Ρετσίνα: shaken or stirred;

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία που θα σας πω σήμερα αρχίζει έναν χρόνο πίσω, στο bar show στο Γκάζι, όταν γνώρισα τον Λευτέρη. Ευγενικός και περιποιητικός πίσω από τον πάγκο στο περίπτερο της ποτοποιίας Αβάντες της Εύβοιας, των αγαπημένων μου αδελφών Κατσού, της Χαράς και της Κατερίνας. Οι αναμείξεις του με γοήτευσαν. Grace gin, Χειμωνανθός, Λεμοντσέλο Libera και κάπου ανάμεσα ένα ξηρό λευκό κρασί, ένα ροζέ, σπιτικά σιρόπια και πάντα ένα μικρό «μεζεδάκι» να τα συνοδεύει.

Ρώτησα και έμαθα γι’ αυτόν. Λευτέρης Γιαλούσης, ελληνογαλλική ιθαγένεια, πολύγλωσσος και πολυμαθής. Απόφοιτος του ΤΕΙ Αθηνών, Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης Οικονoμίας, με πιστοποιήσεις από πανεπιστημιακά e-learning, ελληνικά και διεθνή, και με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία σε μπαρ και εστιατόρια σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μα πάνω απ’ όλα μετράει το ανήσυχο πνεύμα του και η απίστευτη ευγένειά του, που σε σκλαβώνουν.

Ξανασυνάντησα τον Λευτέρη φέτος το καλοκαίρι στο στέκι που αγαπώ στη Χαλκίδα, στο Ginger All Day της οδού Ερμού, με τα ωραία κρασιά και τις έθνικ γεύσεις. Εκεί, κάθε Τρίτη, ο Λευτέρης μπαίνει πίσω από την μπάρα και δημιουργεί τα signature cocktails του. Κατάφερε τούτη τη φορά να με εντυπωσιάσει για τα καλά. Κοκτέιλ με ρετσίνα ομολογώ ότι δεν είχα φανταστεί. Ο Αφρός της Ελένης Κεχρή είναι η πρώτη pet-nat ρετσίνα, που εμφιαλώνεται θολή και αφιλτράριστη, για να φυλακίσει τον σπινθήρα και τα αρώματα του κρασιού που ζυμώνει, με αποτέλεσμα διακριτικές φυσαλίδες που ανεβαίνουν ζωηρά στην επιφάνεια του ποτηριού. Έντονα αρωματική στη μύτη, πολύπλοκη στο στόμα, με τονισμένη οξύτητα, αυτή η pet-nat ρετσίνα ενθουσίασε τον Λευτέρη και τον οδήγησε σε άλλα μονοπάτια. Τον έπεισα να μου δώσει τις συνταγές των δύο κοκτέιλ που μου αρέσουν πολύ. Τις μοιράζομαι μαζί σας και σας προσκαλώ μια Τρίτη βράδυ στο Ginger All Day να τα δοκιμάσουμε μαζί.

Tα κοκτέιλ 

AFROGINGER

50 ml Castro ginger Liquer / 

20 ml σιρόπι μελιού (πεύκο) / 

10 ml χυμός λεμόνι / 120 ml Aφρός Ρετσίνα Κεχρή / 

30 ml 3 Cents Ginger beer

Παρασκευάζεται με τη μέθοδο build up (ένα ένα τα υλικά,  με τελευταία τα αφρώδη) σε μεγάλο ποτήρι λευκού κρασιού με ένα ice ball. Γαρνίρουμε με φλούδα λεμονιού και πευκοβελόνες στηριγμένες με μικρό μανταλάκι στο πόδι του ποτηριού. Συνοδεύουμε με ένα σοκολατάκι ginger και λίγα καρύδια.

 

NUTTY ROOTS

30 ml Δίκταμο Roots / 10 ml λάιμ / 

10 ml σιρόπι μελιού (πεύκο) / 

3 μεγάλα φύλλα δυόσμου / 

90 ml Αφρός Ρετσίνα Κεχρή / 

15 ml 3 Cents Ginger beer

Χτυπάμε στο σέικερ τα τέσσερα πρώτα υλικά και σουρώνουμε σε ποτήρι Collins με φρέσκο πάγο. Συμπληρώνουμε με τον Αφρό και την ginger beer. Γαρνίρουμε με σφήνα λάιμ και μια κορφή από δυόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή