ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

And the winner is…

And the winner is…

Τρίτη 19/2/2019. Ανεβαίνω στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου Mediterranean Palace στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου τα τελευταία τρία χρόνια διεξάγεται ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης. 

Θα ήθελα σελίδες για να αναφέρω όλους τους φίλους με τους οποίους θα μοιραστούμε οινικές εμπειρίες και φέτος, κι έτσι στέκομαι στους οικοδεσπότες-διοργανωτές: Γιάννη Αλμπάνη, Σεραφείμ Θεοχάρη, Αλεξάνδρα Ανθίδου, Έφη Χατζηδημητρίου, Τασούλα Γεωργαντά, Θάνο Καραθάνο, Κορνηλία Αλεξιάδου, Θανάση Αγριόπουλο, που αποτελούν την ομάδα στήριξης, και στον Διονύση Γραμματικό, προϊστάμενο του τμήματος Αμπέλου, Οίνου και Αλκοολούχων ποτών του υπουργείου. 

Πάνω απ’ όλους, όμως, βρίσκεται ο πρόεδρος του διαγωνισμού, που δεν είναι άλλος από τον άξιο MW Κωνσταντίνο Λαζαράκη. Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση, για να τον συγχαρώ που πήρε την ευθύνη, όταν ανέλαβε την προεδρία μετά δεκαεπτά χρόνια ιστορίας του διαγωνισμού, να αλλάξει τους κανονισμούς! Να αποδεσμευτεί από το αναχρονιστικό σύστημα διεξαγωγής του OIV και να διαλέξει να εφαρμόσει το αυστραλιανό μοντέλο, που είναι απείρως δικαιότερο, αντικειμενικότερο, σαφέστερο. Έχει μεν πολύ περισσότερη δουλειά και ευθύνη για τους δοκιμαστές-κριτές, αλλά είναι και γι’ αυτούς πολύ πιο ευχάριστο, διαδραστικό, εκπαιδευτικό, δημοκρατικό. 

Είκοσι πέντε κριτές από όλο τον κόσμο, οινολόγοι, οινοχόοι, δημοσιογράφοι οίνου, Mastersofwine και Master sommelier, χωρισμένοι σε πέντε επιτροπές, δοκιμάσαμε 865 δείγματα, από τα οποία τα 34 ήταν αποστάγματα. Απονεμήθηκαν 607 μετάλλια, 538 σε ελληνικές συμμετοχές που «μεταφράστηκαν» σε 50 χρυσά, 172 ασημένια και 316 χάλκινα. Τα αποστάγματα απέσπασαν 24 μετάλλια, 4 χρυσά, 4 ασημένια, 16 χάλκινα.

Το συμπέρασμα ήταν ότι το ποιοτικό επίπεδο των ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων έχει βελτιωθεί δραματικά. Ό,τι δοκιμάσαμε ήταν καλό. Όμως, δεν δοκιμάσαμε κάτι που να μας κάνει να ζητωκραυγάσουμε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι περιμένουμε ακόμη το ΜΕΓΑΛΟ ελληνικό κρασί που η βιομηχανία του κρασιού μάς έχει πείσει ότι μπορεί να το παραγάγει, αλλά για κάποιον λόγο δεν το έχει κάνει ακόμη. 

Τα καλύτερα!

Καλύτερος Οίνος του Διαγωνισμού

Ράμνιστα, Κυρ-Γιάννη ΑΕ, 2013, ΠΟΠ Νάουσα

Καλύτερος ερυθρός οίνος

Ράμνιστα, Κυρ-Γιάννη ΑΕ, 2013, ΠΟΠ Νάουσα

Καλύτερος λευκός οίνος

Πλάνο Ασύρτικο, Κτήμα Τέχνη Οίνου, 2016, ΠΓΕ Δράμα

Καλύτερος ροζέ οίνος

Άκρες, Σκούρας, 2018, ΠΓΕ Πελοπόννησος

Καλύτερος επιδόρπιος οίνος

Saint Barnabas Commandaria, Καμαντέρενα – ΣΟΔΑΠ Ltd 2002, ΠΟΠ Κουμανδαρία, Κύπρος

Καλύτερος αφρώδης/ημιαφρώδης οίνος

Garibaldi Espumante Brut Chardonnay, Βραζιλία 

Καλύτερη ρετσίνα

Δάκρυ του Πεύκου,
Σ. Κεχρή & Σία ΟΕ, 2018

Καλύτερο απόσταγμα

Kanenas Τσίπουρο

Ευάγγελος Τσάνταλης ΑΕ