Γουλιές από μια έκθεση

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Paleo. Η ατμοσφαιρική παλιά αποθήκη με την ξύλινη στέγη, τους πέτρινους τοίχους και τα χιλιάδες μπουκάλια είναι το απόλυτο σκηνικό για να ξεδιπλώνει ο Γιάννης Καϋμενάκης τον τεράστιο κατάλογο με τα κρασιά και τις γνώσεις του πάνω σε αυτά. Αυτός ο χώρος την περασμένη εβδομάδα μεταμορφώθηκε σε χώρο έκθεσης κρασιών που αποτελούν το οινικό portfolio της κάβας Χάλαρη. 

Ξεκίνησα να δοκιμάζω τα κρασιά του φημισμένου οίκου Gaja. Από το οινοποιείο Ca’ Marcanda, το Promis 2016 και το Magari 2016 καταρρίπτουν με την πρώτη γουλιά μύθους που αφορούν γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, χαρμάνια κ.λπ., και σε ανεβάζουν στα ουράνια. Ενώ με ένα Barbaresco 2015 επιβεβαιώνω αυτό που λέει η Gaia Gaja: «Όταν πίνεις Nebbiolo, είναι σαν να σε κλοτσάει στο πρόσωπο μια μπαλαρίνα! Νιώθεις και τη φινέτσα και τη δύναμη».

Επόμενη στάση στη Βουργουνδία, στο Maison Louis Latour, που βρίσκεται στο οινικό παιχνίδι από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης. Ένα Ardeche Chardonnay 2015 να ξετρελαίνεσαι και ένα Chablis «Les Clos» 2013 για να επιβεβαιώσει τη δυνατότητα των λευκών στον χρόνο. Από τα εξαιρετικά Pinot Noir ξεχωρίζω το Aloxe Corton Domaine Latour 2014.

Βουτιά στο καλοκαίρι με ένα ροδάκινο και μια ροζέ Προβηγκία από το Château Minuty στην περιοχή του Σεν Τροπέ. Δοκιμάστε όλες τις ετικέτες του 2018! M de Minuty, Prestige, Rosé et Or, Château Minuty 281! 

Στη φινέτσα του Λίγηρα μας προσκαλεί το Domaine Chatelain με υπέροχα Pouilly Fumé, από τα οποία ξεχωρίζω το Prestige 2014. Και παραμένω στην περιοχή με το θαυμάσιο Sancerre blanc «Les Romains» 2016 Domaine Vacheron. 

Και φτάνουμε στο Friuli, στο οινοποιείο Schiopetto, το οποίο εκθειάζει στις κριτικές του ο Ρόμπερτ Πάρκερ, για να δοκιμάσουμε ένα εξαιρετικό Pinot bianco DOC Collio 2016 και ένα Friulano DOC Collio 2016.

Ιδιαίτερη μνεία στα βερμούτ Contratto, βοτανικά και medicinal, καθώς και στα γοητευτικά αφρώδη φαγητού του ίδιου οίκου.

Η μόνη ελληνική παρουσία το Κτήμα Σαμαρτζή, παλιοί γνώριμοι, με τα «Δύο ποτάμια» και τη σειρά «Μ» με Μούχταρο και Merlot. Eξαιρετική η Μαλαγουζιά Κλεψύδρα 2018 και το «S» Syrah 2016!

Πρέπει να ομολογήσω ότι η έκθεση με ενθουσίασε. Άνετες δοκιμές, στιλάτο ενημερωτικό υλικό, θαυμάσιες επιλογές. «Ένα ένα τα διαλέγω τα κρασιά που εισάγω», λέει με πάθος η Βάλια Χάλαρη και βάζει τη σφραγίδα της σε μια άριστα οργανωμένη έκθεση με άρωμα δυναμικής γυναίκας. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή