Ένα γιουβέτσι στο βάθος του τούνελ

Ένα γιουβέτσι στο βάθος του τούνελ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ δυνατή η φετινή χρονιά του Sani Gourmet Festival στο φερώνυμο ξενοδοχειακό χωριό της Χαλκιδικής. Οι καλεσμένοι διάστεροι και τριάστεροι αρχιμάγειρες από όλο τον ντουνιά ξόδεψαν κόπο και χρόνο για να μας παρουσιάσουν τη μαγειρική που διακονούν στα βραβευμένα εστιατόριά τους. 

Δοκιμάζοντας τα μενού δύο εξ αυτών, αλλά και κάμποσους από τους μεζέδες που ετοίμασαν όλοι οι σεφ στο επίσημο πάρτι της διοργάνωσης, μου γεννήθηκε η εξής απορία: πόσα κόμπλεξ κουβαλάμε το ρωμαίικο; Αυτοί λοιπόν οι πολυβραβευμένοι αρχιμάγειρες, χωρίς να είναι προσκολλημένοι στο ευλαβικό δόγμα του κυριακάτικου «γιουβετσιού» της γιαγιάς τους, χωρίς να είναι παραδομένοι σε μια έξαλλη πατριδολαγνεία, είναι παρ’ όλα αυτά πρεσβευτές της χώρας τους, δημιουργούν μέσα στα τοπικά τους συμφραζόμενα. Ακόμα και όταν τα αναιρούν, η καταγωγή τους είναι εκεί, ντούρα και λαμπερή. Μέσα από προϊόντα και τοπικές λογικές. Δεν το πολυσκέφτονται, είναι απλώς αυτονόητο.

Δεν ξέρω πώς να σας το εξηγήσω: δεν καρυκεύουν απλώς λιβανέζικα, γαλλικά, αγγλικά, σκανδιναβικά, νεοϋορκέζικα τη μαγειρική τους, δεν κάνουν «πειραγμένες» κιτσαρίες, βγαίνει αζόριστη στα πιάτα τους η κουζίνα του τόπου τους. Κι ας μιξάρουν με μοντέρνους τρόπους και αναπάντεχα προϊόντα.

Εμείς, το ρωμαίικο, έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας. Ένας, νομίζω, είναι ο δρόμος. Αυτός που έχει από χρόνια ανοίξει ο Χριστόφορος Πέσκιας. Ο πιο τολμηρός, ο πιο γενναίος, ο πιο τρυφερός, ο πιο βαθύς από όλους. Δάσκαλος. Να τον μελετήσουμε.

Εκλεκτοί σεφ, χρήσιμες πληροφορίες 

→ O βραβευμένος με τρία αστέρια Michelin Thomas Bühner, ένας από τους πατέρες της σύγχρονης γκουρμέ γερμανικής κουζίνας, ετοίμασε ένα tour de force μενού. Άριστα 10΄, από τις πιο δυνατές συμμετοχές από καταβολής θεσμού. Δυνατή στιγμή: ο πελαγίσιος μπακαλιάρος ποσέ με ωμή κοιλιά τόνου, σε ζωμό μπακαλιάρου με σαφράν. Εξαιρετικό το ταίριασμα του μενού με εκλεκτές σαμπάνιες Perrier-Jouët. Ο σεφ αυτή την περίοδο σχεδιάζει το μενού για δύο εκτός Γερμανίας εστιατόρια. 

→ Ο γεννημένος στη Σουηδία Αμερικανός Fredrik Berselius, διάστερος, είναι εκπρόσωπος της μοδάτης new nordic μαγειρικής. Δυνατό πιάτο: το πιτσούνι με δαμάσκηνο και βούτυρο από καμένο κουκουνάρι πάνω σε ρεμουλάντ σελινόριζας. Είναι σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Aska στη Νέα Υόρκη. 

→ Ο διάστερος Greg Malouf, λιβανέζικης καταγωγής, ετοίμασε έναν συγκλονιστικής απλότητας και νοστιμιάς μεζέ στο πάρτι του φεστιβάλ: ζουμερό, ελαφροψημένο σολομό με σάλτσα γιαουρτιού-ταχινιού, καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, μπαχάρια και φρέσκο κόλιανδρο. Μόλις κυκλοφόρησε το εξαιρετικό βιβλίο μεσανατολίτικης ζαχαροπλαστικής «Suqar». 

→ H Γαλλίδα Stephanie Le Quellec, στολισμένη με δύο αστέρια Michelin, μαγείρεψε έναν ιδιάζοντα, αξιομνημόνευτο μεζέ: μισοψημένη καραβίδα με γλυκιά κρέμα blanc-manger και βανίλια. Tι ξαφνιαστικό πάντρεμα! Η Le Quellec διαφεντεύει την κουζίνα του La Scène, που βρίσκεται στο ξενοδοχείο Prince de Galles. 

→ Ο Χριστόφορος Πέσκιας μαγειρεύει στο αθηναϊκό Balthazar. ■

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή