Η μεγάλη στιγμή του Rocket Man

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

28 Ιουλίου του 1984, τελετή έναρξης των 23ων Ολυμπιακών Αγώνων, και ο Μπιλ Σούτορ προσγειώνεται στο στάδιο «Κολοσσαίο» του Λος Άντζελες. Η εκτόξευση και η πτήση του πάνω από το στάδιο είναι άκρως θεαματική: πραγματοποιείται με μια ζώνη που διαθέτει πυραυλικό σύστημα, εξ ου και το παρατσούκλι «Rocket Man» (ο άνθρωπος-πύραυλος). «Είχε πολλή ζέστη, πάρα πολλή ζέστη. Θυμάμαι, λίγο πριν εμφανιστώ, όλοι τραβούσαν φωτογραφίες και κάποιος με ρώτησε αν γνώριζα ότι θα με παρακολουθούσαν δυόμισι δισεκατομμύρια άνθρωποι», είπε πριν από λίγα χρόνια ο ίδιος σε συνέντευξή του στη βρετανική έκδοση του GQ.

Ο Σούτορ είχε ξεκινήσει να πετάει το 1964, στην ηλικία των 19 ετών. Η ζώνη-πύραυλος ήταν μια καινοτομία της εταιρείας Bell Aerosystems (αργότερα Aerospace) για τον αμερικανικό στρατό. Ο δημιουργός της, Ουέντελ Μουρ, ήταν οικογενειακός φίλος του Σούτορ και εκείνος που τον είχε προτείνει ως πιλότο για μια σειρά δοκιμαστικών πτήσεων που η εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει. Ύστερα από εκατοντάδες πτήσεις, εκείνη πάνω από το «Κολοσσαίο» παραμένει η μεγαλύτερη στιγμή του. Η αμοιβή του ήταν 1.000 δολάρια, αλλά η διοργάνωση τον άφησε με το παράπονο, ξεχνώντας να του δώσει εισιτήρια για να παρακολουθήσει κάποια από τα αθλήματα των Αγώνων. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή