Αφιέρωμα του περιοδικού «Κ» – Στέφανος Τσιτσιπάς: Πρόσω ολοταχώς

Αφιέρωμα του περιοδικού «Κ» – Στέφανος Τσιτσιπάς: Πρόσω ολοταχώς

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει την εμφάνιση του Μπιορν Μποργκ, την αγωνιστική φύση του Άντι Μάρεϊ και την ηρεμία του Ρότζερ Φέντερερ». Με αυτά τα λόγια ο Γκρεγκ Ρουσέντσκι, ο καναδικής καταγωγής Βρετανός που είχε φτάσει στο νούμερο 4 της παγκόσμιας κατάταξης, χαιρέτισε την έλευση του Έλληνα πρωταθλητή στα υψηλότερα κλιμάκια του επαγγελματικού τένις, κατά τη διάρκεια της εκπληκτικής του εβδομάδας στο Τορόντο τον περασμένο Αύγουστο.

Ήταν άλλη μία χρονιά κατά την οποία τα ιερά τέρατα που έχουν κυριαρχήσει στο άθλημα τα τελευταία 15 χρόνια –ο Ρότζερ Φέντερερ, ο Ραφαέλ Ναδάλ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς– μονοπώλησαν τα τουρνουά Γκραν Σλαμ και την πρώτη θέση στη βαθμολογία του ATP. Ωστόσο, ο πολλά υποσχόμενος 21χρονος Αλεξάντερ Ζβέρεφ έκλεισε τη χρονιά κατακτώντας τον μεγαλύτερο τίτλο στην καριέρα του στα ATP Tour Finals στο Λονδίνο, όπου συμμετέχουν μόνο οι οκτώ καλύτεροι παίκτες του κόσμου. Λίγο νωρίτερα, ο 22χρονος Κάρεν Χατσάνοφ είχε επιβεβαιώσει τη δική του υποψηφιότητα για έναν πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη μέρα, κερδίζοντας το κλειστό του Παρισιού.

 

Αφιέρωμα του περιοδικού «Κ» – Στέφανος Τσιτσιπάς: Πρόσω ολοταχώς-1

© Julian Finney/Getty Images/Ideal Image 

 

Σε αυτή τη νέα ελίτ ανήκει πλέον και ο Τσιτσιπάς. Μερικά στοιχεία αναδεικνύουν τον βαθμό στον οποίο το 2018 ήταν η χρονιά της ανάδυσής του. Ξεκίνησε τη σεζόν στο Νο 91 της παγκόσμιας κατάταξης και την τελείωσε στο 15 – ο νεότερος παίκτης στο top 20. Κέρδισε 46 αγώνες –και το πρώτο του τουρνουά ATP, στη Στοκχόλμη– μέσα στη χρονιά, από τους 50 που έχει κερδίσει συνολικά στην καριέρα του ως επαγγελματίας. Έφτασε για πρώτη φορά σε τελικό τουρνουά Masters 1000, στο Τορόντο, επικρατώντας επί τεσσάρων παικτών της πρώτης δεκάδας την εβδομάδα πριν γίνει 20 χρονών (έγινε έτσι ο νεότερος παίκτης που το έχει πετύχει αυτό από το 1990, που ξεκίνησε το ATP World Tour). Τα χρηματικά έπαθλα από την αγωνιστική του δραστηριότητα το 2018 έφτασαν τα 2.519.614 δολάρια – το 86% των έως σήμερα αποδοχών του.

Μιλώντας στο «Κ» από το Ντουμπάι, όπου προπονείται για τη νέα σεζόν, ο Τσιτσιπάς θέτει ψηλά τον πήχη. «Μέσα στο 2019, αν παραμείνω υγιής, ο στόχος μου είναι να κερδίσω τρία τουρνουά ATP, μεταξύ των οποίων και ένα Masters 1000, να φτάσω τουλάχιστον στα ημιτελικά ενός Γκραν Σλαμ και να τελειώσω τη χρονιά στους πρώτους δέκα της παγκόσμιας κατάταξης». Ιδανικά, προσθέτει, θα ήθελε να φτάσει στην οκτάδα, ώστε να παίξει στα επόμενα ATP Tour Finals. Παράλληλα, θέλει να συνεχίσει να συνεισφέρει στην εξάπλωση της δημοφιλίας του αθλήματος στην Ελλάδα – που ήδη έχει πολύ περισσότερους οπαδούς σε σχέση με 12 μήνες νωρίτερα: «Με κάνει τόσο χαρούμενο που έχω συμβάλει σε αυτό μαζί με τη Μαρία [σ.σ. Σάκκαρη]. Είναι το ελάχιστο χρέος μου προς την πατρίδα μου και τους συμπατριώτες μου».

Το 2018 επιβεβαιώθηκε ότι ο Τσιτσιπάς είναι ένας ολοκληρωμένος παίκτης, που νιώθει εξίσου άνετα σε όλες τις επιφάνειες. Το πρώτο breakthrough της χρονιάς το πέτυχε στο χώμα της Βαρκελώνης, κερδίζοντας μεταξύ άλλων τον κατά γενική ομολογία δεύτερο καλύτερο τενίστα στην επιφάνεια αυτή, Ντόμινικ Τιμ, πριν χάσει στον τελικό από τον Ναδάλ, τον καλύτερο clay-courter όλων των εποχών. Στο γρασίδι του Γουίμπλεντον, επιδεικνύοντας το ταλέντο του στο βολέ, έφτασε στους 16 (η καλύτερή του επίδοση έως τώρα σε τουρνουά Γκραν Σλαμ) και ηττήθηκε μόνο από τα σερβίς-πυραύλους του Τζον  Ίσνερ. Η εκπληκτική του πορεία στο Τορόντο και ο τίτλος στη Στοκχόλμη ήλθαν σε σκληρή επιφάνεια (σε ανοιχτά και κλειστά γήπεδα αντίστοιχα).

Το άλλο που επιβεβαιώθηκε κατά το έτος που φεύγει είναι ότι έχει την ψυχολογία του πρωταθλητή – το χάρισμα να κλείνει τα αυτιά στον θόρυβο και να εστιάζει μόνο στον επόμενο πόντο, όσο σημαντικός κι αν είναι αυτός. Όπως γράφαμε στην «Κ» μετά το Τορόντο, «η ικανότητά του να ανεβάζει το επίπεδο του παιχνιδιού του στους κρίσιμους πόντους, να επιδεικνύει ψυχραιμία και τόλμη όταν κορυφωνόταν το διακύβευμα, ήταν ανατριχιαστική». Αρκεί να ξαναδεί κανείς το ρεβέρ στη διαγώνιο με το οποίο έσωσε matchpoint κατά του Κέβιν Άντερσον στα ημιτελικά του τουρνουά αυτού ή το ρεβέρ στην ευθεία με το οποίο έκανε break κατά του Τζόκοβιτς στην αρχή του τρίτου σετ στους 16 ή πώς τελείωσε τα ματς του με τον Τιμ ή τον Καρένιο-Μπούστα στη Βαρκελώνη, για να καταλάβει ότι πρόκειται περί ενός ψυχρού εκτελεστή.

«Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης έχει θετική επίδραση και στην ψυχολογία, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη της θέλησης», σχολιάζει ο Τσιτσιπάς. Η καλύτερη ψυχολογία με τη σειρά της, προσθέτει, «οδηγεί σε καλύτερα αγωνιστικά αποτελέσματα», που δίνουν ώθηση για την «επίτευξη νέων στόχων». Αν αυτός ο ενάρετος κύκλος συνεχιστεί το 2019, τα πάντα είναι δυνατά.  ■

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή