Η «επιστροφή» της TWA

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ταινία «The Terminal», ο Τομ Χανκς υποδύεται έναν άντρα που παγιδεύεται για μερικούς μήνες στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης. Ο «Βίκτορ» φτιάχνει ένα πρόχειρο κατάλυμα, όπου διαμένει μέχρι το ευτυχισμένο τέλος της ταινίας. 

Εν έτει 2019, ο συμπαθής «Βίκτορ» θα μπορούσε να καταλύσει στο ολοκαίνουργιο TWA Hotel του διεθνούς αεροδρομίου, που υποδέχεται εδώ και λίγες ημέρες τους πρώτους επισκέπτες του. Το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε στους χώρους του εγκαταλελειμμένου τέρμιναλ της αεροπορικής εταιρείας TWA, που μεσουράνησε στους αιθέρες του μεταπολεμικού κόσμου. 

Ο εμβληματικός αεροσταθμός φέρει την υπογραφή του διάσημου Αμερικανο-Φινλανδού αρχιτέκτονα Έερο Σάαρινεν· είναι ο ίδιος που σχεδίασε το πρώην Ανατολικό Αεροδρόμιο του Ελληνικού, το οποίο το 2006 χαρακτηρίστηκε μνημείο. Το τέρμιναλ παρέμενε σε αχρηστία από το 2001, τελευταία χρονιά λειτουργίας της άλλοτε κραταιάς εταιρείας: ένα εντυπωσιακό λευκό «διαστημόπλοιο» ανάμεσα στους διαδρόμους προσγείωσης/απογείωσης του JFK. Οι εργασίες ανακατασκευής του (φωτογραφία κάτω) ξεκίνησαν πριν από περίπου τρία χρόνια και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: 512 δωμάτια, χώροι συνεδρίων, εστιατόρια, ένα μουσείο ιστορίας της αεροπλοΐας, πισίνα στην ταράτσα, παρατηρητήριο έκτασης 900 τ.μ. και ένα κοκτέιλ μπαρ που φιλοξενείται στο εσωτερικό ενός αεροσκάφους Lockhead L-1649 Starliner. 

Η διακόσμηση ταξιδεύει τους επισκέπτες στη δεκαετία του 1960, συνδυάζοντας την πολυτέλεια με τη νοσταλγία και άρωμα Χόλιγουντ, με έπιπλα Knoll, τηλέφωνα με καντράν, κόκκινες μοκέτες στους διαδρόμους – για να θυμίζουν το χρώμα των επίπλων στο αυθεντικό σαλόνι της TWA. Τις στολές του προσωπικού του ξενοδοχείου υπογράφει ο αειθαλής Σταν Χέρμαν, μακροβιότερος πρόεδρος του Συνδέσμου Αμερικανών Σχεδιαστών Μόδας, ο οποίος είχε σχεδιάσει τις στολές και της TWA, ενώ, πριν από λίγες ημέρες, ο οίκος Louis Vuitton παρουσίασε εκεί την κολεξιόν κρουαζιέρας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή