Η ήρεμη δύναμη του μοντέρνου

Η ήρεμη δύναμη του μοντέρνου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άνοιξε τις πόρτες του την πιο κατάλληλη στιγμή: τη στιγμή που πολλοί είχαν αρχίσει να ενοχλούνται από την υπερσυγκέντρωση καφέ, μπαρ, εστιατορίων στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Το Perianth Hotel, επίσημο μέλος της αλυσίδας των design hotels, ζωντανεύει ένα από τα πιο επιβλητικά κτίρια της πολύβουης πλατείας. Και προτείνει στους επισκέπτες του μια διαφορετική ξενοδοχειακή εμπειρία, γεμάτη παλιά Αθήνα, αλλά με το βλέμμα σταθερά προσηλωμένο στο μέλλον και στις νέες τάσεις της τουριστικής επιχειρηματικότητας.

 

Η ήρεμη δύναμη του μοντέρνου-1

 

Η μεταμόρφωση της μεσοπολεμικής πολυκατοικίας σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων με προσωπικότητα οφείλεται κυρίως στην υπομονή των ιδιοκτητών, που αντιστάθηκαν σε ελκυστικές προτάσεις γρήγορου κέρδους, αλλά και στην ώσμωση πολλών και διαφορετικών δημιουργικών δυνάμεων. Αρχίζουμε από τους αρχιτέκτονες του k-studio, που αγάπησαν και ενίσχυσαν τη μοντέρνα αύρα του κτιρίου, συνεχίζουμε με τη Σοφία Κοκοσαλάκη, που σχεδίασε τα ρούχα του προσωπικού, τους ΜΝP, που υπογράφουν τη σήμανση και την εταιρική ταυτότητα του νέου ξενοδοχείου, για να καταλήξουμε στην «έκπληξη» της σύμπραξης, τον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου, ο οποίος είναι ο νονός του Perianth Hotel· περιάνθιο είναι τα εξωτερικά πέταλα ενός άνθους. Η ονομασία του αντλείται από τα λουλουδάδικα με τα οποία ήταν συνώνυμη για πολλές γενιές Αθηναίων η πλατεία Αγίας Ειρήνης (σήμερα επιβιώνουν ένα γεωπονικό κατάστημα και δύο υπαίθρια λουλουδάδικα). Όσο για τη λειτουργία του ξενοδοχείου, είναι οικογενειακή υπόθεση, της Αναστασίας, της Αλεξάνδρας και του Κωνσταντίνου Σγουμπόπουλου. Ο τελευταίος «τρέχει» ήδη από το 2013 στον πρώτο όροφο του κτιρίου το «Zen Center», έναν χώρο αναζήτησης και εσωτερικού αναστοχασμού, που μυεί τους Αθηναίους σε πρακτικές ανατολικής φιλοσοφίας. Μαζί με το καφέ-εστιατόριο «Il Baretto», που επίσης προηγήθηκε της λειτουργίας του ξενοδοχείου, είναι οι δύο βασικοί χώροι που είναι εξίσου προσβάσιμοι τόσο στους πελάτες του Perianth Hotel όσο και σε εξωτερικούς επισκέπτες. 

 

Η ήρεμη δύναμη του μοντέρνου-2

 

Παλιά αστική Αθήνα

Αν από τη διατηρητέα όψη δεν αλλοιώθηκε το παραμικρό, στο εσωτερικό οι αρχιτέκτονες δούλεψαν εκ του μηδενός. Βασικό σημείο αναφοράς του ξενοδοχείου είναι στοιχεία από την αστική αρχιτεκτονική της μεσοπολεμικής Ελλάδας: καθαρές γραμμές, ανάλαφρες καμπύλες, μωσαϊκά δάπεδα, σκούρα μάρμαρα, υαλότουβλα, ξύλο καρυδιάς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφορετική λογική στη χωροταξία των 36 δωματίων· εδώ απουσιάζει ο κλασικός (και λίγο καταθλιπτικός) μακρόστενος διάδρομος ξενοδοχείου με τα δωμάτια παρατεταγμένα δεξιά και αριστερά. Αντίθετα, ακτινωτοί διάδρομοι ενώνουν το «lounge» κάθε ορόφου με ομάδες δωματίων, έτσι ώστε να ενισχύεται μια πιο «σπιτική» ατμόσφαιρα. Ειδική μέριμνα υπάρχει και για την παρουσία της εγχώριας εικαστικής σκηνής με έργα σύγχρονων δημιουργών τόσο στα δωμάτια όσο και στους κοινόχρηστους χώρους. ■

Η ήρεμη δύναμη του μοντέρνου-3

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή