Άκραθως να τον πιεις στο ποτήρι

Άκραθως να τον πιεις στο ποτήρι

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεχάστε τη Χαλκιδική που ξέρετε – παραλίες με beach bars, ξαπλώστρες, ψαροφαγίες και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Ελάτε να ανέβουμε στον Χολομώντα, στο ανεξερεύνητο όρος, και να βρεθούμε στην υπέροχη κωμόπολη Αρναία, υπόδειγμα τοπικής αρχιτεκτονικής, καθαριότητας, ευπρέπειας. Κι αφού ξεκουράσουμε σώμα και πνεύμα στον ξενώνα Χοροστάσι του Βασίλη Κοκκαλιάρη, κι αφού τον ακολουθήσουμε σε μια σούπερ ξενάγηση στα καλντερίμια και στους ολάνθιστους δρόμους με τα έλατα στις αυλές των σπιτιών και στην εκκλησία με το γυάλινο πάτωμα, τότε θα πάρουμε τον δρόμο για τον προορισμό μας. 

Στην περιοχή της Μεγάλης Παναγιάς, ανάμεσα σε καταφύγια άγριας ζωής, ελατοδάση και αρχαία ορυχεία, μεταξύ Σταγείρων και Ολυμπιάδας, με τον Αριστοτέλη να μας γνέφει με νόημα, φτάνουμε στο Akrathos Newland Winery. Είναι ένα πέτρινο, μακεδονίτικο, κομψό και διακριτικό οικοδόμημα σε πλαγιές με νιόφυτους αμπελώνες, δάση και ρουμάνια με άγρια βλάστηση, βατόμουρα και άγρια μύρτιλα. Η θέα σού κόβει την αναπνοή! Οι πλαγιές καταλήγουν στη θάλασσα, που αστράφτει στον ήλιο και σου δείχνει τον υδάτινο δρόμο για την απέναντι όχθη, που δεν είναι άλλη από το βουνό των βουνών, από τη χερσόνησο των χερσονήσων, από το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, τον Άθω, το Άγιον  Όρος. 

Πώς αλλιώς, λοιπόν, θα μπορούσε να ονομάζεται ο πρώτος οίνος που δοκιμάζουμε παρά «Όρος», ένα λευκό κομψό χαρμάνι από Ασύρτικο και Sauvignon Blanc, που συμπληρώνει με τη ζωντάνια του τη θέα και μας δίνει την ευκαιρία να τσουγκρίσουμε το ποτήρι με τον οικοδεσπότη μας. Μπάμπης Μπεκρής! Ανοιχτόκαρδος, πληθωρικός, ένας άρχοντας Πατριαρχέας, που βρέθηκε εδώ για δουλειές, είδε τον τόπο και τον ονειρεύτηκε φυτεμένο με αμπέλια. Έτσι κάπως δημιουργήθηκε μια διεθνής παρέα που αποφάσισε να επενδύσει στον πλούτο της γης, στην άμπελο και στον οίνο. Ασύρτικο, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο και λίγο Sauvignon, για να υποδηλώνει το κοσμοπολίτικο πρόσωπο της ομάδας. Κρασιά κομψά, νεαρά ακόμα, μας αποκαλύπτουν με σεμνότητα τι θα μας «κεράσουν» στο μέλλον και ξερογλειφόμαστε από τώρα. 

Το Akrathos Assyrtiko 2017 μου ψιθύρισε «βλέπεις τη δύναμή μου;», το Philosopher Akrathos Αγιωργίτικο υποκλίνεται στο terroir με τις φιλοσοφικές καταβολές, το Akrathos Ξινόμαυρο μου υποσχέθηκε ότι έχουμε πολλά να πούμε στο μέλλον, αλλά προς το παρόν με ανέβασε στα ουράνια, δίπλα στο μοσχαρίσιο φιλέτο αρωματισμένο με τρούφα Χολομώντα, το οποίο ο Δημήτρης Μπακασιανός ετοίμασε για μας στο καταπληκτικό εστιατόριό του.

Ο Μπάμπης Μπεκρής και ο Άκραθως ήταν η αφορμή να γνωρίσω όχι μόνο μια αξιόλογη οινική επένδυση και τα κρασιά της, αλλά και θαυμάσιους ανθρώπους και την κωμόπολη Αρναία, που μπήκε στην καρδιά μου. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή