Η βανίλια της αθωότητας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άρωμα της βανίλιας ανήκει στα αρώματα με μνήμες. Σε ξανακάνει παιδάκι, να περιμένεις ανυπόμονα να σου δώσει η μαμά να γλείψεις τα υπολείμματα του κέικ βανίλιας από τη σπάτουλα, πριν το φουρνίσει. Θυμίζει ζεστή, παρηγορητική κρέμα πιάτου και το υπέροχο υποβρύχιο που παραμορφωνόταν αισθησιακά μέσα στο ποτήρι με το νερό.

Ας βάλουμε τη βανίλια και στην ενήλικη ζωή μας, προσθέτοντας μια μικρή «αμαρτωλή», αλλά νόστιμη πλευρά στην αθωότητά της: αλκοόλ! Ελάτε, λοιπόν, σήμερα να μπούμε στην κουζίνα και να «μαγειρέψουμε» δύο πανεύκολες συνταγές με βανίλια.

Βότκα βανίλιας home made

Θα διαλέξουμε μια καλή premium βότκα. Οι βασικές αναλογίες είναι για 1 μπουκάλι βότκα του εμπορίου (750 ml) 6-7 λοβοί αρωματικής βανίλιας (περισσότεροι λοβοί μπορεί να δώσουν λίγο πικρή γεύση, που δεν είναι ευχάριστη) της καλύτερης ποιότητας που θα βρούμε στα μεγάλα μαγαζιά μπαχαρικών. Οι συσκευασμένοι λοβοί τους συνήθως έχουν εξασθενημένη αρωματική ένταση.

Χαράζουμε τους λοβούς κατά μήκος με ένα κοφτερό μαχαίρι και τους βάζουμε στο μπουκάλι με τη βότκα. Κλείνουμε καλά και αφήνουμε τη βανίλια να εκχυλιστεί σε σκιερό και δροσερό μέρος το ελάχιστο μία εβδομάδα. Τότε αφαιρούμε τους λοβούς και σουρώνουμε τη βότκα με φίλτρο του καφέ, για να αφαιρέσουμε όλα τα υπολείμματα, που με τον καιρό μπορεί να ταγγίσουν και να δώσουν άσχημη γεύση στο ποτό.

Το δικό μας λικέρ!

Παίρνουμε 5 εκατ. ρίζα τζίντζερ, καθαρισμένη και κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες, 2 λοβούς βανίλιας, 2 φλιτζάνια ζάχαρη, 3 φλιτζάνια νερό, 2 πορτοκάλια, 3 φλιτζάνια μπράντι.

Χαράζουμε τους λοβούς της βανίλιας κατά μήκος, τους ανοίγουμε και τους βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη, το τζίντζερ και το νερό. Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι και να μαλακώσει το τζίντζερ.

Βγάζουμε μόνο το πορτοκαλί μέρος από τη φλούδα των πορτοκαλιών, το κόβουμε σε λεπτά κομματάκια και τα βάζουμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει πολύ καλά, μαζί με το χλιαρό σιρόπι και το μπράντι. Κλείνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 24 ώρες. Βγάζουμε τη βανίλια, ξανακλείνουμε το βάζο και αφήνουμε άλλες 24 ώρες. Σουρώνουμε πολύ προσεκτικά, στύβοντας τα υπολείμματα του τζίντζερ, και βάζουμε σε μπουκάλι. Θα το πιούμε με πάγο ή σε κοκτέιλ σε μία δύο μέρες.

Το κοκτέιλ

  • 1 μεζούρα λικέρ βανίλιας
  • 1 μεζούρα βότκα βανίλιας
  • 1 μεζούρα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

Χτυπάμε πολύ καλά όλα τα υλικά με παγάκια στο σέικερ και σουρώνουμε από λεπτό σουρωτήρι σε ποτήρι του μαρτίνι.   

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή