, η Αιμιλία Κούφα, η οποία επιμελήθηκε προσωπικά το στιλ του ξενοδοχείου, αναφέρει ότι στόχος της ήταν το boutique hotel των 17 δωματίων να αποπνέει την αίγλη και την αρχοντιά που είχε άλλοτε το κτίσμα αυτό. Και τα κατάφερε. Κοιτώντας το Gatto Perso, ο επισκέπτης κάνει ένα ταξίδι εξπρές στη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του 1930. Η κ. Κούφα διατήρησε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορούσε, ώστε το σπίτι να θυμίζει το υπέροχο κτίριο του προηγούμενου αιώνα· τα σχεδιασμένα στο χέρι μωσαϊκά πλακάκια του πατώματος, οι μπορντό πόρτες, αλλά και τα γύψινα διακοσμητικά στο ταβάνι κατασκευάστηκαν εκ νέου, ακολουθώντας όμως πιστά τα πρότυπα του παλαιού κτιρίου. Η ίδια βέβαια δεν σταμάτησε εκεί, καθώς οι ρομαντικές πινελιές που έχει προσθέσει στον χώρο, αλλά και το γεγονός ότι κάθε δωμάτιο έχει τη δική του κουζίνα, αποπνέουν μια ήρεμη, σπιτική ατμόσφαιρα. «Θέλω οι επισκέπτες μου να νιώθουν ότι έχουν ένα σπίτι στη Θεσσαλονίκη», λέει η ίδια. 

 

Λαμπερή Θεσσαλονίκη-3

Classic Villas

Το διατηρητέο στην οδό Μωρεάς στην Άνω Πόλη θα είχε την τύχη πολλών άλλων παρόμοιων σπιτιών που καταρρέουν μέρα με τη μέρα στην ίδια συνοικία, αν δεν έπεφτε στα χέρια του Στέλιου Μπινόπουλου. Μηχανικός στο επάγγελμα, ο κ. Μπινόπουλος επιλέγει διατηρητέα κτίρια στην πόλη, τα ανακαινίζει και τα μετατρέπει σε βίλες. Όπως είχε νωρίτερα συμβεί με το διώροφο διατηρητέο στη συνοικία Ουζιέλ, που χτίστηκε το 1925 και ανακαινίστηκε βάσει των σχεδίων του αρχιτέκτονα Ζακ Μοσέ. Εν προκειμένω, το τουρκικό σπίτι του 1882 μετατράπηκε μετά την ανακαίνισή του στην εντυπωσιακή Villa Ottoman, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει έως και εννέα άτομα στα τέσσερα δωμάτιά της. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση υπογραμμίζει την ιστορία και το ύφος του κτιρίου, καθώς αναδεικνύει την πέτρα και το ξύλο. Το ξεχωριστό στιλ του καταλύματος συμπληρώνεται από παλιά αντικείμενα που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία και από τα ζεστά χρώματα σε υφάσματα και κουρτίνες. «Το σημαντικό στοιχείο για εμένα είναι η βίλα να προσφέρει την ιδιωτικότητα που επιθυμεί ο επισκέπτης», τονίζει ο κ. Μπινόπουλος, καθώς η βίλα αποτελεί ιδανική επιλογή για μεγάλες παρέες και οικογένειες – οι πρώτοι επισκέπτες φιλοξενήθηκαν το 2016.

 

Λαμπερή Θεσσαλονίκη-4

The Mood Luxury Rooms

Μια διακριτική παρουσία στη γειτονιά της πλατείας Εμπορίου, το Mood Luxury Rooms, υπόσχεται στους επισκέπτες αυτό που προδίδει η ονομασία του, μια εμπειρία άνετης και πολυτελούς διαμονής. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1928 και με την πάροδο του χρόνου φιλοξένησε από επαγγελματικά γραφεία μέχρι και βιομηχανία χάρτου. Το τριώροφο κτίριο είναι πλήρως ανακαινισμένο, διαθέτει 15 δωμάτια και τρεις δίχωρες σουίτες που χαρακτηρίζονται από τις καθαρές και ξεκούραστες γραμμές τους. Το μάτι του επισκέπτη πέφτει γρήγορα στα πορτρέτα των διάσημων ανδρών και γυναικών της νεότερης παγκόσμιας ιστορίας – στα κάδρα είναι γραμμένοι διάφοροι χαρακτηρισμοί για το «mood» που εμπνέει η κάθε προσωπικότητα, από το «peace mood» που συνοδεύει τον Γκάντι μέχρι το «winner mood» του Τσόρτσιλ.  «Αυτό που θέλουμε είναι η φιλοξενία μας να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε πελάτη», αναφέρει η sales manager, Ζωή Γκολέμα. Η «διάθεση» του ξενοδοχείου αναδεικνύεται από το λαμπερό φως που μπαίνει από το αίθριο –απομεινάρι της παλιάς εποχής– και λούζει τις σκάλες, το απ’ άκρη σ’ άκρη ασπρόμαυρο δάπεδο και το κόκκινο χαλί του. Eπιπλέον «bonus», το υψηλών απαιτήσεων wine bar, που λειτουργεί στο ισόγειο και όπου σερβίρεται μεταξύ άλλων πρωινό, αλλά και brunch. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή