Tignanello, όπως λέμε Τοσκάνη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήταν ένα ηλιόλουστο μεσημέρι του Ιανουαρίου και στο ατμοσφαιρικό πατάρι του Wine Library του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία ξεκινήσαμε ένα ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων στην ιστορία ενός μεγάλου ιταλικού κρασιού, του Tignanello Antinori.

Στα ποτήρια μας έξι χρονιές (2015, 2013, 2010, 2005, 2007, 1998), έτοιμες να συνοδεύσουν τις αντίστοιχες γαστρονομικές δημιουργίες που ο σεφ Αστέριος Κουστούδης έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με τον head sommelier του ξενοδοχείου, Βαγγέλη Ψωφίδη. Οικοδεσπότης μας, η εμβληματική persona του κρασιού Παύλος Καρακώστας, της ΓΕΝΚΑ και των Cellier, και πλοηγός μας στο ταξίδι ο διευθυντής του Κτήματος Tignanello, Stefano Carpaneto.

Είκοσι έξι γενιές η οικογένεια Antinori υπηρετεί την άμπελο και τον οίνο, από το 1385, όταν ο Giovanni di Piero Antinori γίνεται μέλος της Συντεχνίας των Οινοποιών της Φλωρεντίας. Έξι αιώνες δεν είναι παίξε γέλασε! Έξι αιώνες στους οποίους όμως, όπως χαρακτηριστικά λέει ο σημερινός μαρκήσιος Piero Antinori, «οι υπεραιωνόβιες ρίζες της οικογένειας αποτελούν μέρος της φιλοσοφίας μας, αλλά δεν εμπόδισαν ποτέ το καινοτόμο πνεύμα μας!». Η σπουδαιότερη απόδειξη αυτής της δήλωσης είναι το Tignanello. Το κρασί που με την εμφάνισή του το 1972 πρωτοστάτησε στην αλλαγή του οινικού τοπίου στην Τοσκάνη, αλλά και στην Ιταλία. Στην περιοχή κυριαρχεί το Κιάντι, συνδεδεμένο στην αντίληψη των περισσοτέρων με τα ντυμένα με ψάθα μπουκάλια και τη μέτρια συνήθως ποιότητα. Το Sangiovese, η τοπική ποικιλία, δύσκολη και επιρρεπής σε όλες τις ασθένειες της αμπέλου, αγωνίζεται, αλλά δεν τα καταφέρνει πάντα. Ο Antinori κάνει τη δική του ειρηνική επανάσταση. Φυτεύονται νέα αμπέλια, δημιουργεί νέο οινοποιείο, με σύγχρονες λογικές και τεχνικές, και δίπλα στις ντόπιες ποικιλίες εμφανίζονται Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc. Ο Αντινόρι αντικαθιστά με αυτές τις λευκές ποικιλίες Malvasia και Trebbiano, που ήταν υποχρεωτικές στα Chianti Classico. Το Sangiovese δέχεται τα χάδια και τις επιρροές των διεθνών ποικιλιών και ιδού η επανάσταση των Super Tuscans, των εντυπωσιακών κρασιών που αλλάζουν άρδην το σκηνικό. Από «φτωχοί συγγενείς» των Ευρωπαίων γειτόνων γίνονται άξιοι ανταγωνιστές και κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Τα κρασιά του Tignanello συγκαταλέγονται σήμερα στα σπουδαία ευρωπαϊκά κόκκινα κρασιά. Οι χρονιές στα ποτήρια μας το αποδεικνύουν περίτρανα. «Καλλιεργούμε τα αμπέλια και οινοποιούμε με τα καλύτερα μέσα και τους πλέον σύγχρονους τρόπους, χωρίς ποτέ να σκεφτούμε το κόστος. Τα μεγάλα κρασιά χρειάζονται σωστή παραγωγική επένδυση», λέει ο Stefano και συνεχίζει λέγοντας ότι επενδύουν στο να βγάζουν τα κρασιά πιο έτοιμα για κατανάλωση στην αγορά, έτσι ώστε οι οινόφιλοι να μπορούν να τα απολαμβάνουν πιο σύντομα. «Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι τα Tignanello δεν αντέχουν περισσότερο από είκοσι χρόνια στην κάβα σας», λέει και το 1998 στα ποτήρια μας το επιβεβαιώνει. 

Τα Tignanello είναι σίγουρα ακριβά κρασιά (2015/94,80 €, 2013/120 €), όμως ο Παύλος Καρακώστας προτείνει ανεπιφύλακτα το Marchese Chianti Classico Tenuta Tignanello (42,50 €), αλλά και μια μεγάλη γκάμα κρασιών Antinori σε τιμές από 6 €, που διατίθενται στα Cellier.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή