Μέχρι οι λέξεις να αρχίσουν να λάμπουν

Μέχρι οι λέξεις να αρχίσουν να λάμπουν

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όποιος θέλει να γνωρίσει την Έμιλι Ντίκινσον (είτε την ποίηση είτε τη βιογραφία της) πιθανόν δεν θα βοηθηθεί ιδιαίτερα παρακολουθώντας αυτή την καινούργια σειρά δέκα επεισοδίων, που μόλις ξεκίνησε και φέρει το όνομά της. Το «Dickinson» είναι κάτι ανάμεσα σε μια χαλαρή, ποπ βιογραφία των νεανικών ετών της ποιήτριας και σε μια κωμική ιστορία ενηλικίωσης, που υπογραμμίζει και μεγεθύνει ένα πολύ συγκεκριμένο στοιχείο της προσωπικότητάς της: τον αντιδραστικό της χαρακτήρα. Αντιδραστικό, βέβαια, με δεδομένο ότι μιλάμε για μια γυναίκα που έζησε σε μια κωμόπολη της Μασαχουσέτης στα μέσα του 19ου αιώνα. Μια γυναίκα που «αντέδρασε» επιλέγοντας να μην παντρευτεί, να είναι (μάλλον) ομοφυλόφιλη, να αυτοπεριοριστεί στο σπίτι της και να αφοσιωθεί στην ποίηση, γιατί, όπως είπε κάποτε, «δεν γνωρίζω τίποτα στον κόσμο που να έχει τόση δύναμη όσο μία λέξη. Καμιά φορά γράφω κάποια και την κοιτάω μέχρι να αρχίσει να λάμπει». Πρωταγωνιστεί η Χέιλι Στάινφελντ (φωτογραφία), σε μια σειρά που κατά τα άλλα εγκαινιάζει την Apple TV+ (διαθέσιμη και στην Ελλάδα), με τον αμερικανικό κολοσσό να μπαίνει στον ανταγωνισμό της streaming πλατφόρμας (Netflix, Amazon Prime, Hulu κ.ά.) επενδύοντας σε προγράμματα με πρωτότυπο περιεχόμενο. 

Οι βιογραφίες της Ντίκινσον είναι της μόδας τελευταία. Πέρυσι είδαμε το «Wild Nights With Emily» (που προσεγγίζει τη ζωή της ποιήτριας επίσης με χιουμοριστικό τρόπο) και προ διετίας μια πιο «σοβαρή» βιογραφία, το «Σιωπηρό πάθος» με τη Σίνθια Νίξον, μια ταινία που είναι κάπως άνευρη, αλλά καταφέρνει να αποδώσει το σπάνιο της περίπτωσης της Ντίκινσον, της εκκεντρικής ποιήτριας που φορούσε λευκά και φύλασσε τα γραπτά της σε ένα μπαούλο, αφού δεν έβρισκε κάποιον να της τα εκδώσει. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή