Το ταξίδι του Ματαρόα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ματαρόα» στην πολυνησιακή διάλεκτο σημαίνει «η γυναίκα που βλέπει μακριά» ή «η γυναίκα με τα μεγάλα μάτια». «Ματαρόα» ήταν η ονομασία ενός νεοζηλανδικού μεταγωγικού πλοίου του βρετανικού Ναυτικού, που συνέδεσε όμως το όνομά του με δύο πολύ σημαντικά ταξίδια στη Μεσόγειο το 1945, την ταραγμένη περίοδο που ακολούθησε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Το πρώτο, από τη Μασσαλία στη Χάιφα, έγινε τον Αύγουστο και μετέφερε 173 παιδιά, τα οποία ήταν όλα Εβραίοι πρόσφυγες που σώθηκαν από το κολαστήριο του Μπούχενβαλντ από τον Οργανισμό OSE (Œuvre de Secours aux Enfants). Το επόμενο ταξίδι του «Ματαρόα» ξεκινάει από τον Πειραιά, τον Δεκέμβριο του 1945. Με πρωτοβουλία του ιστορικού διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου, Ροζέ Μιλιέξ, επιβιβάστηκαν στο πλοίο 150 νέοι στους οποίους το γαλλικό κράτος είχε δώσει υποτροφία για σπουδές στο Παρίσι. Ήταν η περίφημη «Υποτροφιάδα» ή «Γενιά του Ματαρόα», πολλοί εκπρόσωποι της οποίας έλαμψαν κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα: Καστοριάδης, Αξελός, Ξενάκης, Σβορώνος, Παπαϊωάννου, Μακρής, Κανδύλης, Προβελέγγιος, Βυζάντιος, Χωραφάς, Κριαράς, Αλεξίου, Χατζηλαζάρου. Ανάμεσά τους και η γλύπτρια Νέλλη Ανδρικοπούλου, που αποτυπώνει την περιπέτεια στο βιβλίο της «Το ταξίδι του Ματαρόα 1945», εκδόσεις της Εστίας. Το «Ματαρόα» λοιπόν έγινε στη συνείδηση των ανθρώπων συνώνυμο με τη διάσωση, τη δημιουργία ευκαιριών, τον διάλογο των λαών.

Το 2019, το «Ματαρόα» γίνεται έμπνευση για το Mataroa Mediterranean Dry Gin. Ένα premium απόσταγμα συμβολίζει τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος, την αφοσίωση στην αριστεία και την αίσθηση της συνέχειας που χαρακτηρίζει αυτό το μοναδικό κομμάτι γης γύρω από τη Μεσόγειο. Το πλοίο μεταμορφώνεται σε μπουκάλι και το φορτίο δεν είναι άνθρωποι, αλλά δώδεκα πολύτιμα συστατικά των ακτών της Μεσογείου: καρποί άρκευθου (Κροατία), ρίζα αγγελικής και λεβάντα (Γαλλία), σπόροι κόλιανδρου (Τυνησία), ρίζα όρις (Ιταλία), φύλλα δάφνης (Συρία), γλυκόριζα (Τουρκία), φλούδες πορτοκαλιού (Ισπανία), φλούδες λεμονιού (Αίγυπτος), χαμομήλι (Κύπρος) και, φυσικά, μοναδική ελληνική μαστίχα από τα μαστιχόδεντρα της νότιας Χίου.

Το δοκιμάσαμε για πρώτη φορά στο Aegean Cocktails and Spirits Festival στην Τήνο και μας άρεσε πολύ. Οι δημιουργοί του, Δημήτρης Μελισσανίδης και Νόπη Ρωμανίδου, μας έστειλαν δύο συνταγές και σας προτείνω να τις δοκιμάσετε στα καλοκαιρινά σας κοκτέιλ. ■

Gin Suang 

50 ml τζιν / 20 ml λικέρ μαστίχα / 20 ml χυμός λάιμ /

30 ml λικέρ πράσινο μήλο Sourz. 

Στο σέικερ με πάγο. Σουρώνουμε σε ποτήρι του κοκτέιλ και γαρνίρουμε με μία φέτα πράσινου μήλου.

Singapore Sling 

40 ml τζιν / 20 ml Grand Marnier / 10 ml triple sec / 30 ml χυμός λεμονιού / 80 ml χυμός ανανά / 5 ml λικέρ Benedictine / 1 σταγόνα ανγκοστούρα. 

Χτυπάμε με πάγο στο σέικερ και σερβίρουμε σε ποτήρι highball. Γαρνίρουμε «εξωτικά» με μία φέτα ανανά, ένα κερασάκι μαρασκίνο και ένα κλωναράκι μέντα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή