Στο (χειρουργικό) κρεβάτι με τον Ρέι

Στο (χειρουργικό) κρεβάτι με τον Ρέι

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια φοβισμένη, χνουδωτή μπάλα που ζύγιζε μόλις πέντε κιλά. Αυτή την εικόνα αντίκρισαν οι άνθρωποι της οργάνωσης «Αρκτούρος» όταν πρωτοείδαν τον Ρέι, το ορφανό αρκουδάκι που είχε μόλις έρθει από την Αλβανία. Θύμα λαθρεμπόρων, ο Ρέι πέρασε τους πρώτους μήνες της ζωής του σε ένα κλουβί, με σκοπό να μοσχοπουληθεί σε κάποιον ασυνείδητο που θα τον χρησιμοποιούσε ως ατραξιόν. Μια αγγελία στο διαδίκτυο, όμως, πρόδωσε το κύκλωμα και για καλή του τύχη ο μικρός αρκούδος «μετακόμισε» στο καινούργιο σπίτι του στο Νυμφαίο Φλωρίνης. Μεγαλωμένος με αγάπη και φροντίδα, έφτασε τα 2,5 χρόνια και τα 70 κιλά.

 

Στο (χειρουργικό) κρεβάτι με τον Ρέι-1

 

Ήταν η ηλικία που χρειάστηκε να κάνει την πρώτη του επέμβαση. Πριν από κάποια χρόνια, για να γίνει κάτι τέτοιο, ο Ρέι θα έπρεπε να μεταφερθεί μέχρι τη Θεσσαλονίκη και το χειρουργείο της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όμως, με την ολοκλήρωση του πλήρως εξοπλισμένου ιατρείου του «Αρκτούρου», που περιθάλπει ζώα της οργάνωσης αλλά και άγρια ζώα της περιοχής, η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει μόλις μερικές πατημασιές μακριά από τη φωλιά του. Καθώς δεν θα μπορέσει –εξαιτίας της αιχμαλωσίας του στην Αλβανία– να επιστρέψει ελεύθερος στη φύση, ο Ρέι θα υποβληθεί σε επέμβαση στείρωσης, ώστε να μην αναπτύξει επιθετικές συμπεριφορές απέναντι στα άλλα αρσενικά του Καταφυγίου, και ειδικά στον Μπρούνο, με τον οποίο συγκατοικεί. Αυτό όμως δεν θα του στερήσει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τις θηλυκές αρκούδες όταν αυτές θα είναι σε οίστρο. 

Ο Ρέι ναρκώνεται με τη χρήση αναισθητικού όπλου. Κοιμισμένος πια, χρειάζεται τουλάχιστον τέσσερις άντρες για να τον σηκώσουν και να τον ακουμπήσουν μαλακά στο ειδικό χειρουργικό τραπέζι, που σχεδιάστηκε να αντέχει βάρος έως και 300 κιλά. Τον τοποθετούν ανάσκελα σαν να ήταν άνθρωπος και τον παραδίδουν στα έμπειρα χέρια της Νατάσας Κομνηνού, χειρουργού και καθηγήτριας στην Κτηνιατρική Σχολή, καθώς και των συνεργατών της, που προσφέρουν όλοι εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Η ομάδα εκτελεί με ευλαβική προσοχή και λεπτομέρεια κάθε βήμα. Τα ίδιο ακριβώς είχε κάνει, εξάλλου, λίγες ώρες πριν με τον Μπρούνο.

 

Στο (χειρουργικό) κρεβάτι με τον Ρέι-2

Η χειρουργός Νατάσα Κομνηνού.

 

Έπειτα από μια σύντομη ανάρρωση, οι δύο αρκούδες απολαμβάνουν ξανά χαρούμενες τη σκιά των αγαπημένων τους δέντρων. Και τα καλά νέα γι’ αυτές δεν τελειώνουν εδώ. Σύντομα μεταφέρονται στο αναβαθμισμένο, 65 στρεμμάτων, καταφύγιο του «Αρκτούρου». Εκεί, ο Μπρούνο και ο Ρέι θα απολαμβάνουν τις ημέρες τους με ακόμα περισσότερα δέντρα για να σκαρφαλώνουν, ακόμα περισσότερες λίμνες για να τσαλαβουτούν και ακόμα περισσότερο δάσος για να παίζουν ξέγνοιαστα ο ένας με τον άλλο μέχρι τα βαθιά γεράματα. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή