Εκεί ψηλά στον Αχινό!

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζυρίχη, τέλη της δεκαετίας του 1990. Δύο νέοι άντρες απολαμβάνουν ένα μπουκάλι κρασί Châteaux Le Fleur-Petrus. Ο ένας προκαλεί τον άλλο: «Βάζεις στοίχημα ότι ένα τέτοιο κρασί, και ακόμα καλύτερο, μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα;». Το στοίχημα μπήκε και ο Κύρος Μελάς (αυτός ήταν ο ένας από τους δύο φίλους) αποφάσισε να το κερδίσει. Το οικογενειακό κτήμα στον Αχινό της Φθιώτιδας φυτεύεται με Merlot και Cabernet Franc, όπως το περίφημο Le Fleur, ο διακεκριμένος οινολόγος Πάνος Ζουμπούλης αναλαμβάνει δράση και το La Tour Melas παίρνει σάρκα και οστά.

Σήμερα, το ομώνυμο κρασί έχει κερδίσει τη θέση του ανάμεσα στα πρωτοκλασάτα κρασιά του ελληνικού αμπελώνα – και όχι μόνο. Αφού πριν από τρία χρόνια στο περίφημο «La Tour Melas Wine Challenge» «μονομάχησε» σε τυφλή συγκριτική δοκιμασία με τρία μυθικά γαλλικά κρασιά: La Fleur, La Violette και Canon La Caffelliere, Pomerol και Saint Emilion vs Αχινός. Το στοίχημα κερδήθηκε! Το La Τour Melas 2011 βγήκε πρώτο! 

To οινοποιείο και ο αμπελώνας στον Αχινό αποτελούν πρότυπη οινοποιητική μονάδα και η ομάδα, εκτός από τον πρωτεργάτη του εγχειρήματος Πάνο Ζουμπούλη, συμπληρώθηκε με την οινολόγο Elsa Picard, μόνιμα εγκατεστημένη στο κτήμα, και τον σύμβουλο αμπελουργίας Eric Moro. Αμπελουργία ακριβείας, σχολαστική οινοποίηση, απόλυτη προσήλωση στην υψηλή ποιότητα χωρίς συμβιβασμούς αποτελούν κοινό παρονομαστή όλων των ανθρώπων που εργάζονται εκεί, και αποτυπώνεται στους δέκα τρύγους που έχουν εμφιαλωθεί και κυκλοφορήσει έως σήμερα. Αυτούς τους δέκα τρύγους ο Κύρος Μελάς αποφάσισε να παρουσιάσει στο αθηναϊκό οινόφιλο κοινό, σε μια ιδιαίτερη κάθετη γευστική δοκιμή με τον τίτλο «Pursuing Excellence», που συνοδεύτηκε από ένα ειδικά σχεδιασμένο δείπνο στο Tudor Hall του ξενοδοχείου King George. Με επίτιμη καλεσμένη τη Sarah Jane Evans MW (πρώην Chairman του Ινστιτούτου των Masters of Wines και Co-Chairman των Decanter Awards) και παρουσιαστή της δοκιμής τον Γιάννη Καρακάση MW, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και να αποτιμήσουμε τη δημιουργία δέκα ετών του La Tour Melas. Ξεκινήσαμε με ένα εντυπωσιακό, χωρίς ίχνος κούρασης, 2006, περάσαμε σε ένα elegant ισορροπημένο 2007 και στη συνέχεια σε ένα φυτικό, απίστευτα νέο ακόμη, 2008. Το 2009 ήταν μια κακή χρονιά και δεν εμφιαλώθηκε κρασί, ενώ το 2010 μας αποζημίωσε με ένα φρουτώδες αλλά και ορυκτώδες blend. Το 2011, το κρασί που νίκησε τους Γάλλους αντιπάλους εξακολουθεί να εντυπωσιάζει, όπως και το 2012, πιο βαρελάτο και εκφραστικό. Κρασιά «κύρους» τα 2013, 2014, 2015, όπως τα χαρακτήρισε ο Γιάννης Καρακάσης, κρασιά πολύπλοκα, ισορροπημένα, με βάθος αρωμάτων και γεύσεων, όπως και το 2016, η πλέον πρόσφατη χρονιά, που κυκλοφορεί νεαρή και ελπιδοφόρα.

Ο Eric Moro λέει πως, όταν έρχεται στο La Tour Melas, αισθάνεται σαν να γυρίζει στο πατρικό του για Χριστούγεννα. Αυτή η αίσθηση της ζεστασιάς, της γιορτής, της διάρκειας και της πολυτέλειας μεταφέρεται στα ποτήρια μας όταν γεμίζουν με τα εκλεκτά αυτά κρασιά. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή