Συνέβη στην Αθήνα

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοσμήματα σε μορφή ερπετών και αστεριών μοιάζουν να συμπληρώνουν το ένα το άλλο στις προθήκες του καταστήματος, αποκαλύπτοντας στοιχεία από τις προσωπικότητες των δημιουργών τους, Ευγενίας Νιάρχου και Μαριάννας Γουλανδρή αντίστοιχα. Οι νεαρές σχεδιάστριες και φίλες έχουν μόλις τελειώσει τη φωτογράφιση και, λίγο πριν ξεκινήσουν να παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε εκλεκτούς καλεσμένους, μιλούν στο «Κ».

«Σε όλες μου τις συλλογές εμπνέομαι από τη φύση, την επιστημονική φαντασία, αλλά και τους αρχαίους πολιτισμούς. Είναι ένας ονειρικός κόσμος», σημειώνει η Ευγενία Νιάρχου. Η σχεδιάστρια χρησιμοποιεί λάβα και απολιθώματα μαμούθ, μεταξύ άλλων, ενώ στην τελευταία της συλλογή εμπνέεται από μονόκερους και ναρβάλ. Η Μαριάννα Γουλανδρή δουλεύει συχνά με το «μάτι». «Όλοι οι Έλληνες έχουν από ένα», σχολιάζει. «Τεράστιο ενδιαφέρον έχει επίσης το πώς το βλέπουν άλλοι λαοί ανά τον κόσμο και πόσο πολλοί το πιστεύουν».

Η ιδέα ενός κοινού εορταστικού trunk show στην Αθήνα ανήκει στην ιδρύτρια του καταστήματος, Ιλεάνα Μακρή. Σχεδιάστρια κοσμημάτων και η ίδια, παραμένει ένθερμη υποστηρίκτρια του ταλέντου και φιλοξενεί στον χώρο της πολλές συλλογές συναδέλφων της. Ανάμεσά τους βρίσκονται και τα κοσμήματα των δύο νεαρών δημιουργών που φέρουν τα ονόματα των γιαγιάδων τους, της Ευγενίας Νιάρχου (τρίτης συζύγου του Σταύρου Νιάρχου) και της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.

Η νεότερη Νιάρχου μεγάλωσε στο Παρίσι και σπούδασε στο Γεμολογικό Ινστιτούτο Αμερικής του Λονδίνου πριν εργαστεί στον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας της, πρωτότοκος γιος του Σταύρου Νιάρχου, Φίλιππος Νιάρχος, διαθέτει μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές έργων τέχνης με πίνακες Βαν Γκογκ, Πικάσο, αλλά και Μπασκιά, την οποία ξεκίνησε ο πατέρας του. Από την πλευρά της, η Ευγενία Νιάρχου δημιούργησε πριν από λίγα χρόνια το Venyx (μείξη του «Venus», ελληνιστί Αφροδίτη, και του ημιπολύτιμου όνυχα, «Onyx»), ένα brand που βασίζεται στον ρετρό φουτουρισμό και αγαπάει τα στοιχεία της φύσης. Πρόσφατα η δημιουργός παρουσίασε τη δουλειά της στο γνώριμο περιβάλλον των Christie’s της Νέας Υόρκης.

 

Συνέβη στην Αθήνα-1

Κρεμαστό κολιέ της Μαριάννας Γουλανδρή.

 

Eλληνική επιρροή

«Η ελληνική κληρονομιά είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μου», λέει. «Φοίτησα σε γαλλικό σχολείο, όπου μαθαίνεις πολλά για την αρχαιότητα και την ομορφιά, και η Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο σε αυτό. Οι ελληνικοί μύθοι και η αρχαιότητα πάντα βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού μου όταν σχεδιάζω, όταν δίνω ένα όνομα σε ένα κόσμημα ή όταν κάνω έρευνα».

Η ελληνική επιρροή είναι εμφανής και στο ομώνυμο brand της Μαριάννας Γουλανδρή, κάτι που θα ενισχυθεί, όπως λέει η ίδια, καθώς πλέον μένει στην Αθήνα. «Το κόσμημα λειτουργεί σαν οδικός χάρτης της ζωής σου. Βλέπεις ένα κομμάτι και θυμάσαι ακριβώς τη στιγμή που το έλαβες», λέει. Το πρώτο κόσμημα που σχεδίασε η ίδια ήταν ένα βραχιόλι, σύμβολο μιας μεγάλης αγάπης που ξεκινούσε με τον μετέπειτα σύζυγο και πατέρα της μικρής της κόρης, Φίλιππο Λαιμό. Έκτοτε δημιουργεί, όπως λέει, «χρωματιστά, χαρούμενα κοσμήματα με νόημα», με μοτίβα που εμπνέεται από τα ταξίδια της, όπως το «hamza» (φυλαχτό για το «κακό μάτι»), μια ιδέα που ξεκίνησε στο ταξίδι του μέλιτος που έκανε στο Μαρόκο.

 

Συνέβη στην Αθήνα-2

Κοσμήματα της Ευγενίας Νιάρχου.

 

Παραγωγή «εντός έδρας»

Όλα τα κομμάτια της Μαριάννας Γουλανδρή παράγονται στην Ελλάδα, γεγονός που έχει μεγάλη σημασία για την ίδια. Τα χειροποίητα κοσμήματα της Ευγενίας Νιάρχου φτιάχνονται στην Ιταλία, όμως κάποια κομμάτια, όπως τα μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια που σχεδίασε πρόσφατα για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παράγονται στην Ελλάδα. Πώς βρίσκει κανείς τη φωνή του σε έναν «πολύβουο» παγκόσμιο χώρο; «Πάντα υπήρχαν οι μεγάλοι οίκοι, αλλά το ύφος των πιο παραδοσιακών κοσμημάτων δεν έχει εξελιχθεί για πολύ καιρό και γι’ αυτό ένα κύμα νέων σχεδιαστών προσπαθεί τώρα να αλλάξει τους κανόνες, όπως έκανε η μόδα πριν από αρκετές δεκαετίες», σημειώνει η Ευγενία Νιάρχου. «Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να φορέσεις ένα κόσμημα, όπως το κλασικό μονόπετρο».

Η δημιουργική φωνή της Μαριάννας Γουλανδρή εκφράστηκε αρχικά μέσα από μαγιό, όταν ένα από τα projects των σπουδών της στο London College of Fashion το μετέτρεψε σε επιχείρηση. Η μεγαλύτερη πλατφόρμα για την προώθηση της δουλειάς της είναι σήμερα το Instagram. «Παρέχει απευθείας επικοινωνία, μπορώ να δείξω τα κοσμήματα και να ζητήσω τη γνώμη των άλλων, να δω σε τι αντιδρούν», σημειώνει.

Στο μεταξύ, η Ευγενία Νιάρχου συμμετέχει σε μια ομαδική προσπάθεια εξωστρέφειας Ελλήνων δημιουργών υπό τον τίτλο «Hellenic Wave», ενώ έχει συνεργαστεί και με το ελληνικό brand Zeus+Δione. Πρόσφατα σχεδίασε μια μικρή συλλογή ρούχων για το Saloni της καλής της φίλης Σαλόνι Λόντα, καθώς και ένα ζευγάρι υποδημάτων για τον οίκο Aquazzura. Και έπονται και άλλες συνέργειες, σημειώνει. Η Μαριάννα Γουλανδρή σχεδιάζει αυτή την εποχή και βελούδινα σακάκια-ζακέτες, με αναφορές στα κοσμήματα που παράγονται στην Ινδία, ενώ προσανατολίζεται στην ανάπτυξη ενός lifestyle brand.

Προνόμιο και καθήκον

Το προνόμιο δημιουργεί καθήκον; Ο πατέρας της Ευγενίας Νιάρχου συμπροεδρεύει με τον αδερφό του Σπύρο του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος είναι το Κέντρο Πολιτισμού  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Τα προνόμια δημιουργούν τεράστια ευθύνη», σημειώνει η Μαριάννα Γουλανδρή, εκ των ιδρυτικών μελών του Elpida Youth, του νεανικού τμήματος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο Ελπίδα, τον οποίο ίδρυσε και ηγείται η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. «Καμιά φορά αναρωτιέσαι γιατί βρίσκεσαι σε μια τόσο προνομιακή θέση. Δεν μπορείς να εξηγήσεις γιατί τόσοι άλλοι υποφέρουν, αλλά μπορείς να προσπαθήσεις να δώσεις κάτι πίσω». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή