Βόλτα στο κέντρο με νέα και νοστιμιές

Βόλτα στο κέντρο με νέα και νοστιμιές

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρες Ιανουαρίου εν Αθήναις, παγωνιά βερολινέζικη. Του λόγου μου σκαρώνω πρωινές βόλτες στο κέντρο της πόλης, χορταστικές. Σκοντάφτω σε πράγματα χαρίεντα. Στο παλιό Θερβάντες στη Μητροπόλεως σερβίρουν οσονούπω οι ορεξάτοι και περιπετειώδεις αφοί Δούζη το νέο τους πόνημα: λέγεται Ergon House και είναι ο βενιαμίν της μεγάλης τους οικογένειας με τα φερώνυμα μπακάλικα. Βενιαμίν; Ας γελάσω. Είναι το μεγαλύτερο από τα αδερφάκια του, με το ίδιο DNA, όμως με άλλο ανάστημα: πρόκειται για μικροξενοδοχείο για foodies, με πολυμπακάλικο (+μανάβικο+ψαράδικο+…) και εστιατόριο αξιοποίησης των επιτόπιων προμηθειών στο ισόγειο. Κατά το πρότυπο του θεσσαλονικιώτικου Ergon Agora το τελευταίο. Αναμένουμε τα νοστιμότερα. 

Άλλο χαμπέρι: το Ergon που βρισκόταν σχεδόν απέναντι από το νεότευκτο τέκνο τους οι Δούζηδες το άφησαν. Πλην όμως το μαγαζί υφίσταται, ανανεώνεται, και μάλιστα με τρόπο που μου έχει ανάψει το ενδιαφέρον. Το εστιατόριο λέγεται πλέον Ella και εκεί εργάζεται πυρετωδώς η «δική μας» Νένα Ισμυρνόγλου, που πολύ μας έχει λείψει από την πρωτευουσιάνικη εστίαση. Το κόνσεπτ ακόμη μυστικό, με όρκισε να μη σας πω τίποτα. Θα μαρτυρήσω μονάχα αυτό: στα πιάτα της θα γιορτάζεται ευκλεώς μια παλαιάς κοπής αλλά παιγνιώδους φρεσκάδας ελληνική μαγειρική. Ευφραντική, χωρίς οίηση, και τρυφερή σαν φτεράκι πουλιού. Που τιμά την εποχικότητα, την τοπικότητα και την τσέπη μας. Γιατί η Νένα μας μπορεί, και γιατί υπάρχει Θεός!

Το τρίτο νέο που κομίζω έχει τη μυρωδιά και τη γεύση της πρωινής χαράς. Εξηγούμαι: μου ’χε πει ο Γ. για το «Third Place» στην Απόλλωνος. Έχει καλό καφέ, τόνισε, και πήγα. Τριτοκυματικός καφενές, με μια αυθάδικη βιομηχανική λιτότητα, βγάζει τη γλώσσα στο πολυφορεμένο «ζεστό» ντιζάιν της σύγχρονης καφετέριας. Την απεχθάνομαι τη λέξη ως γευστικό προσδιορισμό, αλλά ο καφές τους που δοκίμασα ήταν βελούδινος. Με μια αγουροξυπνημένη γλυκύτητα, μμμ, τι να σας λέω. Η πρώτη ύλη, καλοδιαλεγμένη και καλοδουλεμένη από τους ντόπιους καβουρδιστές της «Ofellia Coffees». Τον παρασκεύασε ο ιδιοκτήτης του καφενέ και με πολυετή εμπειρία στη μαρκέτα της εστίασης Μιχάλης Τσουμάνης, που τρέχει το όλον με τη σύζυγό του, τη γλυκύτατη δημοσιογράφο Κατερίνα Παπαποστόλου. Ήπια τον μακιάτο μου και μετά από μισή ώρα επανήλθα για έναν καπουτσίνο – δύο στα δύο: μια ωραία ελαστική κρέμα, ούτε μπετόν να κολλάει στον ουρανίσκο, ούτε αφρός να ξεκολλάει γουλιά τη γουλιά από τον και πάλι νόστιμο καφέ. Μια εφήμερη χαρά. Που ήδη επιθύμησα και θα αποζητήσω ξανά. (Απόλλωνος 23Β, Αθήνα, Τ/211-18.24.014. Δευτέρα-Παρασκευή: 08.00-22.00. Σάββατο: 10.00-22.00. Κυριακή: κλειστά). ■ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή