Μια Ελληνίδα στο Λονδίνο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Σοφία Κοκοσαλάκη βρίσκεται στο ατελιέ της στο Λονδίνο. Ανήκει σε έναν πυρήνα νέων σχεδιαστών που η παγκόσμια βιομηχανία της μόδας παρακολουθεί στενά. Γεννημένη το 1972 στην Αθήνα, η σχεδιάστρια έχει ήδη σπουδάσει φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει φοιτήσει, σε επίπεδο μεταπτυχιακό, στο κολέγιο Central Saint Martins της βρετανικής πρωτεύουσας, από τις αίθουσες του οποίου έχουν περάσει συνάδελφοί της όπως ο John Galliano και ο Alexander McQueen. 

Η ελληνική της κληρονομιά τη συντροφεύει: οι στιβαρές κρητικές της ρίζες και από τους δύο γονείς της, ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός και το φως του, η χειροποίητη γλυκύτητα της λαϊκής τέχνης, όλα βρίσκουν τον χώρο τους στο ατελιέ. Εκείνη εξερευνά το ντραπέ, δουλεύει πάνω σε πτυχώσεις και χρησιμοποιεί μινωικά στοιχεία, μεταξύ άλλων, δίνοντας σε κάθε σχεδιαστική κίνηση μια διάσταση μινιμαλιστική. Είναι η υπέροχη αρχή μιας δυναμικής πορείας, που επαναφέρει το ελληνικό στοιχείο στη διεθνή σκηνή της μόδας. Τον Φεβρουάριο του 2002, η Suzy Menkes χαρακτηρίζει τη συλλογή της για το φθινόπωρο και τον χειμώνα της ίδιας χρονιάς ως ένα «ξεχωριστό σόου», ενώ η Sarah Mower γράφει ότι η Κοκοσαλάκη είναι «η μεγαλύτερη ελπίδα που απομένει σε αυτή την πόλη», εννοώντας το Λονδίνο και την εβδομάδα μόδας του. 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, για τους οποίους η Κοκοσαλάκη θα σχεδιάσει τις στολές των τελετών έναρξης και λήξης, την περιμένουν το 2004, ενώ χρόνια αργότερα η δημιουργική της ενέργεια θα στραφεί προς τον σχεδιασμό νυφικών και κοσμημάτων, αφήνοντας πίσω τη φρενίτιδα του πρετ-α-πορτέ. Πάνω απ’ όλα, την περιμένει το πιο όμορφο κομμάτι της ζωής της, η κόρη της. Σε κάθε στιγμή, η σχεδιάστρια θα παραμείνει αγέρωχη, με πηγαίο χιούμορ και καθαρές απόψεις για τη μόδα – αλλά και τον κόσμο στον οποίο ζούμε. 

Η Σοφία Κοκοσαλάκη πέθανε την περασμένη Κυριακή στο Λονδίνο. Ήταν 47 ετών. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή