Από γενιά σε γενιά…

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβέρωφ. Ένα όνομα του οποίου η αναφορά και μόνο δημιουργεί συνειρμούς που παραπέμπουν συγχρόνως στην πολιτική και στον πολιτισμό, στην τέχνη και στη λογοτεχνία, στο Μέτσοβο και στα καλά κρασιά. 

Κατώγι Αβέρωφ. Κρασιά που συντρόφευσαν τα γλέντια μας, ξενοδοχείο που στέγασε τα ταξιδιάρικα όνειρά μας, άνθρωποι που έγιναν στενοί, αγαπημένοι, ξεχωριστοί φίλοι. 

Κατώγι Αβέρωφ. Το εμβληματικό, πρωτοπόρο οινοποιείο που φέτος συμπληρώνει εξήντα χρόνια δημιουργικής πορείας και μεταλαμπαδεύει το όραμα στην τρίτη γενιά της οικογένειας, στον Αλέξανδρο Ιωάννου, γιο της κόρης του Ευάγγελου Αβέρωφ, Τατιάνας, και του Σωτήρη Ιωάννου, που συμπληρώνει φέτος τριάντα χρόνια στη διοίκηση της εταιρείας και παραδίδει τη σκυτάλη στον γιο του.

«Είναι σημαντικό για μας», λέει ο Αλέξανδρος, «ότι φέτος συμπληρώνονται τριάντα χρόνια που ο πατέρας μου διοικεί την εταιρεία και τριάντα χρόνια από την ίδρυση της Πινακοθήκης στο Μέτσοβο. Την Πινακοθήκη τη διοικεί η μητέρα μου, αλλά έχει τη συνεχή υποστήριξη του πατέρα μου, και νομίζω ότι αυτή η ενασχόλησή του με την τέχνη τού έδωσε άλλη προοπτική και στην επιχειρηματική του πορεία. Θα έλεγα ότι ο πατέρας μου είναι 50% καλλιτέχνης και 50% επιχειρηματίας. Και πιστεύω ότι το κρασί είναι ένα προϊόν που πρέπει να το δεις έτσι: και καλλιτεχνικά, και επιχειρηματικά. Ο πατέρας μου ήταν εκείνος που μετέτρεψε σε εταιρεία το όραμα και το μεράκι του παππού μου. Έκανε το Κατώγι Αβέρωφ ένα πρωτοποριακό οινοποιείο και έβαλε τη σφραγίδα του στην έναρξη της ιστορίας του οινοτουρισμού στην Ελλάδα. Εγκαινίασε μια μυσταγωγική επισκέψιμη διαδρομή στους χώρους του οινοποιείου και ήταν ο πρώτος που έφτιαξε ένα μπουτίκ ξενοδοχείο σε άμεση επικοινωνία με το οινοποιείο».

Ο Αλέξανδρος Ιωάννου, εδώ και έναν χρόνο, έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο Μέτσοβο μαζί με τη σύντροφό του, Μαρία Κάπο,υ και δηλώνει αποφασισμένος να παραμείνει, γιατί θεωρεί ότι το να βρίσκεσαι στην καρδιά της επιχείρησης είναι πολύ σημαντικό, όπως άλλωστε και το ότι η διαμονή του στο Μέτσοβο τον βοήθησε να καταλάβει την αγάπη που έτρεφε ο παππούς του γι’ αυτό.

«Κληρονόμησα το όραμα και την επιχείρηση πάνω στην κρίση», συνεχίζει ο Αλέξανδρος Ιωάννου, που από το 2015 είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. «Θεωρώ όμως ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καθορίσουμε και να επηρεάσουμε την πορεία μας μέσα σε αυτήν. Νομίζω ότι το διαχειριστήκαμε καλά. Από λίγους μεμονωμένους επισκέπτες, μέσα σε λίγα χρόνια το Κατώγι Αβέρωφ κατορθώνει να δέχεται 20.000 επισκέπτες ετησίως. Δεν επαναπαυόμαστε. Θέλω να έρχονται επισκέπτες στο Μέτσοβο και να μένουν με το στόμα ανοιχτό! Θέλω να γίνονται αυτοί πρεσβευτές της δουλειάς μας, των κρασιών μας». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή