Προπονητής από χρυσάφι

6' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παιδικό όνειρο του Πατρίκ Μουράτογλου ήταν να γίνει επαγγελματίας τενίστας, αλλά η οικογένειά του ήθελε ένα ασφαλέστερο μέλλον για τον ίδιο, μακριά από τα ρίσκα του πρωταθλητισμού. Αρκετά χρόνια αργότερα, αποφάσισε να βοηθήσει όσους ήθελαν να ξεχωρίσουν στον απαιτητικό κόσμο της αντισφαίρισης. Στην πορεία εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους προπονητές του τένις στον κόσμο, οδηγώντας τη Σερένα Γουίλιαμς στην κορυφή του αθλήματος. Υπό την καθοδήγηση του Μουράτογλου βρίσκεται από το 2018 και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο νεαρός  Έλληνας που έχει γοητεύσει το διεθνές στερέωμα του τένις.  

Ο Μουράτογλου άρχισε να προπονεί τη Σερένα Γουίλιαμς το 2012, εντοπίζοντας πως κυρίαρχο στοιχείο στο μοναδικό ταλέντο της ήταν η εξαιρετική νοητική της δύναμη. Αν και διήνυε μια δύσκολη περίοδο, η Γουίλιαμς είχε ήδη κατακτήσει 13 Γκραν Σλαμ. Και όμως «πίστευα ότι μπορούσε να επιτύχει πολλά περισσότερα», δηλώνει ο Μουράτογλου στο «Κ». Τα επόμενα χρόνια, η Γουίλιαμς εξελίχθηκε στην κορυφαία τενίστρια όλων των εποχών. Έχει κερδίσει 23 τίτλους Γκραν Σλαμ, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ.

 

Προπονητής  από χρυσάφι-1

«Εν ώρα εργασίας» ο Στέφανος Τσιτσιπάς με τον Πατρίκ Μουράτογλου, σε ένα από τα χωμάτινα γήπεδα της Mouratoglou Tennis Academy.

 

Στέφανος: ο αγωνιστής που δεν φοβάται να παραδεχτεί τα λάθη του

Ο Μουράτογλου εκφράζεται με θερμά λόγια για τον Στέφανο Τσιτσιπά, που φέτος αναρριχήθηκε ραγδαία στην έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. «Όταν γνώρισα τον Στέφανο, ήταν ακόμη πολύ νέος και δεν είχε ξεχωρίσει στον κόσμο του τένις, αλλά κέρδισε αμέσως την αμέριστη συμπάθειά μου. Εντυπωσιάστηκα από τη νοοτροπία του αγωνιστή, αλλά και από τον τρόπο που αναλάμβανε τις ευθύνες του στους αγώνες. Έπαιρνε ρίσκα και δεν επαναπαυόταν σε λάθη των αντιπάλων του», δηλώνει ο Μουράτογλου. Εκτός από τις νίκες του Τσιτσιπά μέσα στο 2019, αξέχαστος θα μείνει ο αγώνας με τον Σταν Βραβίνσκα στο Roland Garros. Αν και ο Τσιτσιπάς έχασε μετά από μια πεντάωρη –επική– μάχη, αποδέχτηκε την ήττα του ως «μάθημα ζωής», αποδεικνύοντας πως η πρώτη ανάγνωση του Μουράτογλου για τον αθλητή του ήταν αλάνθαστη. Στην καριέρα του, ο Μουράτογλου ήταν επίσης προπονητής του Μάρκου Μπαγδατή, της Αναστασίας Παβλιουτσένκοβα, της Αραβάν Ρεζάι και άλλων αντισφαιριστών με υψηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.

Αυτοπεποίθηση: βασικό συστατικό της επιτυχίας

Πώς προπονείς έναν αθλητή για να αντεπεξέλθει στην πίεση των αγώνων; «Πρώτα απ’ όλα, δεν μπορούν όλοι να αντέξουν την πίεση. Σε ένα ατομικό άθλημα τόσο ανταγωνιστικό όσο είναι η αντισφαίριση, πρέπει να έχει κανείς την κατάλληλη ψυχολογία για να γίνει πρωταθλητής ή τουλάχιστον για να ενταχθεί στην πρώτη 100άδα», τονίζει ο Μουράτογλου, που είναι επίσης μισός  Έλληνας από την πλευρά του πατέρα του, όπως ο Τσιτσιπάς. 

Εξηγεί ότι μία από τις επιτυχίες ενός προπονητή είναι να θωρακίσει τον αθλητή του με τόση αυτοπεποίθηση, ώστε να μπορεί να αξιοποιεί αυτή την τεράστια πίεση προς όφελός του αντί να λειτουργεί εις βάρος του. «Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος πως η ψυχολογία μας χτίζεται μέσα από εμπειρίες που μας διδάσκουν να έχουμε ή να μην έχουμε πίστη στις ικανότητές μας. Δουλειά μου είναι να αναπρογραμματίζω τους παίκτες, ώστε να βιώνουν τις εμπειρίες τους θετικά. Να συνειδητοποιήσουν πως ακόμα και η αποτυχία είναι ορισμένες φορές απαραίτητη για να φτάσει κανείς στον τελικό στόχο», εξηγεί ο Μουράτογλου. Βέβαια, όπως τονίζει, οι πρωταθλητές είναι μια μοναδική κατηγορία ανθρώπων. «Δεν παραιτούνται εύκολα. Πιστεύουν στον εαυτό τους. Η δύναμη του νου τους είναι τεράστια, και πάντα αυτό αναζητώ όταν γνωρίζω έναν νέο παίκτη».    

Η προπονητική φιλοσοφία του Μουράτογλου εστιάζει στη χάραξη της σωστής μεθόδου για τον κάθε παίκτη. «Αυτό είναι το μότο μου. Σημαντικό είναι να ακούς προσεκτικά τι λέει ο αθλητής και να κατανοήσεις τη σχέση που επιθυμεί με τον προπονητή του για να τον εμπιστευτεί απόλυτα. Να εστιάσεις στις σωστές λεπτομέρειες, για να μπορέσεις να προχωρήσεις στις απαραίτητες τεχνικές αλλαγές και να έχεις περισσότερες επιλογές στη χάραξη στρατηγικής». Για τον Μουράτογλου, η διαφορά ανάμεσα στη νίκη και την ήττα ενός αγώνα είναι να έχεις καταφέρει να τελειοποιήσεις ένα εκατομμύριο λεπτομέρειες».  

 

Προπονητής  από χρυσάφι-2

Η Σερένα Γουίλιαμς αγκαλιάζει τον προπονητή της, Πατρίκ Μουράτογλου, αφού νίκησε την Τσέχα Λούσι Σαφάροβα σε αγώνα του Roland Garros, το 2015.

 

Η ακαδημία των αυριανών πρωταθλητών

Σε αυτή τη φιλοσοφία είναι θεμελιωμένη, εξάλλου, η Mouratoglou Tennis Academy, ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια νεαρών αντισφαιριστών στην Ευρώπη. Ο Μουράτογλου ίδρυσε την ακαδημία το 1996, όταν ήταν ακόμη 26 ετών, ξεκινώντας με την ενοικίαση δύο γηπέδων για ένα εξάωρο την ημέρα σε ένα προάστιο του Παρισιού. Σήμερα, η ακαδημία καλύπτει έκταση 120 στρεμμάτων ανάμεσα στη Νίκαια και στις Κάννες. Μέσα σε μία εικοσαετία και πλέον εξελίχθηκε σε μια υπερπαραγωγή, με 34 γήπεδα τένις. Το εσωτερικό σχολείο της ακαδημίας φιλοξενεί 180 μαθητές από 40 εθνικότητες, που μπορούν να ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους και να αθλούνται καθημερινά με εξατομικευμένη προπόνηση, ακολουθώντας παράλληλα την κατάλληλη διατροφή μαζί με θεραπείες αποκατάστασης σε καθημερινή βάση. Μαζί με τη συμμετοχή σε τουρνουά τένις, οι μαθητές προετοιμάζονται για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε πανεπιστήμια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με υψηλό ποσοστό υποτροφιών που δίνονται για ανώτατες σπουδές στις ΗΠΑ. Στο «βιογραφικό» της Mouratoglou Tennis Academy, όπου, εκτός από τη Γουίλιαμς και τον Τσιτσιπά, προπονείται και ο Νόβακ Τζόκοβιτς, περιλαμβάνονται πάνω από 40 τενίστες και τενίστριες που κατατάσσονται στους 100 καλύτερους από την ATP (Association of Tennis Professionals) και την WTA (Women’s Tennis Association). 

Αναπόφευκτα έχει συζητηθεί το κόστος της 9μηνης εκπαίδευσης σε αυτή την όαση της αντισφαίρισης, καθώς προσεγγίζει τα 40.000 ευρώ ανά έτος. Ο Μουράτογλου, ωστόσο, υπενθυμίζει ότι στην εποχή μας η «ποιοτική εκπαίδευση έχει υψηλό κόστος, ενώ και το τένις είναι ακριβό άθλημα. Κάθε τάξη απαρτίζεται το πολύ από 12 μαθητές και σε κάθε γήπεδο εξασκούνται έως και 4 αθλητές με έναν προπονητή. Πέραν τούτου, ο Μουράτογλου δημιούργησε προ πενταετίας το ίδρυμα «Champ’ seed» για τους παίκτες που έχουν μεγάλες προοπτικές, αλλά δεν διαθέτουν το απαιτούμενο οικονομικό υπόβαθρο. 

Ένα όνειρο που δεν υλοποιήθηκε ποτέ

Το τένις συνεπήρε τον Μουράτογλου από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Θυμάται πως ως παιδί ήταν ντροπαλός και εσωστρεφής, αλλά μέσα στο γήπεδο της αντισφαίρισης καλλιέργησε την εξωστρέφεια και την αποφασιστικότητά του. Αλλά δεν κατάφερε να πάρει το πράσινο φως από τους γονείς του για να ακολουθήσει το τένις επαγγελματικά. «Όταν ήμουν 15 ετών, οι γονείς μου αποφάσισαν πως έπρεπε να σπουδάσω αντί να γίνω επαγγελματίας τενίστας. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να το ξεπεράσω. Στα 20 χρόνια μου άρχισα να εργάζομαι στην οικογενειακή εταιρεία, τη Renewable Energies». Έξι χρόνια μετά, ο πατέρας του Πάρης Μουράτογλου του πρότεινε να γίνει συνέταιρος, διότι ήταν «έτοιμος», όπως του είπε. «Του εξήγησα, όμως, πως δεν θα νιώσω ποτέ ολοκληρωμένος στη ζωή μου εάν δεν ακολουθήσω το πάθος μου, το τένις». Κάπως έτσι ο Μουράτογλου άνοιξε το βασικό κεφάλαιο της ζωής του, αφήνοντας πίσω του μια ασφαλή ζωή, που όμως δεν θα του προσέφερε καμία ιδιαίτερη συγκίνηση. 

Το γεγονός ότι οι γονείς του δεν τον ενθάρρυναν σε μια καριέρα τενίστα δεν του άφησε καμία πικρία. Αντίθετα. Ο πατέρας του ήταν πηγή έμπνευσης για τον ίδιο, καθώς του έμαθε να πολεμά πάντα για την επιτυχία. «Έφυγε από την Ελλάδα μαζί με τους γονείς του όταν ήταν εννέα ετών. Ξεκίνησε από τον κλάδο των ακινήτων, αλλά καινοτόμησε από νωρίς στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημιουργώντας τη δική του εταιρεία», αναφέρει ο ίδιος. Αλληλοσυμπληρώνονταν με τη μητέρα μου, που ήταν ένας στοργικός άνθρωπος. 

 

Προπονητής  από χρυσάφι-3

 

Μια χρυσή εποχή για το τένις 

Ο Μουράτογλου μιλάει με πηγαίο και υπέρμετρο θαυμασμό για τον Ρότζερ Φέντερερ, τον Ραφαέλ Ναδάλ και τον Νόβακ Τζόκοβιτς. «Είμαστε τυχεροί διότι βλέπουμε τους τρεις καλύτερους τενίστες όλων των εποχών να ανταγωνίζονται μεταξύ τους και να καταρρίπτουν όλα τα ρεκόρ. Ο Ρότζερ είναι απλώς μια διάνοια, το τένις είναι γι’ αυτόν δεύτερη φύση. Ο Ράφα είναι ένας μαχητής, έτοιμος να πεθάνει στο γήπεδο. Ο Νόβακ είναι, πιθανώς, ο καλύτερος από όλους. Ήρθε αργότερα, όταν ο Ρότζερ και ο Ράφα κέρδιζαν, και τους κατέκτησε. Νομίζω πως, όταν οι τρεις δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στο τένις, ο Νόβακ υπερισχύει». 

Ποιες είναι οι επόμενες προκλήσεις για τον Τσιτσιπά; «Ο Στέφανος αναρριχήθηκε ραγδαία στην παγκόσμια κατάταξη. Η επόμενη πρόκληση γι’ αυτόν είναι να καλύψει το κενό που τον χωρίζει από την κατάκτηση των Γκραν Σλαμ, αλλά θα πρέπει να είναι ψύχραιμος», τονίζει ο προπονητής του. «Θα πρέπει επίσης να βρίσκεται στη σωστή νοητική κατάσταση, για να παίξει όσο καλύτερα γίνεται στους κατάλληλους αγώνες», προσθέτει ο Μουράτολγου. «Αλλά με την ομάδα του να τον στηρίζει, συμπεριλαμβανομένου του πιο σημαντικού παράγοντα, που δεν είναι άλλος από τον πατέρα του, Απόστολο, βρίσκεται σε καλά χέρια». ■

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή