«Λαέ της Αθήνας…»

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχές Μαΐου του 1958, μόνο λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της ίδιας χρονιάς. Η Προοδευτική Αγροτική Δημοκρατική Ένωση (ΠΑΔΕ) πραγματοποιεί την κεντρική της προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. 

Εντυπωσιακή για τον όγκο της (ο συνασπισμός της ΠΑΔΕ κατέλαβε την τέταρτη θέση με ποσοστό 10,6%, αποσπώντας 10 έδρες), η συγκέντρωση παρουσιάζει ανεξάντλητο ενδιαφέρον για πολλούς λόγους. Προσέξτε, για παράδειγμα, τη συντριπτική παρουσία του ανδρικού φύλου. Έχουν περάσει μόνο έξι χρόνια από την καθιέρωση της ψήφου και για τις γυναίκες και προφανώς η πολιτική θεωρείται ακόμα ανδρικό σπορ. Προσέξτε, επίσης, το ντύσιμο των συγκεντρωμένων (άπαντες φορούν σακάκι, ορισμένοι και κοστούμι) και την πλήρη απουσία λαβάρων. Δεν γνωρίζουμε το όνομα του ομιλητή, αλλά φαίνεται ότι ο κόσμος είναι πλήρως προσηλωμένος σε όσα λέει. Θα μπορούσε να είναι κοινό θεατρικής παράστασης ή κινηματογραφικής προβολής.

Τελικά, οι εκλογές του 1958 θα μείνουν στην ιστορία, γιατί, ενώ επιβεβαίωσαν την πολιτική κυριαρχία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη: δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας αναδείχθηκε η ΕΔΑ με 24,42%, προκαλώντας πολιτικό σεισμό μόλις εννέα χρόνια μετά το τέλος του Εμφυλίου. Οι κεντρώες δυνάμεις (Κόμμα Φιλελευθέρων) υποχωρούν στην τρίτη θέση, επιταχύνοντας τις διαδικασίες για την ανασύνθεση του χώρου τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή