Φύκια για μεταξωτά… τζιν

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νησί Harris στο σύμπλεγμα των Εξωτερικών Εβρίδων, στο βόρειο τμήμα της Σκωτίας, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα των σκωτσέζικων τοπίων της περιοχής: απότομες ακτές με αρχαία πετρώματα από τη μια, αμμουδερές παραλίες γεμάτες σέρφερ από την άλλη. Μεσαιωνικά ερείπια, ήσυχα χωριά, μικρές πράσινες πεδιάδες, χαριτωμένοι άνθρωποι, γελαστοί και με χιούμορ. Εκεί ζει και δραστηριοποιείται ο Λιούις Μακένζι, ο τοπικός δύτης, ένας βετεράνος των καταδύσεων, ερευνητής και γνώστης του θαλάσσιου κόσμου και της χλωρίδας του. Θα μου πείτε, και τι μας νοιάζει; Σωστά! Μάλλον δεν θα μας ένοιαζε καθόλου αν ο Λιούις δεν ήταν ο άνθρωπος-κλειδί στην παραγωγή του τοπικού τζιν, του Isle of Harris Gin. Στο μικρό, γραφικό, ομώνυμο αποστακτήριο στο Tarbet παράγεται ένα τζιν που διαφέρει τελείως από κάθε άλλο, γιατί ένα από τα συστατικά που συνθέτουν το αρωματικό του προφίλ είναι μια φαιοφύκη, το σπάνιο, θρεπτικό Sugar Kelp ή Saccharina latissima επί το επισημότερο. Ο Λιούις βουτάει στον βυθό γύρω από το νησί και ψάχνει στα υποθαλάσσια δάση για τα πρασινόχρυσα φύλλα, τα οποία συλλέγει με μεγάλη προσοχή μόνο άνοιξη και καλοκαίρι, μια και τις άλλες εποχές το φυτό αναπαράγεται και μεγαλώνει και κανείς δεν θέλει να διαταράξει τη φυσική ισορροπία των βυθών της περιοχής. Τα φύκια αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο και στη συνέχεια συμπληρώνουν τα υπόλοιπα βοτανικά και αρωματικά που συμμετέχουν στην απόσταξη του τζιν και τα οποία είναι λίγο πολύ γνωστά: ιουνίπερος, κορίανδρος, ρίζες αγγελικής, εσπεριδοειδή κ.ά. Η απόσταξη γίνεται σε έναν μικρό χάλκινο άμβυκα, που χαϊδευτικά τον φωνάζουν «The Dottach», όπως μια φλογερή, καβγατζού ντόπια γυναίκα. Η ιδιαιτερότητα του Isle of Harris Gin είναι ότι οι αποσταγματοποιοί κρατούν μόνο την «καρδιά» της απόσταξης και πετούν ουρές και κεφαλές χωρίς να τις αποστάζουν ξανά, όπως συνηθίζεται. Έχουμε λοιπόν ένα premium τζιν, με αρώματα πεύκου και ιουνίπερου, νεραντζιού και γκρέιπφρουτ, φρούτων και μπαχαρικών, με μια ξηρή θαλασσινή υπογράμμιση από το Sugar Kelp. Μαλακό, ξηρό, σχεδόν ορυκτώδες, αφήνει μια μακριά πιπεράτη και θαλασσινή επίγευση. Δοκιμάστε το σκέτο, με σκληρά μεγάλα παγάκια που δεν λιώνουν εύκολα και με λίγες σταγόνες Sugar Kelp Aromatic Water, για να αναπνεύσετε το άρωμα των Εβρίδων.

Αλλιώς, σε ένα ιδιαίτερο μαρτίνι, συνταγή του Alessandro Palazzi από το φημισμένο για τα μαρτίνι του Duke’s bar στο Λονδίνο: 100 ml παγωμένο Isle of Harris Gin / 5 ml dry αγγλικό βερμούτ / τρίμμα αυγοτάραχου Μεσολογγίου. Παγώστε ένα ποτήρι του μαρτίνι χωρητικότητας 125 ml. Βάλτε τα 5 ml του βερμούτ και στριφογυρίστε να καλυφθούν τα τοιχώματα του ποτηριού. Προσθέστε το παγωμένο τζιν και τρίμμα αυγοτάραχου κατά το γούστο σας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή