Ο κύριος «Order!»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε αυτό το ελεεινό καθαρτήριο που ήταν το Westminster την περασμένη εβδομάδα υπήρχε ακριβώς ένα πρόσωπο που διασκέδαζε», έγραψε η Έλεν Μπάρι στους Τάιμς της Νέας Υόρκης. «Από την έδρα του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, κάτω από το μεταξωτό κουβούκλιο, ο Τζον Μπέρκοου επιτηρούσε τους φωνασκούντες βουλευτές και διέταζε: «Order! Order!». 

Η προσταγή «Τάξη, τάξη», χαρακτηριστική φράση και εθιμοτυπική υποχρέωση του εκάστοτε προέδρου του αρχαιότερου κοινοβουλίου στον κόσμο όταν οξύνονται τα πνεύματα, μοιάζει σαν κραυγή από σόου των Monty Pythons όταν λέγεται από τον δύστροπο και αυστηρό Speaker, που έχει αντικαταστήσει την παραδοσιακή περούκα με την ψυχεδελική γραβάτα στις δραματικές συνεδριάσεις για το Brexit.

Μόλις εννέα εβδομάδες πριν από το επίσημο διαζύγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο 56χρονος γιος ταξιτζή από το βόρειο Λονδίνο χαρακτηρίστηκε από έναν γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό «Ευρωπαίος της εβδομάδας». Ο εγγονός Ρουμάνου μετανάστη με το επώνυμο Μπέρκοβιτς, που παντρεύτηκε μέλος των Εργατικών, επιβλήθηκε στο Συντηρητικό Κόμμα και εξελέγη πρόεδρος του Κοινοβουλίου το 2009, δεν δίστασε να ανατρέψει κάθε κοινοβουλευτικό προηγούμενο και να δώσει στους βουλευτές τη δυνατότητα να περιορίσουν δραστικά την ευχέρεια κινήσεων της κυβέρνησης των Συντηρητικών για το Brexit. Η εξέλιξη αυτή έκανε αρκετά μέλη του στενού κύκλου της Τερέζα Μέι να χάσουν την ψυχραιμία τους και να τον αποκαλέσουν «νάνο» λόγω του ύψους του. Ο ίδιος παραμένει απτόητος. Άλλωστε, όπως είπαν οι Γάλλοι, «ο Μπέρκοου είναι ο μόνος που μπορεί να επιβάλει κάποιου είδους τάξη στη βρετανική πολιτική αυτή την εποχή». ■


Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή