Δοκιμάζοντας με τον Gaja

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατόν πενήντα χρόνια δραστηριοποιείται στον χώρο της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής η οικογένεια Gaja, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι μόνο όταν ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης ο Angelo, τη δεκαετία του 1960, το σκηνικό άλλαξε.

«Οι Πιεμοντέζοι», μου είπε ο Angelo Gaja στην επίσκεψή του στην Αθήνα το 2004, «είναι άνθρωποι περήφανοι για το παρελθόν τους, που αλλάζουν πολύ αργά και πολύ δύσκολα. Σαφώς υπάρχουν αξιοθαύμαστα στοιχεία σε αυτές τις συμπεριφορές, αλλά ο σεβασμός στην παράδοση δεν σημαίνει αναγκαστικά στασιμότητα και έλλειψη προοδευτικής δημιουργίας». 

Ο Angelo εμπνέει μια ολόκληρη γενιά νέων Ιταλών οινοπαραγωγών και δεν διστάζει να ακολουθήσει νέες πρωτοποριακές μεθόδους οινοποίησης, αλλά και να φυτέψει δίπλα στο παραδοσιακό Nebbiolo διεθνείς ποικιλίες. «“Darmagi” (τι κρίμα!) μουρμούρισε ο πατέρας μου, δήμαρχος τότε του Barbaresco», λέει ο Angelo. Και αποφασίζει να ονομάσει Darmagi το πρώτο κρασί από Cabernet Sauvignon, Merlot και Cabernet Franc. Παράλληλα δηλώνει εμπράκτως την πίστη του στο Nebbiolo και κάνει τον κόσμο εκτός Ιταλίας να το δει με άλλο μάτι. 

«Δεν έχουμε λόγο να φυλάμε τις στάχτες! Πρέπει μόνο να κρατάμε αναμμένη τη φλόγα!» λέει ο 26χρονος Giovanni Gaja, το στερνοπούλι μετά από δύο θυγατέρες του Angelo, που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. Άξιος απόγονος του χαρισματικού του πατρός, παρουσίασε επί μιάμιση ώρα ένα masterclass περιήγησης στην ιστορία, στους αμπελώνες, στα οινοποιεία, στη φιλοσοφία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής, καθώς και οκτώ εμβληματικά κρασιά.

Ξεκινήσαμε με ένα Alteni Di Brassica 2016, ένα ιδιαίτερο Sauvignon blanc, φρουτώδες και πικάντικο, για να συνεχίσουμε με τα κρασιά από το φανταστικό οινοποιείο Ca’ Marcanda στην Τοσκάνη. Promis 2016 (Merlot, Syrah, Sangiovese), φινετσάτο και ρωμαλέο. Magari 2016 (Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot), φρουτώδες και μεσογειακά βοτανικό. Ca’Marcanda 2015 (Cabernet sauvignon, Cabernet Franc) η απόλυτη έκφραση του Bolgeri. Από το οινοποιείο Gaja στο Barbaresco, Nebbiolo 100% για το Conteisa 2013 με ανθώδη, φρέσκα χαρακτηριστικά. Sito Moresco 2016 (Nebbiolo, Barbera, Merlot, Cabernet Sauvignon), φρουτώδες με ωραίες τανίνες, και βέβαια ένα υπέροχο Barbaresco (100% Nebbiolo), μπαχαρένιο και ορυκτώδες. Τελειώσαμε με ένα κρασί από το οινοποιείο Pieve Santa Restituta στο Montalcino, δοκιμάζοντας, τι άλλο, ένα φανταστικό Brunello 2013 (100% Sangiovese), εκφραστικό, βαθύ, ισορροπημένο, τέλειο!

Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία, οργανωμένη τέλεια από τη Βάλια Χάλαρη και την ομάδα της Κάβας, που φιλοξενήθηκε στο αγαπημένο μας στέκι, το Paleo. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή