Γιαννιώτικο τζελάτο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Παμβώτιδα τα θέλει όλα δικά της. Ωραιοπαθής σαν έφηβη, στολισμένη με μια σκιερή πλατανόφυλλη προμενάντ και με μια χούφτα καφέ και ουζερί κατά μήκος. Ακόμα κι αν ξεμακρύνεις λίγο, να, μέχρι εδώ πιο πάνω, στο Φρόντζο, τον δασωμένο λόφο που κάποτε ο δήμαρχος με το ίδιο όνομα οραματίστηκε ως πάρκο αναψυχής, τη λίμνη πάλι τη θαυμάζεις από ψηλά, πιο επιβλητική από ποτέ, απλωμένη πανοραμικά στα ριζά του όρους Μιτσικέλι.

Για κάποιους από την παρέα, ωστόσο, η καθιερωμένη αυτή ανάβαση ήταν εξαίσια πρόφαση και για μια τελετουργική επίσκεψη στην τζελατερία Smeralda, η οποία είναι κρυμμένη σε ένα μικρό και διόλου χαριτωμένο δρομάκι κοντά στον ανήφορο για το Φρόντζο. Η ιστορία της είναι γοητευτική όσο και το ίδιο το κατάστημα. Στον πόλεμο ένας Ιταλός αγάπησε και παντρεύτηκε μια Ρωμιά και την πήρε μαζί του στην πατρίδα του, όπου άνοιξαν μια τζελατερία. Άκληροι, πήραν κοντά τους κάποια στιγμή τον ανιψιό της. Έπειτα επέστρεψαν στα Γιάννενα και ο ανιψιός άνοιξε το δικό του παγωτατζίδικο. Κι από τότε κρατάει αυτή η επιχείρηση ιταλικού παγωτού, χωμένη στο στενό, μακριά από το εμπορικό κέντρο ή από κάποια περαντζάδα που θα της έφερνε κόσμο. Κι όμως, δέκα λέπτα να μείνεις μέσα, θα δεις να μπαινοβγαίνουν οι περίοικοι. Χειμώνα καλοκαίρι έρχονται για παγωτό, η πόρτα της Smeralda δεν κλείνει παρά ελάχιστες μέρες τον χρόνο.

Ο χώρος φωτεινός, παλιακός, καθαρός και τακτοποιημένος, με τους καθρέφτες και τα τραπεζάκια από φορμάικα, που αποτελούν αναγκαία συνθήκη σε μια ιταλική τζελατερία. Οι γεύσεις ένα ωραίο ρεζουμέ: αμαρένα, ταρτούφο, κρέμα αμυγδάλου με φιστίκια, φιστικοβούτυρο με καραμέλα βουτύρου, μασκαρπόνε, μαρόν γλασέ (μια δόση χειμώνα στο κατακαλόκαιρο αλλά, Γιάννενα είναι αυτά, το σηκώνουν), σπέκουλος, μπλακ φόρεστ, φιορ ντι λάτε, πανακότα, καρύδι (πιο ταιριαστό εδώ από το εξίσου νόστιμο πιστάτσιο), βατόμουρο και διάφορα σορμπέ φρούτων. Εξαιρετική υφή, γεύσεις σωστές, ήπιες, γλυκές όσο πρέπει. Αληθινό ιταλιάνικο τζελατο.

Στάση βραδινή, παγωτό στο κύπελλο και πίσω στο αμάξι. Την επόμενη φορά να θυμηθούμε να φέρουμε παγοκύστες, να σηκώσουμε δυο-τρία κιλά. Είναι 20 λεπτά δρόμος για το χωριό. 

Smeralda, Σαράντα 6 (πάροδος Ν. Ζέρβα), Ιωάννινα, τηλ. 26510-66395

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή